După aproape două luni și jumătate de când operatorul privat de salubritate refuză să mai ridice gunoiul de pe domeniul public al Orșovei, joi, 9 martie 2017, a început operațiunea curățenie pe care orșovenii o așteptau cu nerăbdare. Sutele de tone de deșeuri, care începuseră să intre în putefacție și să emane un miros pestilențial încep să fie ridicate. Operațiunea este posibilă doar ca urmare a instituirii de către prefectul de Mehedinți a stării de alertă.


Ridicarea gunoiului se face cu utilajele Primăriei, un tractor cu cupă și o autobasculantă și cu beneficiarii de ajutor social. În timp ce primarul municipiului spune că este îndreptățit să facă acest lucru, patronul firmei de salubritate acuză municipalitatea că și-a asumat o operațiune ilegală.

De două luni și jumătate la Orșova nu se mai ridică gunoiul, nici de la populație, dar nici de pe domeniul public. Sute de tone de gunoi sufocă municipiul, povara mirosului pestilențial și iminența izbucnirii unor epidemii au înspăimântat populația. Țarcurile amenajate în cartierele de locuințe nu numai că au devenit pline ochi, dar gunoiul începuse să se reverse pe zeci de metri pătrați de jur-împrejur. Începând cu data de 8 martie, în urma consultării cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a instituit starea de alertă. Timp de 10 zile, municipalitatea din Orșova trebuie să găsească o soluție rapidă de decongestionare a tarcurilor de gunoi și de dezinfectare a tuturor zonelor. Primarul Marius Stoica a început să ridice gunoiul cu utilajele de la Primăria și cu asistații sociali.

Pentru orșoveni, coșmarul unui oraș împuțit pare a se sfârși în aceste zile. Oamenii ajunseseră la disperare, iar priveliștea utilajelor care lucrau de zor a devenit momentul cel mai așteptat. Muncitorii care lucrau de zor la încărcarea gunoiului ne-au spus că mirosul este insuportabil și în cele două trei ore cât durează curățarea unui țarc, nu se poate lucra decât cu mască pe față. Lucrătorii ne-au mai spus că va dura cel puțin o săptămână până Orșova va redeveni curată și că bucuria oamenilor este una ce nu poate fi descrisă în cuvinte.

Primarul municipiului Orșova, Marius Stoica, spune că s-a apucat de lucru cu utilajele primăriei, dar în zilele următoare va căuta și alte soluții de ridicare a gunoiului. În opinia acestuia, faptul că lucrează cu asistații sociali și cu utilajele Primăriei nu este în contradicție cu prevederile legale în materie. Curățarea de gunoaie a Orșovei ar trebui să dureze, cu posibilitățile avute, adică un tractor cu cupă, o autobasculantă și 7 – 8 oameni, între 8 și 10 zile.

Situația nu este una fericită, ci este doar o soluție. Consilierul municipal Doinița Mariana Chircu spune că este un lucru bun pentru oameni, care se văd eliberați de povara gunoaielor. Numai că situația este una temporară și nu se știe ce va fi după încheierea stării de alertă.

Operatorul privat de salubritate, FLORICOLA SA, cel care refuză să ridice gunoiul de peste două luni, consideră inițiativa municipalității una în totalitate ilegală.

Gunoiul care sufocă Orșova de două luni și jumătate este așadar ridicat în aceste zile, dar după ce starea de alertă se va încheia, există riscul ca problemele să revină, dacă nu se va găsi un operator de salubrizare.

Citit 2493 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 09:24
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…