O listă cu nu mai puțin de 68 de directori și directori adjuncți proaspăt numiți în funcție la liceele, școlile gimnaziale și grădinițele din județul Mehedinți, face obiectul unui scandal politic cu acuzații de epurare, între PSD și PNL. Lista poate fi vizualizată la finalul articolului.
Printre școlile de prestigiu din județ care vor avea conducere nouă se numără și cele două licee de top, Colegiul Național TRAIAN și Colegiul Național GHEORGHE ȚIȚEICA. La „TRAIAN” noul director se profesoara Mariana Gabi Dumitrașcu, care va fi secondată din postura de director adjunct de doamna profesor Mihaela Oproiu. La Colegiul Național „GHEORGHE ȚIȚEICA” noul director este doamna profesor Magelona Nicolița Petrescu.
Liderul social-democraților din Mehedinți, Aladin Georgescu are o intervenție extrem de dură pe contul său de socializare, în care spune, printre altele că „Ministerul Educație a făcut o epurare politică fără precedent în școlile din toată țara”. „Doar în județul Mehedinți, 68 de directori ai școlilor generale din cele mai îndepărtate localități și până la colegii de prestigiu din Drobeta Turnu Severin au fost schimbați dintr-o suflare, fără niciun concurs, singurul criteriu fiind carnetul de partid și performanțele politice atinse în recenta campanie pentru alegerile parlamentare pentru PNL”, mai spune Aladin Georgescu.
ALADIN GEORGESCU: „Este inadmisibil să tratezi cu atâta indolență, batjocură și inconștiență sistemul de educație!”
Vă prezentăm punctul de vedere exprimat de liderul PSD Mehedinți:
„Într-un sistem aflat la limita de jos din cauza incapacității Guvernului PNL de a gestiona situația epidemiologică în școli și care preferă să le țină închise, Ministerul Educație a făcut o epurare politică fără precedent în școlile din toată țara.
Acest guvern nu are nicio preocupare pentru ca elevii să reia cursurile în condiții normale, li se îngrădește efectiv, dreptul la educație, cunoscut fiind deja, de toată lumea ineficiența cursurilor online!
Schimbarea directorilor vine să dea încă o dată sistemul peste cap, cu atât mai mult, cu cât suntem într-o perioadă de evaluare în care nu este, sub nicio formă, recomandată schimbarea cadrelor didactice. Nemaivorbind de faptul că în mijlocul anului școlar sunt profesori care rămân fără ore și se află în imposibilitatea de a forma normă întreagă.
Să nu mai vorbim despre corectitudinea evaluării pe bază de dosare, total subiectivă, care sporește neîncrederea în sistemul, și așa, aflat într-un prag vulnerabil și care nu oferă posibilitatea contestării rezultatelor.
În Mehedinți, această non-măsură pentru educație a stârnit revolta în rândul părinților care și-au strigat nemulțumirile în fața unităților de învățământ.
Unde este interesul elevului în procedura de schimbare a 68 de directori ai unităților de învățământ în acest moment?
Unde este interesul dascălilor?
Unde este preocuparea pentru educația generației de mâine?
Unde este depolitizarea sistemului de educație despre care vorbeați, stimabililor din Ministerul Educației și din Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți?
Sunt întrebări la care nu doar Ministerul Educației trebuie să răspundă ci întreg Guvernul!
În niciun stat european nu este admisă o politizare la acest nivel pe care în România și-a mai permis-o doar Guvernarea PDL! Nu e nicio surpriză, nu, că mulți dintre democrat-liberali de atunci sunt acum, liberali convinși!”
Liberalii spun că totul este perfect legal, deoarece directorilor vechi le-a expirat perioada de detașare
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că schimbarea din funcție a aproximativ 1000 de directori de școli este o măsură perfect legală, care nu a fost decisă la nivel politic, așa cum au sugerat unii lideri politici.
Într-un interviu acordat Știrile Pro TV, ministrul a explicat că schimbarea directorilor de școli a fost realizată deoarece, în 9 ianuarie, acestora le-a expirat perioada de detașare, conform legii.
„În România sunt exact 7203 unități și entități în învățământul preuniversitar cu personalitate juridică. Toate aceste școli au directori și au directori adjuncți. Sunt în număr de aproape 10.000, într-adevăr. Din cei 10.000, aproape 5.000 erau cu concurs și nu au fost afectați, o altă parte erau numiți cu detașare, detașare care a încetat pe data de 9 ianuarie. Conform legii educației naționale, articolul 258, inspectorii generali, inspectorii generali județeni, respectiv inspectorul general al municipiului București, are în atribuții numirea altor persoane până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar, cu avizul Consiliului de Administrație.” - a declarat ministrul Educației pentru Știrile Pro TV.
Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că instituția pe care o conduce își dorește „să elimine orice influență a politicului” din managementul unităților de învățământ din România.
„Dezideratul de profesionalizare a managementului unităților de învățământ este unul dintre cele mai importante. Profesionalizarea managementului înseamnă concurs. Acest concurs poate fi derulat după cel pe care îl organizăm pentru inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți, și ne dorim foarte mult ca acest lucru să se întâmple în acest an după o metodologie care să elimine orice influență a politicului și să privilegieze competența în detrimentul politicului.” - mai a declarat ministrul.
Iată și lista noilor director de unități de învățământ din Mehedinți: