Nimic nu pare să îl mai mulțumească pe primarul Orșovei, Marius Stoica, de când nu mai deține o majoritate controlată în Consiliul Local și de când noua majoritate PNL – PND a reziliat contractele de salubrizare și apă-canal, deținute în concesiune de FLORICOLA SA, firma afaceristului Constantin Popescu, fostul șef de partid al lui Stoica.
Dincolo de faptul că nu vrea să pună în aplicare cele două HCL prin care sunt reziliate contractele cu FLORICOLA SA, lucru sancționabil de Legea 215, legea administrației publice locale, primarul Marius Stoica a clocit un plan diabolic prin care să scape de Consiliul Local, un consiliu din care și adepții propriei sale majorități fac parte. Cel mai probabil, primarul s-a gândit că, fără Consiliu Local, va deveni acel primar care își dorește să devină, adică unul cu puteri sporite, aproape dictatoriale și că, poate doar în acest fel, va putea să finanțeze în continuare societatea FLORICOLA. De altfel, singurele proiecte propuse spre aprobare CL Orșova, de la începutul mandatului său, au fost cele de alocare de fonduri pentru salubritate și alte servicii prestate de FLORICOLA SA.
Planul său diabolic a fost proiectat prin convocarea unei ședințe ordinare a Consiliului Local Orșova, în data de 27 octombrie 2016, în care pe ordinea de zi figurau doar proiecte referitoare la vacantarea locurilor de consilieri rămase neocupate după ce doamnele consilieri Mihai Andreea Martina și Iovanovici Oana Mirela și-a pierdut mandatele din motive de conflict de interese și proiecte privind validarea unor noi consilieri. Cum aceste proiecte nu puteau fi votate, deoarece pe rolul instanțelor se află mai multe procese referitoare la eliberarea din funcție a celor doi consilieri, rezultă ca la ședința cu pricina nu s-ar fi votat nici un proiect. De asemenea, nici în ședința ordinară precedentă, din data de 26 septembrie 2016, nu s-au votat proiecte, ceea ce ar fi condus automat la dizolvarea Consiliului Local al municipiului Orșova.
Ce spune Legea?
Potrivit Legii 215/2001, actualizată, Legea administrației publice locale, art. 55, alineatul (1), litera b), „Consiliul local se dizolvă de drept în cazul în care nu a adoptat, în 3 şedinţe ordinare consecutive, nicio hotărâre”; De asemenea, potrivit aceleiași legi, alineatul (2), „Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau orice altă persoană interesată sesizează instanţa de contencios administrativ cu privire la cazurile prevăzute la alin. (1). Instanţa analizează situaţia de fapt şi se pronunţă cu privire la dizolvarea consiliului local. Hotărârea instanţei este definitivă şi se comunică prefectului”.
Pentru primar, răfuiala cu consilierii e mai importantă decât salariile profesorilor
În fapt, dacă pentru ziua de 27 octombrie 2016, primarul a convocat o ședință ordinară, pe ordinea căreia de zi a pus doar niște banalități, special pentru ca aici să nu se aprobe nicio HCL, același primar Stoica a convocat, pentru a doua zi, 28 octombrie 2016, o ședință extraordinară a Consiliului Local, pe a cărei ordine de zi a pus numai proiecte foarte importante pentru municipiu. Printre acestea se afla și o rectificare a bugetului local prin suplimentare cu cotele defalcate din TVA, pentru cheltuieli descentralizate la nivelul municipiului Orșova, cu suma de 638.000 de lei pentru cheltuieli cu salarizarea personalului din învățământ. Cu alte cuvinte, pentru primarul Stoica era mai importantă răfuiala politică cu consilierii PNL și PND, decât salariile dascălilor, salarii pe care le lăsa de aprobat ulterior în altă ședință a Consiliului Local. Pe de altă parte, primarul nici nu a catadicsit să vină la ședință, motivând că participa la o ședință de partid la sediul PSD Mehedinți. Deși s-a întors de la acea ședință, imediat după ora 16.00, primarul nu a vrut să intre în sala în care avea loc ședința de Consiliu Local, pentru că deja aflase că planul său eșuase. În altă ordine de idei, cu o zi înainte, primarul era anunțat printr-o notificare, de grupul de consilieri PNL – PND, să introducă proiectele importante pe ordinea de zi a ședinței ordinare și să nu convoace ședințe în două zile consecutive.
Consilierii PNL și PND au dejucat planurile primarului
Cu mare greutate, consilierii PNL și PNL au reușit să aducă pe ordinea de zi a ședinței ordinare proiectul ce viza rectificarea bugetară și asigurarea salariilor profesorilor, dar numai după ce viceprimarul Aurelian Trușcă l-a sunat pe primarul cel absent și a luat acceptul acestuia, în calitatea sa de initiator. Mai mult, tot în ședința ordinară de care facem vorbire, cei opt consilieri ai PNL și PND au reușit să suplimenteze ordinea de zi cu mai multe proiecte prin care s-a aprobat componența comisiilor care vor oferi premiile la „Nunta de Aur”, „Olimpicul Orșovean” și „Ziua Majoratului”.
Suplimentarea ordinii de zi, dar și salvarea Consiliului Local de la dizolvare au beneficiat de unanimitate la vot, ca dovadă că și consilierii ce îl susțin pe primarul Marius Stoica s-au cam lămurit de activitatea primarului și de faptul că acesta urma să îi lase pe toți cu ochii în soare, fără mandatele conferite de orșoveni.