Imprimă această pagină

Interviu cu deputatul Ion Cupă, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară

S-au încheiat alegerile locale, zarurile sunt aruncate, se știe numărul de consilieri care revin fiecărui partid, se știe componența politică a fiecărui consiliu local și a Consiliului Județean. Ce nu se știe încă este modul în care vor fi stabilite conducerile executive și la ce final vor duce negocierile politice. O radiografie a scenei politice post alegeri locale a fost realizată de deputatul PMP Ion Cupă, în cadrul emisiunii OBIECTIV, în studioul LIVE „Informația de Severin” Urmăriți cele mai importante declarații, într-un interviu eveniment!

Reporter: Iată s-au încheiat alegerile locale, avem rezultatele, aveți un rezultat foarte bun. Cum vedeți dumneavoastră aceste rezultate astăzi?

Ion Cupă: Eu nu aș spune că este un rezultat foarte bun. Este, mai degrabă, unul bun, și pentru asta țin să mulțumesc tuturor celor care au votat Partidul Mișcarea Populară, candidaților PMP și mai vreau să mulțumesc celor care au avut curajul să vină și să candideze din partea PMP, care au avut încredere în mine și în echipa pe care eu am format-o aici la Mehedinți. Din păcate, știți cum era PMP în februarie, atunci când am venit eu. Totuși, aș vrea să fac o precizare: Am rămas descumpănit după ce un ziarist local m-a acuzat fără nicio noimă că ar fi venit în ziua votului autocare de la Gorj, cu oameni care ar fi votat cu PMP. Îmi pare rău că respectivul nu a mai avut răbdare să vadă rezultatele finale și să analizeze la rece tot ce s-a întâmplat în campanie. Sunt afirmații făcute fără pic de substanță, fără a fi ancorat în realitate. O aberație mai mare ca asta nu poate exista, iar asemenea oameni care aruncă în spațiul public informații false ar trebui să își ceară scuze. Rezultatul nostru este unul bun, dar muncit de noi. Noi am luptat pentru fiecare vot. Oamenii au fost puși în fața unor evidențe, chiar amenințări. Mulți erau sfătuiți să nu voteze cu noi, ca să nu strice votul, asta pentru ca PMP să nu acceadă în consiliile locale și în Consiliul Județean. Doar că realitatea a fost alta, iată că am rămas în picioare, avem un rezultat bun. Ce aș putea spune eu, ca o concluzie, important este faptul că alegătorii de dreapta ar trebui să vadă un lucru evident: Dacă la Mehedinți dreapta ar fi fost unită, rezultatele ar fi fost altele, iar la ora aceasta dreapta ar fi condus județul pe toate palierele. Chiar dacă partide mici, precum USR, nu au reușit să intre singure în consilii, voturile lor unite ar fi dat mai mult.

Reporter: Este o concluzie interesantă. Totuși, dumneavoastră ați încercat, ca jucător politic pe partea dreaptă, să faceți astfel de demersuri?

Ion Cupă: Desigur că da și am să vă dau un singur exemplu: Eu am făcut acest exercițiu, chiar dacă, cumva, a fost în detrimentul PMP, tocmai pentru a avea fapte concrete. E vorba despre Baia de Aramă, unde am lucrat pentru dreapta. Am făcut-o fără gânduri ascunse, cu sufletul curat. La Baia de Aramă exista o luptă foarte clară între stânga și dreapta, la Primărie. Dacă noi pe dreapta nu reușeam să ne punem la aceeași masă, Primăria Baia de Aramă se pierdea. Iată că acum avem acolo un primar PNL, chiar dacă eu mi-aș fi dorit să fie de la PMP, dar e un primar de dreapta. Candidatul nostru de acolo nu a confirmat că poate să câștige Primăria și atunci era inutil să ne zbatem și să încurcăm lucrurile, în acest fel ca în Baia de Aramă să rămână încurcate. Eu aveam și o obligație morală față de oamenii de aici, pentru că și eu am pus umărul la evoluția situației în perioada 2005 – 2009 și la victoria acelui primar care a dezamăgit ulterior.

Reporter: PMP a mai scos doi primari, în două comune mehedințene, doi primari care au muncit foarte mult în campanie, iar aici mă refer la Emilian Vîlcu și Irina Zoican. Este și acesta un câștig foarte mare pentru PMP!

Ion Cupă: Este un câștig foarte mare și eu, în prima ședință pe care am avut-o la partid, după alegeri, le-am spus că ei sunt campionii noștri. Să ajungi primar în ziua de astăzi, venind de la un partid mic, să te lupți într-un singur tur de alegeri, să te lupți cu primarul în funcție, nu este lucru ușor. Este un lucru foarte greu și îți trebuie determinare maximă. Iar cei doi au înțeles foarte bine acest lucru. Cei doi și-au făcut treaba foarte bine acolo și iată că sunt primari la ora aceasta. Eu îi felicit și, de asemenea, felicit și echipele lor de campanie. Exemplul lor trebuie urmat, chiar dacă este greu.

Reporter: Revenind în peisajul județean, la cel mai important for legislativ județean, încă se fac negocieri. Nu știu nici eu exact cum stau lucrurile, deși, dacă privesc în urmă, până acum patru ani totul era previzibil. Acum e suspans, negocierile sunt în toi. Să admitem faptul că de data aceasta PMP le-a „încurcat” atât de mult socotelile, încât nu mai știu ce și cum să negocieze?

Ion Cupă: S-a întâmplat exact ceea ce spuneam eu atunci când am venit aici, că va fi o altfel de politică. Nu sunt de acord cu înțelegerile astea obscure, pe sub masă, cu compromisurile și șantajul la adresa unei persoane care deține o funcție, lucruri pe care oamenii politici și cei de presă le știu, doar că e bine să știe și oamenii simpli. Acum s-a făcut campanie, înainte campaniile erau anoste, totul era aranjat dinainte, se știa cine va fi vicepreședinte la CJ, cine va fi președinte. Și acum s-au încercat astfel de manevre, dar și datorită nouă, lucrurile s-au mai schimbat. Eu, cel puțin, în campanie, am ieșit și am tras semnale de alarmă, am dezvăluit jocuri subterane. Trebuie să facem politică în primul rând și aceasta trebuie să fie în interesul oamenilor pentru că de aceea merg oamenii să ne voteze. Dar vă spun că eu am rămas cu un gust amar din acestă campanie. Este greu să le mai spui oamenilor să te voteze doar pentru că ai un CV sau doar pentru că știi să faci ceva. Și spun asta pentru că eu am rămas uluit de ceea ce am văzut în acestă campanie. Mi se pare că ne îndreptăm cu pași repezi de ceea ce numim democrație europeană.

Reporter: Cum vi s-a părut campania și alegerile? Au început oamenii să voteze altfel, să se implice mai mult?

Ion Cupă: Din păcate vă contrazic! Nu pot să nu spun ce am văzut eu! E foarte simplu să mergem și să bem o cafea la una din terasele din centru. Practic, te iei cu mâinile de cap când auzi ce se discută acolo. De mii de voturi cumpărate, de oameni care sunt direct implicați în politică, dar nu au nimic de a face cu politica. Se vorbește la liber de cumpărare de voturi și nimeni nu spune nimic. Din păcate, lucrul acesta s-a făcut la greu. Mai au încredere oamenii când aud că se cumpără voturile? Nu mai vefică nimeni aceste informații. Sunt oameni care așteaptă alegerile doar pentru a primi bani. Dacă nu primesc, nu mai votează. Politica se face acum la un mod foarte brutal. Degeaba dai mâna cu oamenii prin sate, pentru că vin unii primari și amenință.

Reporter: Dincolo de faptul că PMP a reușit să intre în consilii, ne-am mai trezit cu un partid absolut toxic, PRO ROMÂNIA. Acest partid încurcă foarte mult lucrurile și împinge către o alianță nefirească între PSD și PNL. Dacă ne uităm la Consiliul Local, nu există nicio altă posibilitatea de a izola PRO ROMÂNIA. Ce părere aveți despre felul cum se fac alianțele în Consiliul Local?

Ion Cupă: La nivel național s-a hotărât, printr-un protocol semnat cu cei de la PMP, ca peste tot, acolo unde se poate, majoritățile din consilii să se facă de către PNL și PMP. Din păcat, aici este complicat! Iar la municipiu este foarte greu. La PNL s-a luat o decizie care spunea că nu se fac alianțe cu PSD. Și atunci, în Consiliul Local Severin lucrurile se complică și mai mult. La județ, PSD are majoritatea simplă, 16 voturi, și își poate pune singur vicepreședinții.

Reporter: Da, doar că e o majoritate fragilă și vor avea nevoie de aliați, iar după toate calculele mele pare că PSD se îndreaptă către dumneavoastră. Este adevărat?

Ion Cupă: Există variante și variante! Lucrurile sunt destul de complicate și e bine că sunt așa. Politicienii trebuie să vină cu picioarele pe pământ și să vadă ce e mai bine pentru mehedințeni. Oamenii au votat, meciul s-a terminat, arbitrul, adică BEJ, a fluierat. Istețimea politicienilor și iscusința lor trebuie puse în valoare. Cum? Rămâne de văzut! Trebuie să avem în vedere faptul că acest județ trebuie să fie condus bine, să putem ca în viitorii patru ani să nu ratăm finanțări și să dezvoltăm județul. Ce vă pot spune eu, este că PRO ROMÂNIA nu are ce să caute în această ecuație.

Experimentatul parlamentar vorbește și despre perspectiva alegerilor parlamentare de la începutul lunii decembrie, dar și despre cel mai toxic partid politic care, în opinia sa, ar trebui exclus de la negocieri la nivel local, PRO ROMÂNIA

Reporter: Ce părere aveți despre PRO ROMÂNIA? Ce pericol înseamnă acest partid?

Ion Cupă: Eu cred că PRO ROMÂNIA nu are ce să caute în această ecuație a negocierilor pentru formarea majorităților în consiliile locale și județene. La nivel național au scos sub 5 la sută. Acum, ca să se salveze, au făcut o fuziune cu ALDE, care după părerea mea le va da cu minus. Eu cred că populația se va îndrepta degeaba către ei, va fi votul acela inutil. Revenind la Mehedinți, să nu uităm cine conduce acest partid, cine reînvie organizarea și stilul de aface politică al lui Duicu. Cine face acest lucru să își ducă crucea până la capăt! Eu sunt foarte rezervat, știind ce s-a întâmplat din 2012 în Mehedinți. Dacă populația este de acord cu acest lucru și votează echipa lui Duicu, nu am nimic împotrivă. Dacă se vor face alianțe cu Duicu și dacă va fi băgat în Consiliul Județean, atunci va conduce Duicu județul din nou!

Reporter: Destinul județului pentru viitorii patru ani stă în mâinile politicienilor aleși?

Ion Cupă: Politicienii trebuie să fie iscusiți și să negocieze astfel încât județul să fie condus eficient și cu rezultate. Cei care vor intra în Consiliul Județean să vină și să pună în aplicare, proporțional, ceea ce a propus fiecare în campanie, pentru că de aceea ne-au vota oamenii!

Reporter: O viitoare izolare a PRO ROMÂNIA la nivel de județ ar fi benefică?

Ion Cupă: Nu neapărat o izolare, dar să-mi fie cu iertare, nu mai poți face politică când nu mai ai voie să faci politică! Iar conducătorul lor din umbră face politică! Toată lumea știe, îi cheamă la ordin, se întâlnește cu politicieni, cu lideri politici din acest județ, care negociază cu acel om. Mai bine nu, decât să mai ai de a face cu acest om! Dacă instanța a spus că nu mai ai voie să faci politică, să lase pe alții! Nu am nimic cu Gherghe, cu Drăghiea, cu cine mai e pe acolo, dar nu Duicu! Pe mine mă doare când văd conducători de instituții și de primării care discută toată ziua la telefon cu Duicu și se sfătuiesc cu el cum să își conducă instituțiile. Nu e în regulă să vezi șefi de instituții care se duc zilnic să ia lumină de acolo! Încotro mergem? Și dacă nu le convine, te vezi într-o emisiune la Tele 2, că ești „neica nimeni” că ești nu mai știu cum. Ești făcut cu ou și cu oțet la o televiziune de casă. Eu nu mai pot fi de acord cu asemenea atitudini! Facem politică? Facem televiziune? Veniți cu informații! Hai să ne respectăm! Televiziunile, ziarele, lucrează cu informații, nu cu denigrări și telenovele de astea.

Reporter: Deci aceasta este situația post-electorală. Cum va arăta județul și ce contribuție își va aduce PMP la masa deciziilor?

Ion Cupă: Aceste lucruri le putem spune mai bine după europarlamentare. Abia după ce vom vedea configurația viitorului Parlament, vom putea trage o concluzie. Un rezultat bun pentru noi, aici și și la nivel național, poate decide. Suntem și vom fi la masa deciziilor, avem structurile făcute, acum va trebui doar să dezvoltăm lucrurile. Noi la ora asta existăm, ne-am calificat! Avem consilieri, avem primari, vom avea și viceprimari. Noi deja suntem o echipă și ne vom pune în aplicare programul din campanie, la nivelul la care îl vom putea implementa. De aceea e foarte important să vedem ce facem la parlamentare, pentru că dacă reușim să obținem un parlamentar la Mehedinți, atunci lucrurile se vor schimba radical. Iar eu știu cum poate un parlamentar să își ajute județul.

Reporter: Să vorbim puțin și despre listele de candidați PMP de la nivel central!

Ion Cupă: La nivel central s-a validat candidatuira președintelui Eugen Tomac la Camera Deputaților. Dumnealui pleacă de la Parlamentul European pentru a candida aici. La Senat avem pe primul loc pe Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al României, o personalitate pe care nimeni nu o poate constesta.

Reporter: Ce părere aveți despre toate aceste acuzații în valuri despre alegeri furate?

Ion Cupă: Ce pot spune este faptul că există foarte mulți președinți de circumscripții electorale, la locale, care habar nu aveau ce înseamnă alegerile locale. La București am rămas și eu profund marcat de toate acele jocuri nebune. Cert este faptul că lucrurile nu sunt în regulă. Totuși, eu ca politician cred că e inutil să mai vin acum să spun că am fost furat, pentru că dacă ai fost furat, ai fost slab. Și la noi au fost cazuri, am fost, de exemplu, sunat dintr-o comună, acum, după atâta timp, și mi s-a spus că pe procesul verbal nu era ceva în regulă. M-am enervat cumplit! Au avut oameni în secții, desemnați tocmai pentru a nu exista dubii. Acum s-a închis! L-am întrebat un singur lucru: A luat procesul verbal în acea noapte? Dacă nu, asta e! Nu mai vii să te mai plângi, dacă nu ai fost atent!

Reporter: Dacă ar fi să tragem concluzia acestor alegeri, în raport cu rezultatele de aici din Mehedinți, să fie asta o lecție pentru partidele de dreapta că unite ar fi putut mai mult?

Ion Cupă: Din păcate aici nu s-a vrut să fim uniți! În afară de faptul că PMP-ul s-a dorit a fi integrat în PNL de către fostul președinte Roșca, nu a existat o dorință fermă, o acțiune aplicată pentru o unire a dreptei. Dacă luăm voturile celor de pe dreapta, putem să vedem că, dacă se unea dreapta, atunci 1+1 nu făcea 2, ci făcea 3 sau chiar 4, pentru că era deja un val la nivel național. Dar nu s-a vrut! PNL-ul s-a chinuit să ne distrugă pe noi, parcă noi eram adversarii lor. Acest lucru s-a oprit și s-a clarificat, doar foarte târziu când am reușit să ajungem la o înțelegere.

Citit 1707 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 10:43
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…