Mai mulți consilieri apropiați lui Popescu au blocat ședința de Consiliul Local în care trebuia să i se soluționeze cererea de reziliere. Între timp, povestea renunțării la serviciul pe care l-a muls 10 ani, a ajuns o telenovelă de prost gust, în care actorii principali, consilierii, comit gafe incredibile. Un consilier local cere demisia viceprimarului, după ce acesta a fost desemnat verbal să întocmească un raport de negociere cu FLORICOLA.
După 10 ani plin, în care a gestionat serviciul public de salubrizare a municipiului Orșova, o afacere prosperă, ca orice afacere cu gunoi din România, FLORICOLA SA, firma afaceristului aflat sub control judiciar Constantin Popescu s-a supărat foarte rău și a cerut imperativ să i se rezilieze contractul nr. 10/2006, pe cale amiabilă. Motivul invocat este legat de subfinanțarea cronică a activităților prestate de operatorul privat și implicit greutățile financiare întâmpinate. „Diminuarea an de an a bugetului alocat desfășurării activității de salubrizare a domeniului public (pentru motive pur subiective și fără ca sumele retrase de la această activitate să se vadă în mod efectiv concretizate în investiții realizate la nivelul municipiului), precum și scăderea numărului populației existente la nivelul municipiului, nu au dus și la diminuarea obligațiilor pe care Floricola SA le are față de bugetul local, respectiv: redevența pentru prestarea acestui serviciu a crescut în mod constant de la an la an (ajungând la circa 61.000 lei/an dintr-un buget alocat de 400.000 lei), impozitele și taxele locale fiind majorate și acestea. De asemenea, din suma alocată pentru activitățile de salubritate 20% se întoarce sub formă de TAXA pe Valoarea Adăugată la bugetul de stat”, se arată în cererea de reziliere formulată ce conducerea FLORICOLA SA.
„În aceste condiții, societatea noastră a propus Consiliului Local al municipiului Orșova încetarea pe cale amiabilă a contractului de salubritate. Deocamdată nu știm care este poziția consiliului local”, se mai arată în cererea depusă de FLORICOLA SA. La o asemenea solicitare, Consiliul Local s-a reunit în ședință și a votat o hotărâre prin care îl mandatează pe primarul municipiului, Ion Manea, să poarte negocieri cu operatorul privat, având în vedere că în cazul predării serviciului este nevoie de timp pentru a se organiza o licitație și a se desemna un alt operator care să se ocupe de salubrizarea municipiului, municipiu care între timp este sufocat de gunoaie. Până aici, toate bune și frumoase, doar că primarul, în loc să se așeze la masa negocierilor, în numele și pentru miile de orșoveni care l-au ales prin vot direct, face o ghidușie demnă de noaptea minții. Edilul șef desemnează verbal pe viceprimarul Stan Stelică în fruntea unei comisii care să meargă la FLORICOLA și să negocieze. În urma negocierilor, realizate pe data de 6 aprilie 2016, viceprimarul Stan scrie un RAPORT pe care îl semnează de unul singur, deși orice negociere din lume presupune existența a două sau mai multe părți care participă la ea și, în aceste condiții, orice raport sau proces verbal rezultat în urma unei negocieri trebuie asumate prin semnătură de toate părțile participante la negociere.
Normal era, atât din punct de vedere juridic, cât și de formă și fond, ca respectivul proces verbal să fie semnat de reprezentantul FLORICOLA, de viceprimarul Stan Stelică și de toți membrii comisiei de negociere: Popa Ioan Petre, Oprea Dragoș, Untaru Dumitru Sorin, Șuitariu Frunză Gabriel și Miuțescu Constantin. În realitate, însă, viceprimarul, de unul singur, își asumă un raport în urma căruia se întocmește documentația pentru o ședință de îndată a Consiliului Local, programată pentru data de 13 aprilie 2016, ora 15.00. „Am propus ca în cazul în care Consiliul Local agreează încetarea contractului cu acordul părților, termenul să fie până la finalizarea procedurilor de încredințare a contractului unui operator licențiat. Operatorul este de acord să asigure prestarea activităților aferente serviciului public de salubrizare pe o perioadă limitată, acceptând un termen de 120 de zile, pe care îl consideră rezonabil; a luat această decizie pentru faptul că nu mai poate susține financiar acest serviciu, care îi aduce pierderi”, se arată în raportul întocmit și semnat de viceprimarul Orșovei, Stan Stelică.
Duce-m-aș și nu m-aș duce!
Totuși, mai jos, în același raport buclucaș, există o mențiune extrem de interesantă din care reiese faptul că, la negocieri, conducerea FLORICOLA SA a avansat și ideea menținerii serviciului de salubrizare, cu condiția de a primi mai mulți bani de la bugetul local. Este vorba de o alternativă la încetarea contractului, care să se plieze exact pe interesele operatorului privat.„Reprezentanții operatorului au mai solicitat ca o alternativă a încetării contractului, continuarea asigurării acestui serviciu, să se suplimenteze bugetul activităților specifice, lucru ce ar permite executivului Primăriei suplimentarea comenzilor si programelor de prestații, iar operatorul și-ar acoperi unele cheltuieli, diminuându-și astfel pierderile financiare”, se arată în raportul de negociere cu FLORICOLA SA.
Mai mult, pe ordinea de zi a ședinței de îndată a Consiliului Local Orșova au fost trecute două proiecte de hotărâre (nr. 43 și nr. 44) care se bat cap în cap, ca într-un film de prost gust, din cele care de obicei sunt premiate cu „Zmeura de aur”. Astfel, unul din proiectele de hotărâre stabilește acordul pentru încetarea pe cale amiabilă a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare, în timp ce celălalt proiect de hotărâre stabilește respingerea solicitării FLORICOLA SA de încetarea pe cale amiabilă a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare. Întrebarea firească este ce s-ar fi întâmplat oare dacă consilierii, din neatenție, ar fi votat favorabil ambele proiecte de hotărâre!
Boicotarea ședinței de îndată
La ședința de îndată programată pentru data de 13 aprilie 2016, la care trebuia să se discute despre cererea FLORICOLA SA au fost prezenți doar câțiva consilieri municipali, un număr insuficient pentru a asigura cvorumul legal desfășurării unei ședințe de consiliu local, cei mai mulți dintre consilieri lipsind nemotivat. Mirosind probabil că cererea sa de reziliere a contractului de salubrizare ar putea fi luată în serios de consilieri și votată favorabil, operatorul și-a luat măsuri de siguranță. La ordinul lui Popescu, consilierii au tratat cu fundul o ședință importantă pentru orșovenii care i-au votat. Văzând că nu este asigurat cvorumul, secretarul municipiului a închis ședința și s-a stabilit ca proiectele să fie discutate într-o ședință ordinară, programată pentru data de 21 aprilie 2016.
În timp ce se prefigura faptul că ședința era compromisă, primarul Ion Manea și secretarea municipiului se distrau de mama focului. În fotografiile realizate în sala de consiliu se vede cum pe cei doi îi umfla râsul.
„Ești boată! Dă-ți demisia!”
Consilierul local Constantin Florea a cerut totuși permisiunea să aibă loc câteva discuții libere în locul ședinței de consiliu compromisă de consilierii absenți. Pe fondul discuțiilor, Florea a adus acuzații grave viceprimarului, căruia i-a spus că este incapabil și că a venit în fața consilierilor cu „o mizerie de raport”. Mai mult, Florea a cerut demisia viceprimarului Stan Stelică, cei doi luându-se la ceartă, mai ceva ca la ușa cortului. „Să-ți dai demisia și să pleci de aici din Consiliu și din Primărie, că ești boată! Nu știi nimic! Cu așa ceva vii în fața noastră? Îți bați joc de noi? Cu mizeria asta? Hai să fim serioși!”, i-a strigat consilierul Constantin Florea viceprimarului Stan Stelică. „Ce mă, vrei să-mi iei locul? Vino și i-al! Ce vrei? Atâta am putut, atâta am făcut și gata! Atât m-a dus mintea pe mine, atât am făcut! Dacă nu era bun raportul, trebuia ca primarul și doamna secretară să nu îl primească!”, a replicat viceprimarul Stan Stelică. Florea i-a mai reproșat că trebuia ca raportul să fie semnat de toate părțile care au negociat, nu numai de viceprimar.
Prezentă la ședința Consiliului Local, liderul PNL Orșova, candidat la funcția de primar al municipiului Orșova, la alegerile locale din 5 iunie 2016, a sancționat dur bâlbâiala administrației publice locale. „Ședința era foarte importantă pentru că ea demonstra un modus operandi instaurat la Orșova în ultimii ani, acela în care se slujesc interesele unui operator, în detrimentul intereselor orșovenilor!”, a spus Chircu. „Operatorul a cerut rezilierea contractului, suntem de acord cu rezilierea, dar în anumite condiții, trebuie făcută o evaluare a modului în care s-a executat acest contract. Cei care nu au venit azi la ședință, slujesc interesele operatorului și nu interesele orșovenilor. Orșova a ajuns din orașul trandafirilor, orașul gunoaielor, pentru că ala au înțeles consilierii să își facă treaba pentru orșoveni. Acest contract a prejudiciat bugetul local și au adus Orșova în postura de oraș plin de gunoaie, un oraș în care se atentează la sănătatea lor și a copiilor lor!”, a mai spus Doinița Mariana Chircu.