Primarul celebru al municipiului Orșova ne întărește convingerea că la Primăria pe care o păstorește temporar, necunoașterea limbii române este un blazon al administrație locale. După ce colegul său, Popa Ioan Petre a confundat „iminent” cu „eminent”, edilul-șef nu face nicio diferență între „prelevat” și „prevalat”.


După o ședință a Consiliului Local, în care nu i-au ieșit combinațiile așa cum și-a dorit, primarul municipiului Orșova a dat un interviu Televiziunii GALAXY. Aici s-a plâns de faptul că consilierii PNL și PND (cacofonia este nu numai intenționată, ci și încurajatoare), nu vor să-i voteze validarea unor consilieri PSD, cu care să își poată reîntregi majoritatea în Consiliul Local. Până aici, nimic grav și nici interesant! Doar că, în timpul interviului, Stoica spune cam așa: „La fel ca și în ședințele anterioare, S-AU PRELEVAT de faptul că ei nu votează aceste proiecte, pentru că așteaptă să se pronunțe instanța de judecată”.

Domnul primar ar fi vrut să spună că „S-AU PREVALAT” consilierii de un motiv anume, pentru că așa se vorbește corect în limba română, iar de la nivelul unui primar de municipiu, necunoașterea limbii române este o carență foarte gravă.

Și pentru că dorim ca tânărul primar de Orșova să mai învețe din mers câte ceva, îi prezentăm mai jos sensul celor doi termeni, total diferiți:

PRELEVÁ vb. tr. a extrage, a detașa dintr-o cantitate totală, dintr-un ansamblu; A recolta un eșantion de țesut, lichid organic etc. spre a fi studiat. (< fr.prélever).

PREVALÁ, prevalez, vb. I. 1. Intranz. A avea preponderență; a predomina. 2. Refl. A se folosi de ceva, a face uz de ceva în vederea atingerii unui scop. – Din fr. prévaloir, lat. praevalere.

Așadar, domnule primar Stoica Marius Simion, pentru a pricepe și mai bine, nu vă mai PREVALAȚI de funcția de primar, pentru a PRELEVA doar ceea ce vă convine din legile administrației publice locale!

Citit 2243 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2016 00:34
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…