Pe 11 iulie 2017, la Severin avea loc un eveniment emoționant de evocare a celor zece eroi martiri gorjeni executați în vara anului 1917 de armata germană, acuzați că au susținut grupul de partizani condus de învățătorul Victor Popescu. La inițiativa urmașilor celor zece martiri gorjeni a fost dezvelită o placă memorială în amintirea acestora. La acea vreme se vorbea despre ridicarea unui monument, chiar în anul Centenarului. Autoritățile locale par să nu fi uitat de această promisiune solemnă.

În vara anului trecut, mai exact pe data de 11 iulie 2017, în punctul „Dealul Aluniș” din Severin, avea loc un ceremonial militar și religios dedicat celor zece eroi martiri gorjeni executați în urmă cu 100 de ani de către autoritățile militare germane, urmat de o slujbă de sfințire a plăcii omagiale, parastas pentru eroi, alocuțiuni și depunere de coroane și jerbe de flori. Pe placa memorială dezvelită la acea dată, sunt inscripționate pentru veșnică pomenire numele celor zece martiri, așa cum au fost ei menționați într-o consemnare istorică. Cei zece au fost împușcați de militarii germani pentru că luptaseră ca partizani împotriva ocupației germane. Tot la vremea aceea, după dezvelirea plăcii, autoritățile locale au promis că vor sprijini inițiativa ridicării unui monument pe locul martiriului celor zece patrioți români. Este anul Centenarului și a venit momentul să ne amintil de ei.

Suntem în Anul Centenar și autoritățile locale trebuie să impulsioneze construirea acestui monument. Chiar în acest loc, pe 11 iulie 2017, au fost executați zece partizani români care au avut curajul de a se împotrivi ocupației germane. Aceștia sunt: Notarul Constantin Cojocaru din Negomiru; Moșierul Mihai Cernăianu din Horăști; Învățătorul Nicolae Popescu din Covrigi; Plugarul Stancu Croitoru din Grozești; Plugarul Tudor Ungureanu din Grozești; Plugarul Nicolae Marcu din Dragotești; Plugarul Ilie Giumanca din Grozești; Plugarul Ion Norocea din Bolboși; Primarul Petre Vâlceanu din Bolboși și Notarul Ion Brăescu din Bolboși.

Învățătorul Victor Popescu este cel care a înființat un grup de partizani și a organizat în rândurile populaţiei o mişcare de rezistenţă, care a avut diverse forme, de la refuzul colaborării cu inamicul şi până la lupta deschisă împotriva acestuia. Faptele sale de vitejie sunt de o importanţă majoră, mai cu seamă că a reuşit să adune în jurul său oameni hotărâţi, să lupte din umbră şi să îndure, până la ultima suflare împotriva autorităţilor germane şi austro-ungare. Pentru că nu au reuşit să îi prindă nici măcar prin trădare, autorităţile militare ale forţelor de ocupaţie au recurs la represiuni asupra familiilor acestor luptători. Mulți dintre aceștia au fost arestaţi, condamnaţi la moarte şi unii dintre ei executaţi. În urmă cu 100 de ani, Tribunalul militar german din Târgu Jiu a condamnat la moarte pe zece dintre aceștia sub acuzaţia de înaltă trădare în timp de război. Aflând de condamnarea la moarte a unor oameni care l-au ajutat, Victor Popescu a decis o lovitură îndrăzneaţă: atacarea închisorii din Turnu-Severin pentru a-i elibera pe toţi cei deţinuţi pentru că l-au susţinut. Grupul de partizani a atacat închisoarea în noaptea de 6/7 iulie 1917, reuşind să facă o spărtură în gardul acesteia, prin care o parte din deţinuţi au izbutit să fugă. Cei condamnaţi la moarte nu au putut să evadeze, iar atacul asupra închisorii a grăbit executarea lor de către germani. Cei zece martiri au fost ucişi la 11iulie 1917. În faţa plutonului de execuţie, aceştia au avut o atitudine demnă.

Citit 3613 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 13:51
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…