În timp ce mai toate unitățile administrativ teritoriale și-au votat proiectul de buget pentru anul 2018, la Orșova, responsabilitatea asigurării liniștii financiare a unei comunități este prea puțin importantă. Mai importante au fost, în cel de-al doilea municipiu al județului nostru, orgoliile stupide ale consilierilor PNL și frustrările celor de la PND. Croiți să îl blocheze pe Adrian Cican, cu care sunt în conflict deschis, liberalii și național-democrații din Consiliul Local Orșova au tăbărât pe Spitalul Municipal, de unde au dorit să taie din fondurile alocate, pentru a le transfera la cheltuieli precum construcția unei copertine la capela cimitirului sau obținerea autorizației ISU pentru o școală care ceruse, în acest sens, 75.000 de lei.
De altfel, liberalii au venit total nepregătiți la ședința de Consiliu Local, doar cu dorința de a muta bani de la un capitol la altul, dar fără a preciza concret capitolul bugetar. De fapt, ideea lor a fost una singură: aceea de a tăia din bugetul spitalului, la care Adrian Cican este manager. Supărarea lor nu era pe spital, ci pe managerul acestuia. Așa că, brusc, spre exemplu, o capelă de cimitir a devenit mai importantă decât cea mai bună unitate spitalicească din Mehedinți.
Luăm bani de la Spital, ca să i-o tragem lui Cican!
Incredibil, dar adevărat! Capela de la cimitir are nevoie de o copertină, iar o școală din Orșova cere 75.000 de lei (750 de milioane de lei vechi), pentru autorizarea ISU. Iar liberalii din Orșova, conduși de Camelia Ianculovici, împreună cu disidenții din PND Orșova (Laurențiu Drăghicescu și Viorica Sănătescu) se bat cu colegii din Consiliul Local, pentru a rupe ceva bănuți dintr-un buget și așa destul de sărac. La mijloc se află, însă, și o dihonie ciudată cu fostul lor coleg consilier Adrian Cican, devenit între timp managerul Spitalului Municipal Orșova. Din dorința de a-l faulta pe Cican, liberalii au blocat bugetul, pretinzând că școala și cimitirul ar fi obiective de importanță strategică la Orșova.
Spitalul Municipal din Orșova este unul dintre cele mai frumoase, mai curate și mai bine utilate spitale din Mehedinți. A fost remarcat, cu câțiva ani în urmă, și de secretarul de stat Raed Arafat, în timpul vizitei acestuia la toate spitalele din județ. Aici se încearcă implementarea unui proiect transfrontalier, ce are nevoie de cofinanțare. Bugetul total al proiectului pe care vor cei de la Spital să îl depună este de peste un milion de euro, din care finanțarea europeană nerambursabilă este de 85 la sută. Socotind și finanțarea din partea statului român, cota de cofinanțare ce va trebui suportată de spital este de 13.067 de euro. Cu toate acestea, pentru liberalii din Consiliul Local Orșova a rămas mai important cimitirul.
De fapt, Spitalul Municipal, de care aleșii locali ar trebui să aibă grijă, mai ales că în România ultimelor trei decenii, în sănătate nu s-a investit mai nimic, avea alocată o sumă de 242.000 de lei. De aici doreau liberalii să smulgă aproape 100.000 de lei pentru o școală și un cimitir, în condițiile în care primarul le-a explicat că va contracta un împrumut din Trezoreria Statului, din care se vor autoriza toate școlile și se vor face chiar și copertine la capela din cimitir.
Bocaj total doar din ambiție
Și mai interesant este faptul că, surse demne de încredere, care au dorit să-și păstreze anonimatul, certifică o situație pe cât de surprinzătoare, pe atât de stupidă. În timpul derulării ședinței, imediat după ce șefa liberalilor orșoveni a venit cu o ploaie de amendamente, consilierul PND Viorica Sănătescu a cerut o pauză pentru consultări. În pauza respectivă, s-au purtat negocieri între Adrian Cican, Camelia Ianculovici și Marius Stoica, potrivit cărora se lua o sumă rezonabilă de la Spitalul Municipal, doar pentru a se evita blocarea bugetului. Numai el știe de ce! Deși Ianculovici acceptase, consilierul PND Laurențiu Drăghicescu nu a vrut să voteze sub nicio formă. Cum la ședință erau prezenți doar 14 din cei 17 consilieri, iar fiecare vot era extrem de important, cele 7 voturi în favoarea bugetului nu au putut debloca situația. Pentru a trece, proiectul de buget pe anul 2018 avea nevoie de minim 9 voturi, adică jumătate plus 1 din numărul total de consilieri în funcție.