După ce a pierdut 2 dintre cei 6 consilieri locali, grupul PSD din Consiliul Local Orșova dă, tot mai des, semne de instabilitate. Liderul grupului PSD, consilierul Petre Pătășanu, votează la multe din proiectele mai sensibile, cu majoritatea PNL – PND, iar la ședințele de consiliu la care sunt discutate subiecte delicate, lipsește, invocând varii motive personale. Mai trebuie spus și faptul că, la ședința de constituire a Consiliului Local Orșova, în jurul primarului Marius Stoica se formase un grup politic compact format din 9 consilieri (6 de la PSD, 2 de la ALDE și 1 de la PNȚCD). Mai mult, singurul consilier PNȚCD, Aurelian Trușcă, cel care ar fi putut decide majoritatea în Consiliul Local Orșova, a primit funcția de viceprimar. Consiliul Local Orșova avea, la constituire, 17 consilieri: 6 – PSD, 5 – PNL, 3 – PND, 2 – ALDE, 1 – PNȚCD. PSD + ALDE (alianță tradițională peste tot în România, după locale) deținea 8 consilieri, în timp ce PNL și PND dețineau împreună tot 8 consilieri. Cum majoritatea simplă însemna, la Orșova, 9 consilieri, este foarte clar cât de important era singurul țărănist din CL Orșova, Aurelian Trușcă, acesta primind, fără crâcnire, funcția de viceprimar.
Prima înfrângere
Chiar dacă grupul de 9 consilieri, care formau majoritatea aflată în sprijinul primarului Marius Stoica, părea indestructibil, 2 dintre consilierii PSD (Oana Mirela Iovanovici și Andreea Martina Mihai) și-au pierdut mandatele, din motive de conflict de interese. A fost momentul în care Consiliul Local Orșova, redus la 15 consilieri în funcție, și-a schimbat majoritatea politică. Cei 8 consilieri PNL + PND au format o nouă majoritate, în dauna grupului lui Stoica, redus la 7 consilieri (4 PSD + 2 ALDE + 1 PNȚCD). Cum noua majoritate a început să răstoarne toate cutumele și automatismele prin care de două decenii consiliile locale votau cu lejeritate alocări bugetare masive către firma care deținea tot ceea ce însemnă servicii publice locale în Orșova, primele decizii fiind rezilierea contractelor de concesiune a serviciilor de salubrizare și apă – canal către FLORICOLA SA, situația s-a cutremurat serios în Consiliul Local.
Consilierii care formau pentru Stoica „Invincibila Armada” au început să realizeze că există fracturi penale și ilegale în logica administrativă ce le fusese impusă și au dat primele semne de risipire a majorității. Liderul grupului PSD, Petre Pătășanu, a început să voteze unele din amendamentele grupului PNL – PND sau pur și simplu să lipsească de la multe din ședințele unde se tranșau lucruri grele. Grupul ALDE, dominat de preotul Nicolae Jinga, a început să accepte multe dintre soluțiile date și argumentate de liderii grupului PNL – PND, Doinița Chircu și Adrian Cican, iar viceprimarul Aurelian Trușcă a realizat faptul că nu poate chiar de fiecare dată să meargă pe-o ureche, numai de dragul de a vota proiecte, indeferent de legalitatea lor.
Consens cu ALDE la ultima ședință
Ultima ședință ordinară a Consiliului Local Orșova, cea din 27 octombrie 2016, una destul de abil convocată, cu intenția ascunsă de a provoca dizolvarea Consiliului Local, a dat măsura nu neapărat a unui consens, ci mai degrabă a unei treziri la realitate a consilierilor din grupul ALDE și parțial din grupul PSD. Aceștia au realizat că primarul urma să îi lase fără obiectul muncii, dacă planul său de dizolvare a Consiliului Local reușea. Primii care au rămas stupefiați au fost cei de la ALDE (consilierii Nicolae Jinga și Daniela Ciuverca). Aceștia au admis că făcuseră o greșeală atunci când puseseră umărul la atacarea tuturor HCL-urilor votate de PNL și PND în contencios administrativ și au declarat că își retrag plângerile din dosarele de pe rolul instanței Tribunalului Mehedinți. Amendamentele propuse de Doinița Chircu, pe ordinea de zi, pentru formarea comisiilor care vor acorda premiile la „Ziua Majoratului”, „Nunta de Aur” și „Olimpicul orșovean” au fost votate și de ALDE și PSD, iar explicațiile oferite de Doinița Mariana Chircu referitoare la răutatea cu care au fost atacate hotărâri importante votate, i-au uluit pe cei de la ALDE și pe unii de la PSD, ba chiar și pe viceprimarul Trușcă. „Grupul ALDE se retrage din toate procesele în care s-au contestat HCL-uri. Vom trimite cereri de renunțare la acțiune, pentru că, la urma urmei, să o spunem așa pe față și cinstit, nu e războiul nostru!”, a precizat, în plină ședință ordinară, pe data de 27 octombrie 2016, consilierul ALDE Nicolae Jinga.
Abuzuri pe bandă rulantă
Tot în ședința ordinară din data de 27 octombrie 2016, consilierul PNL – Doinița Mariana Chircu a explicat pe larg toate abuzurile primarului Marius Stoica, de la refuzul sistematic de a pune în aplicare hotărâri ale consiliului local și până la determinarea consilierilor de a ataca în instanță hotărârile considerate de el ilegale. Mai mult, Chircu a explicat și cum municipalitatea a pierdut 100.000 de lei, într-un proces cu un cetățean, doar pentru că departamentul juridic din Primărie nu s-a prezentat la precese și nici nu a făcut recurs la o soluție dată de instanța de fond, împotriva Primăriei. Urmăriți întregul material VIDEO, atașat la începutul materialului, pentru a vedea filmul complet al acestor abuzuri.