MOMAr - Modele de management pentru patrimoniul rural unic

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Mehedinți, în parteneriat cu Guvernul Provinciei Zaragoza (Spania) – partener lider, Agenția de Dezvoltare Regională a Boemiei de Sud (Cehia), Provincia Groningen (Olanda), Ministerul Dezvoltării Regionale și Transporturilor din Saxonia (Germania) și Autoritatea Regională din Corsica (Franța) implementează proiectul “MOMAr - Models of Management for Singular Rural Heritage“, finanţat în cadrul Programului Interreg Europe.

Tema celui de-al treilea seminar ce se va desfășura în perioada 24-25 Martie 2021, a cărui gazdă virtuală este Consiliul Județean Mehedinți, este "De la teorie la practică – Modele experimentale de management implementat", iar prezentările partenerilor și actorilor implicați abordează următoarele subiecte:

1. Managementul clădirilor de patrimoniu (bune și rele practici);

2. Digitalizarea;

3. Modele de management: inițiative private.

Proiectul evidențiază existența unor teritorii cu probleme - depopulare, îmbătrânirea populaţiei, neutilizarea resurselor - a căror identitate este totuși marcată de un patrimoniu bogat, excepțional, în unele cazuri - patrimoniu UNESCO - și ale căror entități de management fie nu au finalizat definirea modelelor de acțiune din punct de vedere cultural și al resurselor naturale, fie modelele împrumutate nu corespund realității teritoriale.

MOMAr este menit să îmbunătățească politicile și programele care vizează patrimoniul din teritoriile rurale, ținând cont de particularitățile și identitățile culturale ale locurilor unde ruralitatea determină un mod de acțiune. Locuitorii –cei care mențin teritoriile vii - vor fi o parte centrală a strategiilor și a noilor proiecte propuse.

Prin intermediul acestui proiect, reprezentanții Unității Administrativ Teritoriale Județul Mehedinți au oportunitatea de a cunoaşte strategii de management eficient pentru valorificarea patrimoniului natural și cultural într-un mod integrat, care pot fi modelate şi aplicate patrimoniului local din zona Mehedințiului, având în vedere că instrumentul de politici căruia i se adresează prezentul proiect este Strategia de Dezvoltare a Județului Mehedinți pentru perioada 2021-2027.

MOMAr reprezintă, pe scurt, nevoia teritoriilor rurale de a avea un management specific al patrimoniului cultural şi natural, cu impact asupra cetăţenilor, îmbunătăţindu-le astfel calitatea vieţii.

Website: https://www.interregeurope.eu/momar/

Citit 1084 ori Ultima modificare Joi, 25 Martie 2021 14:32
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…