DOSARUL „CRAIOVA CAPITALĂ EUROPEANĂ” DEVINE PENAL

Procurorii anchetează cheltuirea banilor publici de către Asociaţia „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021” pentru promovarea şi organizarea unor evenimente privind obţinerea titlului oferit de Uniunea Europeană. DNA Craiova caută probe privind eventuale fapte penale ale conducerii asociaţiei care a gestionat aproximativ un milion de euro, fonduri provenite în mare parte din bugetul Primăriei Craiova.

Concluziile unui recent raport al Curţii de Conturi arată cheltuirea ilegală şi nejustificată a unor sume importante, nereguli grave în contabilitate şi cere intrarea în legalitate în privinţa documentelor justificative. În replică, reprezentanţii asociaţiei spun că neregulile nu sunt de natură penală şi că ancheta are un vădit caracter electoral. Deşi a cheltuit cea mai mare sumă dintre toate cele 14 oraşe-candidat, Craiova a fost eliminată din competiţie încă din faza de preselecţie europeană a Culturii.

Pentru a pune capăt speculaţiilor apărute în presă şi pe reţelele de socializare, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat demararea urmăririi penale în urma publicării a numeroase anchete jurnalistice privind cheltuirea banilor publici de către Asociaţia Craiova Capitală Culturală Europeană 2021:

„Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: Pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Craiova se află în lucru un dosar care vizează aspectele menționate de dvs., în acest moment, în cauză se desfășoară acte de urmărire penală doar cu privire la faptă („in rem”), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă. În acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu vă pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”

Consultanţă externă în valoare de 357.890 de euro!

Dacă asupra calităţii sau eficienţei unor evenimente organizate cu scopul declarat de promovare a candidaturii Craiovei drept viitoare capitală europeană a culturii sunt exprimate opinii diverse, în privinţa sumelor plătite pentru consultanţă se poate afirma că s-a depăşit orice imaginaţie. În timp ce alte oraşe care au intrat în finală nu au cheltuit niciun euro, Craiova a scos din buget nu mai puţin de 357.890 de euro! Şi la alte capitole asociaţia craioveană este o capitală a risipei. Pentru promovare au fost încheiate contracte de publicitate cu mass-media locale cu o audienţă şi acoperire limitate la un public... local sau regional, valoarea totală ajungând la 1.342.480,26 lei. Alte sume au fost cheltuite pentru protocol sau cazare fără a fi menţionate persoanele sau numărul acestora. Practic, nu se regăseşte în documentele contabile suma de 300.000 lei, în timp ce alţi bani au fost cheltuiţi pe lucrări nerecepţionate (statuie ecvestră) sau nerealizate. Curtea de Conturi a susţinut că au fost încălcate mai multe legi în vigoare, atenţionând conducerea Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021că trebuie să intre în legalitate până la 31 decembrie 2016. Reprezentanții asociaţiei nu au dorit să formuleze punctual puncte de vedere cu privire la neregulile semnalate de presă, mulţumindu-se să spună că toate activităţile au fost legale iar sumele corect cheltuite.

Citit 2356 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 16:05
Etichetat cu

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…