Secretarul municipiului Orșova, Marian Boțilă, are parte de un birou insalubru, pe care îl împarte cu femeia de serviciu a Primăriei. Practic, baia încăperii este plină de detergenți, soluții dezinfectante și produse de curățenie, iar ușa de la încăperea în care stă secretarul nu are nici ușă. Boțilă a revenit pe funcție după aproape trei ani de la o concediere abuzivă și crede că repartizarea acestui birou este o formă de răzbunare a celor care nu l-au dorit în instituție.


Cei care doresc să ajungă în audiență la secretarul municipiului Orșova sau au orice altă treabă cu acesta, vor avea o surpriză dintre cele mai neplăcute, la vederea încăperii mici, insalubre și respingătoare în care acesta este nevoit să lucreze. Biroul, dacă se poate numi astfel, se află la etajul al doilea (ultimul) al clădirii Primăriei Orșova. La intrarea în încăpere se află un hol întunecat, pe pereții căruia sunt desenate inimioare săgetate de Cupidon și scrie, cu creionul, „LOVE”. Imediat în stânga se află o baie de serviciu, dotată cu WC, chiuvetă și cadă, însă, culmea, baia este de fapt un depozit de materiale de curățenie, detergenți, aspiratoare și mături, uneltele și instrumentele cu care lucrează femeia de serviciu a instituției. Din acest hol trist se intră în biroul propriu-zis, între cele două încăperi neexistând nicio ușă. „Uneori, femeia de serviciu vine în depozitul ei de detergenți și se schimbă și mă roagă să nu ies din birou. Ușa de la biroul meu a dispărut demult. Vă dați seama cu ce impresie pleacă cei care vin în biroul meu pentru diverse probleme de serviciu!”, declară intrigat secretarul municipiului, Marian Boțilă.

„Când am revenit la serviciu, am luat cheia biroului de la femeia de serviciu”

Un birou de lucru modest, cu un calculator și o imprimantă, un dulap și o oglindă, acestea sunt piesele de mobilier care dotează locul de muncă al secretarului de municipiu. Peretele de sub geamul imens, acoperit de jaluzele albastre, este plin de igrasie, cel mai probabil de la ploile care s-au strecurat prin geamurile slab izolate. „Când am revenit la serviciu și am primit acest birou, am cerut cheia de la femeia de serviciu. Nu aveam eu pretenție să mi se facă lux în birou, dar e prea de tot să stai lângă o încăpere plină de tot felul de soluții toxice, de fapt materiale de curățenie, care ar trebui să fie depozitate într-o debara. Nici măcar nu am o ușă pe care să o închid. Îmi este, efectiv, rușine, când vine cineva pe la mine și uneori mă tem ca mirosul acelor substanțe toxice de curățare să nu îmi dăuneze. Sunt încălcate toate normele posibile de protecție, igienă și securitatea muncii”, mai spune secretarul, care este hotărât să se plângă organelor competente în materie de protecția muncii.

Importanța funcției de secretar

Potrivit Legii 215, Legea administrației publice locale, articolul 83, alineatul (1), „Fiecare comună, oraş sau subdiviziune administrativ-teritorială a municipiilor are un secretar salarizat din bugetul local. Secretarul comunei, oraşului şi al subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor este funcţionar public de conducere, cu studii superioare juridice sau administrative”. De asemenea, la articolul 83, al aceleiași legi, se arată exact cât de importantă este funcția de secretar, mai ales pentru un municipiu: „Secretarul îndeplineşte, în condiţiile legii, următoarele atribuţii principale: a) participă în mod obligatoriu la şedinţele consiliului local; b) coordonează compartimentele şi activităţile cu caracter juridic, de stare civilă, autoritate tutelară şi asistenţă socială din cadrul aparatului propriu de specialitate al consiliului local; c) avizează proiectele de hotărâre ale consiliului local, asumându-şi răspunderea pentru legalitatea acestora, contrasemnând hotărârile pe care le consideră legale; d) avizează pentru legalitate dispoziţiile primarului; e) urmăreşte rezolvarea corespondenţei în termenul legal; f) asigură îndeplinirea procedurilor de convocare a consiliului local şi efectuarea lucrărilor de secretariat; g) pregăteşte lucrările supuse dezbaterii consiliului local; h) asigură comunicarea către autorităţile, instituţiile şi persoanele interesate a actelor emise de consiliul local sau de primar, în termen de cel mult 10 zile, dacă legea nu prevede altfel; i) asigură aducerea la cunoştinţă publică a hotărârilor şi dispoziţiilor cu caracter normativ; j) eliberează extrase sau copii de pe orice act din arhiva consiliului local, în afara celor cu caracter secret, stabilit potrivit legii; k) legalizează semnături de pe înscrisurile prezentate de părţi şi confirmă autenticitatea copiilor cu actele originale, în condiţiile legii”.

Există o explicație: Boțilă, hărțuit de peste 3 ani!

Marian Boțilă stă ca un spin în coasta celor care conduc Orșova, acesta fiind, în opinia sa, și motivul pentru care este în continuare hărțuit, umilit și obligat să împartă biroul cu femeia de serviciu. Totul a început în anul 2013, când a fost eliberat abuziv din funcție. De atunci, a revenit de mai multe ori și tot de atâtea a fost concediat abuziv. Abuzurile asupra sa au fost demonstrate în instanța de judecată, în nu mai puțin de 13 dosare, în care s-au dat 13 decizii judecătorești favorabile secretarului. Pentru toți anii în care a stat deoparte, instanța a dispus să fie despăgubit și a încasat drepturi cuvenite, ca urmare a concedierilor ilegale, de peste 60.000 de lei, la care s-au adăugat și cheltuieli de judecată de circa 10.000 de lei. Ultima revenire pe funcția din care a fost îndepărtat abuziv a avut loc la sfârșitul lunii iunie 2016, moment în care i s-a repartizat un birou de tot râsul.

Citit 9073 ori Ultima modificare Miercuri, 03 August 2016 19:02
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…