Miercuri, 6 iulie 2016, Consiliul Local Orșova s-a întrunit în prima ședință extraordinară din această legislatură. Urgența și caracterul extraordinar al ședinței s-au datorat rectificării bugetului, pentru ca societatea FLORICOLA SA, cea care deține în concesiune toate serviciile publice din municipiu, să mai primească 198.000 de lei (circa 2 miliarde de lei vechi). În același timp, FLORICOLA face obiectul a două amenzi date de Garda Națională de Mediu și este avertizată că poate rămâne fără autorizațiile de mediu.

Consiliul Local al municipiului Orșova s-a reunit, miercuri, 6 iulie 2016, în prima ședință extraordinară din această legislatură. A fost o ședință extrem de scurtă, în care pe ordinea de zi s-a aflat un singur proiect de hotărâre ce viza rectificarea bugetului local prin virări de credite bugetare, avându-l ca inițiator pe primarul Marius Simion Stoica. Mai exact, proiectul de hotărâre viza rectificarea bugetului local pe anul 2016, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli, prin virări de credite, cu suma de 198.000 de lei (circa 2 miliarde de lei vechi).

Secretul virărilor de credite bugetare

Pentru a înțelege mai bine în ce constă rectificarea supusă atenției consilierilor locali de la Orșova trebuie să spunem că, la începutul anului, atunci când s-a construit bugetul pe acest an, la fondul de rezervă s-a alocat suma de 98.000 de lei, iar la capitolul „Alte servicii publice generale”, mai exact cheltuielile cu îndemnizațiile pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, s-au alocat 100.000 de lei. În raportul directorului executiv economic al Primăriei, Ecaterina Golopența Pepșilă, se arată faptul că fondul de rezervă nu s-a utilizat, iar fondul destinat alegerilor locale nu s-a mai cheltuit deoarece cheltuielile de acest fel au fost suportate din bugetul Instituției Prefectului. În aceste condiții, cei 198.000 de lei a fost virați de la un capitol la altul și au ajuns să fie la dispoziția municipalității întregind bugetul destinat altor capitole de cheltuieli.

Și cum acești bani au apărut la timp, ei au fost orientați, de urgență, către o parte din serviciile publice efectuate de firma care le-a concesionat de la municipalitate, adică FLORICOLA SA. Concret, banii s-au împărțit după cum urmează: „Întreținere grădini publice, parcuri și zone verzi” – 60.000 de lei; „Salubritate” – 120.000 de lei; „Canalizarea și tratarea apelor reziduale” – 18.000 de lei. În total e vorba de 198.000 de lei care ajung la societatea FLORICOLA SA.

Mașina de vot a funcționat perfect, deși contestațiile au curs gârlă

Pentru ca acest proiect de hotărâre să fie aprobat nu a fost nevoie nici de prea mult timp și nici de prea mult efort. PSD, ALDE și PNȚCD au format în Consiliul Local Orșova un grup de 9 consilieri, care asigură majoritatea necesară adoptării hotărârilor. Mai mult, grupul respectiv are și viceprimar, care este și președinte de ședință. Înaintea votului care a condus la aprobarea proiectului de hotărâre, au existat, însă, câteva discuții aprinse pe marginea urgenței acestui proiect și a legalității lui, consilierii PNL și PND aducând în discuție câteva aspecte legate de mai multe amenzi primite de operatorul FLORICOLA SA din partea Comisariatului Național al Gărzii de Mediu, de pericolul ca operatorul să rămână fără autorizația de mediu, dar și de faptul că acești 198.000 de lei se adaugă altor peste 600.000 de lei alocați aceluiași operator de la începutul acestui an, care deja au fost și cheltuiți.

„Am cerut lămuriri suplimentare, printr-o adresă depusă la secretariat, de grupul consilierilor PNL, pentru că nu suntem împotriva rectificării bugetului local, dar voiam câteva lămuriri suplimentare, ca să votăm în cunoștință de cauză. Ca atare am votat împotriva acestui proiect de hotărâre. Noi ne-am fi dorit retragerea de pe ordinea de zi până la lămurirea lucrurilor”, a explicat consilierul PNL - Mircea Brâncoveanu.

„Orșoveni, astăzi vi s-au mai luat din buzunar 198.000 lei pentru operatorul FLORICOLA cu SUSȚINEREA primarului Stoica Marius, viceprimarului Trușcă Aurelian, consilierilor PSD, ALDE și PNT-cd. Astăzi la ședința extraordinară, doamna director economic Golopența Pepșilă ne-a confirmat că FLORICOLA A ÎNCASAT DE LA PRIMARUL MANEA 670.000 LEI până la 30.06.2016, bani care de fapt trebuia să îi primească până la 31.12.2016, ba mai mult astăzi i-au mai dat 198.000 lei. Astăzi înainte de vot, le-am arătat și explicat colegilor mei, că operatorul privat a încălcat legea și nu trebuia să primească banii și nu era nici o urgență”, a scris, pe contul său de Facebook, imediat după ședință, consilierul Adrian Cican. Acesta a avut în timpul ședinței o intervenție în care a mai explicat faptul că operatorul FLORICOLA SA a fost amendată de Garda de Mediu și că este în pericol de a i se suspenda autorizația de mediu, fără de care nu mai poate funcționa legal.

Operatorul a fost amendat de Garda Națională de Mediu

Rectificarea de buget din ședința extraordinară a Consiliului Local Orșova a adus 198.000 de lei pentru FLORICOLA SA, după ce, de la începutul acestui an, societatea mai primise încă 650.000 de lei, bani pe care deja i-a cheltuit, potrivit celor spuse, chiar în timpul ședinței, de către directorul economic al Primăriei, Ecaterina Golopența Pepșilă. Ceea ce au reproșat consilierii PNL și PND celor care au pregătit această rectificare bugetară a fost, însă, faptul că societatea FLORICOLA nu ar merita să mai primească bani deoarece are mari probleme cu Garda de Mediu, de unde a încasat două amenzi, de 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei, dar și pentru că este în mare pericol să își piardă autorizația de mediu. Consilierii din opoziție (PNL și PND) au adus și argumente, prezentând procese verbale de contravenție și adrese oficiale ale Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu și Agenției pentru Protecția Mediului Mehedinți.

„Agenția pentru Protecția Mediului Mehedinți vă notifică prealabil, cu termen de 30 de zile, pentru remedierea cauzelor care au dus la nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu nr. 2/20.01.2014, revizuită la 09.06.2016, emisă pentru prestarea serviciului de colectare a deșeurilor municipale și asimilabile de pe raza municipiului Orșova; neîndeplinirea obligațiilor până la termenul acordat conduce la suspendarea de drept a autorizației de mediu”, se arată în adresa 7539/27.06.2016, transmisă FLORICOLA SA de către APM Mehedinți, ca urmare a controalelor efectuate de Garda Națională de Mediu.

În replică, primarul Orșovei, Marius Stoica, a declarat că a primit notificările celor două grupuri de consilieri, cu privire la situația FLORICOLA, dar se bazează pe două documente prezentate și în timpul ședinței, din care rezultă că autorizațiile de mediu și de la Apele Române sunt în vigoare în acest moment, drept pentru care alocarea de fonduri este perfect legală. Despre procesul verbal de control al Gărzii Naționale de Mediu, primarul Stoica spune că asta nu este treaba Primăriei, ci a operatorului, Primăria nu deține acest document, ci doar a fost informată că deocamdată operatorul are toate autorizațiile necesare de funcționare.

Momente distractive

De la ședința Consiliului Local Orșova nu au lipsit nici momentele unice de scandal și voie bună, cu care ne-am obișnuit în ultimii 20 de ani. Astfel, în timp ce vota pentru, consilierul PSD Mariana Bijan a ținut să precizeze, ridicând tonul: „Eu nu votez pentru FLORICOLA, așa să știți! Votez pentru oraș!”

La finalul ședinței, între consilierul Adrian Cican și șeful ADPP – Popa Ioan Petre a izbucnit o ceartă zgomotoasă și a fost nevoie ca primarul Stoica să intervină, pentru ca cei doi să nu se ia, Doamne ferește, la bătaie!

Citit 7267 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 17:07
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…