Prefectul județului Mehedinți a atacat astăzi, în contencios administrativ, Hotărârea Consiliului Județean, prin care au fost repartizați banii din cotele defalcate din impozitul pe venit, către primăriile din județ. Motivul deciziei ar fi „repartizarea în mod discreționar către UAT-urile din județ”. Până la soluționarea cauzei, decizia se suspendă de drept. Vezi ce a declarat prefectul, în materialul VIDEO!

„În urma exercitării controlului de legalitate, am atacat, la instanța de contencios administrativ, hotărârea Consiliului Județean Mehedinți, privind repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit estimat pe anul 2020, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală. S-a constatat că repartizarea s-a făcut în mod discriminatoriu, încălcându-se Legea Finanțelor Publice și a Legii Bugetului de Stat, precum și prevederile Codului Administrativ. În principiu, nu s-a ținut seama de solicitările unităților administrativ-teritoriale, privind asigurarea cheltuielilor de funcționare, a cotelor de cofinanțare și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele de dezvoltare locală, aflate în diferite stadii de derulare. De asemenea, nu s-au respectat normele de tehnică legislativă și procedura de adoptare a actelor administrative”, declară prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel.

„Repartizarea cotei de 6 la sută din impozitul pe venit estimat, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, în anul 2020” - așa se numește documentul care a înfierbântat atmosfera în ședința Consiliului Județean din data de 28 ianuarie 2020. Suma de 18.360.000 de lei a fost repartizată celor 66 de unități administrativ teritoriale (61 de comune, 3 orașe și 2 municipii) din județul Mehedinți. Cu excepția municipiului Orșova, care nu a primit niciun leu, toți ceilalți au primit sume cuprinse între 50.000 de lei și 1 milion de lei. Cele mai mari alocări, câte 1 milion de lei, au primit municipiul Drobeta Turnu Severin și comuna Jiana. Orașul Strehaia și comuna Gogoșu au luat câte 800.000 de lei.

CITEȘTE ȘI Scandal monstru în ședința Consiliului Județean

„Am asistat astăzi la o ședință de Consiliu Județean tensionată. În contextul unei campanii electorale premature, consilierii liberali au fost trup și suflet alături de câțiva primari nemulțumiți de sumele care le-au fost distribuite, crezând că pot impune anumite decizii cu forța. Cei apărați acum cu toate armele consilierilor liberali sunt primarii aleși pe listele PSD, dar care brusc, s-au transformat în liberali convinși. Ca să fiu înțeles de la bun început: repartizarea banilor către primăriile din Mehedinți se face după mai multe criterii. Un criteriu important e faptul că la vară se termină atât mandatul de Consiliu Județean, cât și mandatul primarilor și am considerat că e bine ca o parte din sumă să rămână la buget urmând să fie repartizată pe noul mandat. Pe de altă parte, am considerat că trebuie să găsesc cea mai bună soluție pentru fiecate unitate administrativ-teritorială, am ținut cont de sumele primite la rectificările bugetare care s-au făcut anul trecut și de proiectele pe care le avem în implementare pentru fiecare localitate”, scria, la acea vreme, președintele Consiliului Județean, pe contul său de Facebook.

Citit 1039 ori
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…