Cu ajutorul unor clișee fotografice, reprezentări grafice, planuri, a unor elemente de arhivă și al martorilor, se va recompune vizual și senzorial (tehnici de reconstituire/animare prin realitate augmentată/modelare 2D) și se vor relaționa secvențial părțile care au compus odinioară mecanismul de funcționare a acestui turn de apă (astăzi dispărute). Expoziția va cuprinde și o colecție de articole de știință populare, adaptate pentru înțelegerea de către orice tip de vizitator, sintetizate și prezentate pe un ecran tactil de mari dimensiuni. Create de specialiști în domeniile lor și de oameni pasionați de știința apei și a furnizării ei publice, articolele cu fotografii și videoclipuri explică și extind subiectul expoziției într-un mod angajant.
Tema expoziției „Orașul și Apa” va reprezenta procesul de transportare și de furnizare a apei, tratamentul apei (filtrare/ozonificare) și al instalațiilor (instrumente și mașini hidraulice). Va fi vorba inclusiv despre rolul apei în cultura locală, ca preambul al viitoarei expoziții legate de Dunăre și ca element de relaționare cu cea inițială, legată de memoria istorică a Insulei Ada-Kaleh. „Apa” devine practic elementul comun care va lega în timp inelele turnului, sub forma unor expoziții de bază, mereu actualizate, văzute ca niște spații de expunere creativă a patrimoniului istoric generat și garantat de castel. Se vor crea astfel pentru vizitatori noi narațiuni ca forme de angajare totală a acestora în procesul de vizitare a întregului edificiu.
„Reamintim celor interesați faptul că acest tip de proiect este cel de-al treilea câștigat și implementat la CASTELUL ARTELOR de către Direcția de Patrimoniu Istoric și Turism Cultural, proiecte co-finanțate de A.F.N.C. (Administrația Fondului Cultural Național) și Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, prin implicarea necondiționată a primarului Marius Screciu în vederea dezvoltării turismului și punerii în valoare a acestui reprezentativ obiectiv turistic, devenit simbol al orașului Drobeta Turnu Severin. De asemenea, un al patrulea astfel de proiect co-finanțat de A.F.C.N. este în derulare și implementare și la Cetatea Medievală a Severinului. Proiectul ”Octogon, 8 colțuri cu povești digitale despre Cetatea Severinului”, va fi și el finalizat în cursul acestui an. Vom reveni cu detalii și cu amănunte și în ceea ce privește implementarea acestui inedit proiect”, a precizat Ioan Tătucu, responsabil de proiect.