PENAL: PRIMARUL ORAȘULUI BAIA DE ARAMĂ, TRIMIS DIN NOU ÎN JUDECATĂ

Proaspăt câștigător al unui nou mandat în fruntea orașului Baia de Aramă, primarul Rafael Dunărințu dă piept cu o nouă decizie de trimitere în judecată din partea DNA. Primarul este trimis în judecată, sub control judiciar, pentru fals în declarații și obținere ilegală de fonduri europene, precum și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Este cel de-al doilea dosar în care Dunărințu e trimis în judecată pentru fraudarea fondurilor europene, dar asta nu l-a împiedicat să câștige un mandat de primar, cu un procent impresionant.

Un comunicat de presă publicat de Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Ddirecției Naționale Anticorupție, aduce la cunoștință faptul că edilul-șef de la Baia de Aramă, împreună cu mai mulți inculpați, au fost trimiși în judecatăpentru fapte grave de corupție.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, la data faptelor primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte); obținere ilegală de fonduri în formă continuată; fals în declarații (3 fapte)”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit aceleiași surse oficiale, în același dosar cu primarul orașului Baia de Aramă, s-a mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BĂLĂNESCU DOMNICA, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripția Sanitar Veterinară Balta Isverna, jud. Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obținut pe nedrept europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; complicitate la obținere ilegală de fonduri în formă continuată, obținere ilegală de fonduri în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).

VĂRZARU ILIE, PLOSCARU ILIE, PAULESCU – BUICAN NISTOR și GOLICI GEORGIAN-DANIEL la data faptelor consilieri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți - Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la obținere ilegală de fonduri; fals intelectual.

PARASCHIVU MILUȘ, la data faptelor consilier I superior la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Mehedinți - Serviciul Verificări pe Teren, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la obținere ilegală de fonduri, (2 fapte); două infracțiuni de fals intelectual (2 fapte).

SCOROBETE ION, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi Județul Caraș Severin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată.

SEMEN NICOLAE LUCIAN, administrator al SC Trans Exfor SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri în formă continuată.

SC TRANS EXFOR SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obținut pe nedrept fonduri europene, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave.

Falsuri în lanț, pentru a obține fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a formulat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de sprijin pe suprafață (Măsurile 214 și 211- Plăți de agro-mediu și Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obținut subvenții din fondurile Uniunii Europene și din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de 4.659.916.37 lei.

De asemenea, în perioada 2011-2014, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, acționând în aceeași manieră, a obținut în mod nejustificat subvenții pe cap de animal/ovine în condițiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.

În derularea activității infracționale, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverințe în conținutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deținea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată.

De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărințu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente prin care s-a solicitat scăderea din exploatația primului și din Registrul Național al Exploatațiilor, a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate.

În perioada 2011-2014, inculpata Bălănescu Domnica a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor inculpatului Dunărințu Ionel Rafael deși știa că acesta din urmă nu deținea în totalitate efectivele declarate și înregistrate de către aceasta în Registrul Național al Exploatațiilor, cauzând un prejudiciu Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mehedinți în valoare de 9.975 lei.

Inspectorii de la APIA, ajutoarele de nădejde ale primarului Rafael

De un real ajutor inculpatului s-au dovedit și inculpații Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Ploscaru Ilie, Paulescu – Buican Nistor și Golici Georgian-Daniel, inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Mehedinți, care au fost desemnați să efectueze controale pe teren și care la rândul lor aveau obligația să constate lipsa efectivelor de animale și să propună excluderea inculpatului Dunărințu Ionel Rafael de la plată.

Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese - verbale de control în teren și au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate.

În acest mod inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a fost ajutat să nu fie exclus de la plată și a obținut în mod injust suma totală de 268.814.47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul național.

Lucrări efectuate doar pe hârtie

În datele de 19 august 2010 respectiv 18 septembrie 2011, inculpații Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi județul Caraș Severin și Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat și ștampilat mai multe documente (situații de lucrări, procese verbale de recepție, etc.) ce priveau lucrări de întreținere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în condițiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate.

Din analiza declarațiilor de avere pe anii 2011, 2013 și 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei și mai multe bunuri imobile pe care le deținea în proprietate.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ( APIA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA) s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei respectiv 3.536,45 lei.

În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile ce aparțin inculpaților Dunărințu Ionel Rafael, Bălănescu Domnica, Golici Georgian Daniel, S.C. Trans exfor S.R.L, Ploscaru Ilie, Semen Nicolae Lucian, Paraschivu Miluș, Vărzaru Ilie, Scorobete Ion și Paulescu-Buican Nistor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Rafael, la a doua aventură penală

Inculpatul Dunărințu Ionel Rafael a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat pentru fapte similare, la finele anului trecut”, informeazî DNA.

Într-un comunicat DNA, din luna ianuarie 2016, se arată faptul că primarul Rafael Dunărințu a fost trimis în judecată, împreună cu soția sa – Mihaela Dunărințu pentru infrațiuni privind fraudarea fondurilor europene.

În luna decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DUNĂRINȚU MIHAELA, director al Liceului Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
- fals în declarații (4 infracțiuni),

DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, soțul primei inculpate, primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
- complicitate la fals intelectual (2 infracțiuni),

COIFAN CĂTĂLIN VIRGIL, ȘTEANȚĂ DUMITRU COSMIN, BREAZĂ ILEANA, SURDILĂ EUGEN, IOVICI CORNELIA și ȘERDIN ADELINA, funcționari în cadrul în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader și Investiții Non - Agricole, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

- fals intelectual,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2014, inculpata Dunărințu Mihaela, în calitate de director la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu„ orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a declarat în fals și a folosit declarații care atestau fapte și împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiții esențiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului „Instalarea tânărului fermieri”, în sumă totală de 40.000 euro (alocată în două tranșe).

Concret, inculpatul Dunărințu Ionel Rafael, în calitate de primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți, i-a determinat și i-a ajutat pe ceilalți inculpați, funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menționat, în mod nereal, că situația verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezența inculpatei Dunărințu Mihaela.

Aceste documente au fost întocmite în prezența inculpatului Dunărințu Ionel Rafael și ștampilate de acesta din urmă, deși nu avea calitatea cerută de lege.

În aceeași calitate de director la Liceul tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, inculpata Dunărințu Mihaela, cu intenție directă, a omis să declare în declarațiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 și 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective.

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 172.931,80 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparțin inculpatei Dunărințu Mihaela.

Citit 2554 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 10:29
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…