Imprimă această pagină
LIPSĂ ACUTĂ DE MEDICI LA SPITALUL JUDEŢEAN DIN SEVERIN

Spitalul Județean din Drobeta-Turnu-Severin are probleme din cauza deficitului mare de medici. Din unitatea sanitară lipsesc nu mai puţin de 85 de medici, care ar trebui să lucreze în secţii importante unde numărul de pacienţi a crescut foarte mult în ultimii ani. Deşi au încercat să reducă deficitul de doctori reprezentanţii unităţii sanitare nu au reuşit deoarece la concursurile organizate nu a venit niciun medic. Spitalul are şi o problemă de subfinanţare şi nici nu ar putea să angajeze medici pentru toate cele 85 de locuri vacante, deoarece nu ar avea banii necesari să plătească salariile acestora.

Cele mai afectate de această situaţie sunt secţiile cele mai importante. Între acestea se găsesc oncologia, bolile de nutriţie, ortopedia, sau terapia intensivă. În condiţiile în care numărul pacienţilor bolnavi de cancer sau diabet a crescut foarte mult în ultimii ani, în aceste secţii activează doi sau trei medici, când conform necesarului şi organigramei ar fi nevoie şase sau chiar şapte. Zilnic, un medic ajunge să stea la serviciu şi douăsprezece ore, dar cel mai rău este în timpul gărzilor, când volumul de muncă este foarte mare, şi un medic ajunge să lucreze 36 de ore continu. La ortopedie, spre exemplu, ar fi nevoie de şapte medici şi sunt doar patru. Numai că unul dintre ei este acum managerul spitalului şi în secţiel lucrează efectiv doar trei. „Este o secţie care are o capacitate de şase, şapte medici, dar noi suntem doar trei. Vă daţi seama că este o secţie care trebuie să ţină o linie de gardă treizeci de zile pe lună şi este foarte greu. Aproape că muncim dublu. Şi suntem şi noi oameni şi capacităţile fizice sunt limitate. Bolnavii fluctuează, pot fi cincizeci, pot fi treizeci, dar pot fi şi o sută zilnic, iar noi trebuie să fim apţi întotdeauna să le acorzi asistenţa medicală la fel de bine fiecăruia. Mie mi se întâmplă să vin la lucru dimineaţa şi să ajung după ora 20 sau 21 acasă”, spune doctorul Adrian Tiţu, şeful secţiei Ortopedie din Spitalul Judeţean.

Lipsa personalului se răsfrânge şi asupra pacienţilor, care spun că sunt momente când medicii sunt copleşiţi de numărul mare de cazuri. „Medici sunt foarte puţini şi personalul auxiliar este foarte puţin şi mai ales pe timp de noapte. Este foarte greu şi pentru dânşii şi pentru pacienţi că trebuie uneori să mai aştepte, pentru că nefiind personal suficient nu se poate să-i deservească pe toţi pacienţii în acelaşi timp şi fac nişte efoturi foarte mari ca să fie toată lumea mulţumită”, a declarat o pecientă internată la ortopedie. „Faptul că nu sunt medici face ca situaţia să fie foarte grea, iar pe umerii doctorilor este foarte multă muncă. De exemplu, medicul la care sunt eu a fost e gardă în urmă cu două zile, a intrat ziua, a stat toată noaptea şi apoi a făcut policlinica şi a plecat abia a doua zi seara acasă, iar în ziua următoare la ora 8.00 a fost aici. Foarte mult se munceşte şi au şi operaţii şi este foarte greu”, a declarat o altă pacientă care a suferit o fractură şi a fost internată în aceeaşi secţie.

Ca să mai diminueze deficitul, conducerea unităţii sanitare a încercat să angajeze medicii, numai că la concursul organizat nu s-a prezentat niciun candidat. Motivul, doctorii tineri fug de spitalele din provincie, unde salariile sunt mici în comparaţie cu spitalele private sau cllinicile universitare, iar dotarea este deficitară. „Secţiile care la această oră sunt deficitare sunt secţii deosebit de importante ale Spitalului Judeţean şi anume: terapia intensivă, boli de nutriţie şi diabet, oncologie, pediatrie, boli infecţioase şi evident că ele sunt mult mai multe. În momentul de faţă aceste locuri au fost scoase periodic la concurs, numai că nu au fost ocupate deoarece condiţiile de muncă nu sunt atractive şi când spun că nu sunt atractive mă refer la salarizare, mă refer la dotare, mă refer la întreaga funcţionalitate a unei astfel de secţii. La ATI, spre exemplu ar mai fi nevoie de încă trei medici şi nu vin aceşti medici. Medicii ar veni până la urmă în aceste spitale dacă ar avea, dotare, dacă ar avea o salarizare corespunzătoare şi ar fi respectaţi”, a declarat Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Jdeţean Mehedinţi.

Problemele unităţii sanitare nu se opresc însă aici. Pentru că spitalul este este subfinanţ. Adică lunar încasează de la Casa de Asigurări de Sănătate o sumă mai mică decât cheltuieşte, iar aproape 90 la sută din banii încasaţi merg la salarii, nici nu ar putea angaja medici pentru toate posturile vacante. Motivul este unul cât se poate de simplu, nu ar avea bani pentru plata salariilor acestora.

Citit 1158 ori Ultima modificare Joi, 08 Decembrie 2016 10:26
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…