Doinița Mariana Chircu readuce normalitatea în Consiliul Local Orșova. Într-o atmosferă de consens general și de unitate, Consiliul Local Orșova a votat, pe 10 noiembrie 2016, atribuirea unui spațiu pentru deschiderea la Orșova a unei secții a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Decizia este cu adevărat una istorică, după ce inițiativa trenează de mai bine de un an. Până și primarul Marius Stoica a concluzionat că este binevenită normalitatea în legislativul local.


Un număr de 11 consilieri locali, din cei 15 aleși ai municipiului Orșova, au scris istorie, în ședința de îndată din data de 10 noiembrie 2016. Mai multe proiecte deosebit de importante au fost votate în unanimitate, iar la ședință a participat, surprinzător de conciliant, și primarul Marius Simion Stoica. Printre proiectele adoptate s-au numărat demersuri pentru atragerea de fonduri, pe programul Casa Verde Plus, în beneficiul găsirii unei soluții de confort termic la Spitalul Municipal și la Primăria Orșova. Totuși, proiectul zilei a fost atribuirea unui spațiu pentru înființarea la Orșova a unei secții a Muzeului Regiunii Porților de Fier, proiect propus și intens promovat de actualul consilier municipal orșovean Doinița Mariana Chircu, încă din vara anului 2015, în calitatea ei de manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier.

Primarul Marius Stoica este cel care, surprinzător sau nu, începe să dea semne de normalitate. Fie că a început să fie conștient de rolul său de ales al orșovenilor, fie că a început să iese de sub influențele nefaste ale diverselor cercuri de interese, cert este faptul că primarul a salutat inițiativa deschiderii filialei muzeale la Orșova și a salutat reinstaurarea normalității în forul suprem al administrației locale din Orșova, Consiliul Local.

Urmăriți, mai jos, o declarație în exclusivitate, făcută de primarul Stoica pentru jurnalmehedinti.ro:

Oraș cu mare potențial turistic, dar și cu o istorie bimilenară, Orșova, vechea cetate romană Dierna, avea nevoie de un muzeu local, de un loc în care istoria ei zbuciumată să fie conservată și redată contemporaneității, dar și generațiilor care vor veni. Atât orșovenii, cât și turiștii care vin pe aceste meleaguri pitorești, vor avea un muzeu în care să vadă urmele lăsate de istorie pe aceste locuri de mai bine de două milenii. În scurt timp, la Orșova se va înființa o secție a Muzeului Regiunii Porților de Fier, unde vor fi create șase locuri de muncă și unde municipalitatea nu trebuie să suporte nici un fel de costuri, deoarece toate costurile angajate vor fi în sarcina Consiliului Județean Mehedinți, forul județean ce are în subordine Muzeul Regiunii Porților de Fier. Muzeul de la Orșova va avea trei secții: Arheologie – Istorie, Științele Naturii, Etnografie și Artă Populară.

Istoria de mai bine de un an de zile a acestui proiect al doamnei consilier Doinița Mariana Chircu, este una zbuciumată și destul de dureroasă. În iunie 2015, în calitatea sa de manager al Muzeului Regiunii Porților de Fier, Doinița Mariana Chircu, înaintează Consiliului Local de la acea vreme, precum și primarului Ion Manea, propunerea alocării spațiului în care a funcționat Direcția Locală de Impozite și Taxe, o clădire ce stă și azi neutilizată, pentru ca aici să fie amenajată o secție a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Pe data de 5 iunie 2016, Muzeul Regiunii Porților de Fier transmite o notă de fundamentare Consiliului Județean Mehedinți, în care arată importanța deschiderii la Orșova a unui punct muzeal. „Un astfel de obiectiv s-ar putea dezvolta în municipiul Orșova, al doilea oraș ca importanță al județului Mehedinți, a cărui istorie milenară reclamă necesitatea unui punct muzeal în care să fie expuse bunuri culturale descoperite, de-a lungul timpului, în această așezare, dar și Clisura Dunării”, se arăta, printre altele, în nota de fundamentare. Președintele Consiliului Județean, Aladin Georgescu, răspunde favorabil și chiar salută această inițiativă.

Deși inițiativa era una excepțională, vechiul Consiliu Local are reticențe, dar într-un final o votează. Din păcate, hotărârea nu poate fi pusă în aplicare în 2015, deoarece prefectul de atunci al județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, atacă hotărârea, împreună cu altele, în contencios administrativ, iar Consiliul Local se dizolvă. Inițiativa este reintrodusă pe ordinea de zi a noului Consiliu Local, rezultat în urma alegerilor din iunie 2016, dar acesta o respinge, pe motiv că, în același loc, pensionarii din Orșova se treziseră să solicite înființarea unei biblioteci municipale. Doinița Mariana Chircu nu se lasă și, în condițiile în care majoritatea în forul legislativ local se schimbă în favoarea grupului PNL – PND, proiectul este reintrodus pe ordinea de zi și adoptat în 10 noiembrie 2016, în unanimitate.

Interesantă este, în toată această ecuație, atitudinea de consens și unanimitate manifestată de toți consilierii prezenți la ședință, dar chiar și de primarul Orșovei, Marius Stoica, cel care salută această victorie. Atitudinea, până acum reticentă și ofensivă, a grupului PSD – ALDE – PNȚCD, a fost schimbată radical, după ce Doinița Mariana Chircu și grupul de consilieri PNL – PND au reinstaurat normalitatea în forul legislativ local. Din păcate, de la ședința istorică despre care vorbim, unde s-a aprobat înființarea unei filiale a Muzeului Porțile de Fier, consilierii ALDE au lipsit nemotivat și nejustificat. Absența lor de la această ședință este cu atât mai tristă cu cât consilierul ALDE, Nicolae Jinga, este preot și om de cultură, iar astfel de inițiative trebuie sprijinite în principal de oamenii de cultură ai Orșovei.

„Suntem datori să avem o filială a muzeului la Orșova. Pentru orșoveni, pentru mehedințeni și pentru toți cei care sunt turiști, pentru o zi sau mai multe, la Orșova, este important ca Orșova să aibă o astfel de instituție, pentru că are ce arăta oamenilor, trebuie să vorbească despre istoria sa, și trebuie să-i învețe pe copii și pe tineri că aici s-a scris istorie”, a declarat Doinița Mariana Chircu.

(ÎN DESCHIDEREA ARTICOLULUI PUTEȚI URMĂRI UN MATERIAL VIDEO CU DECLARAȚIILE DOINIȚEI MARIANA CHIRCU ȘI TUTUROR CELOR CARE AU PRODUS ACEST MINUNAT MOMENT ISTORIC LA ORȘOVA)

Citit 2959 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Noiembrie 2016 23:42
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…