Autoritățile cu atribuții de control nu vă mai pot sancționa fără să vă prevină! Legea prevenției a intrat în vigoare din 17 ianuarie 2018. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2017. Autoritățile și instituțiile statului cu atribuții de control sunt obligate să vă îndrume în așa fel încât să nu fiți sancționați (VIDEO).
Potrivit noilor prevederi legislative, toate autorităţile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia, corespunzător domeniilor aflate în responsabilitatea acestora, ca, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni special dedicate informării publice. În cazul constatării săvârşirii unei contravenții, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor legii. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
În materialul video, aflat deasupra articolului, puteți vedea explicațiile oferite de SEVER IRIZA, purtătorul de cuvânt Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți.
În sprijinul contribuabililor, vor fi elaborate ghiduri, soluții și materiale informative, în maxim trei luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României. În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea.