Imprimă această pagină
Vin vremuri grele! Prețul energiei electrice, scăpat de sub control! Atragerea consumatorilor pe piața concurențială a fost doar o țeapă?

Majorarea agresivă a prețului la energie electrică a băgat spaima în români. Iar ceea ce se petrece acum e doar începutul! De la 1 iulie se anunță majorări importante, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici. Dincolo de calcule, povești despre piața liberalizată și declarații ale politicienilor, realitatea izvorâtă din exemple clare, oferite de consumatorii disperați, lovește românii în moalele capului. Dacă la consumatorii casnici, facturile s-au majorat deja cu aproape 20 la sută și urmează alți 20 la sută din iulie, la agenții economici putem vorbi și de majorări de peste 50 la sută. În replică, Ministerul Energiei îi sfătuiește pe oameni să studieze mai bine piața concurențială.

Povestea romantică a liberalizării pieței de energie electrică tinde să devină o capcană adâncă și fără scăpare pentru români, deși oamenii își puseseră mari speranțe în această formă liberă de piață concurențială. Încă din decembrie anul trecut, românilor li s-a fluturat ideea că dacă nu vor trece de la serviciul universal la cel de piață concurențială, facturile lor vor fi uriașe. Speriați, bieții români s-au înghesuit pe la sediile furnizorilor tradiționali de energie electrică pentru a trece pe tarif concurențial.

Numai că surpriza celor care au crezut că trăim într-o societate concurențială normală și că au făcut cea mai bună alegere, unii chiar după ce au consultat comparatorul de oferte de pe site-ul ANRE, a fost una amară. Cei mai mulți s-au trezit cu facturi care i-au băgat în sperieți și aproape că nu au mai priceput nimic. De fapt, prețul energiei electrice mai întâi a crescut și apoi s-a liberalizat sub forma acelei piețe concurențiale. Din contractele semnate cu furnizorii nu se înțelege mare lucru, așa cum nici din analiza comparatorului de tarife de pe site-ul ANRE nu se pricepe mare lucru. Practic, una alegi și alta vine pe factură.
Cum arăta situația la finele anului trecut

„Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru cei circa trei milioane de clienți ai Electrica Furnizare rămași încă la reglementat vor crește cu 18-21% de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh va fi cu circa 9 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențială și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal”, scria economica.net, pe data de 22 decembrie 2020.

Tot la acea vreme, românilor li se prezentau oferte de piață concurențială alunecoase și insuficient explicate. De exemplu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de la acea vreme, astăzi ministru doar al Energiei, Virgil Popescu, declara pentru mediafax.ro„Odată cu liberalizarea pieței de energie, de la 1 ianuarie 2021, pentru energia electrică activă livrată consumatorilor casnici prețul se va reduce de la 0,255 de lei/kwh, la 0,245 lei/kwh, în primul semestru al anului viitor”. Ministrul Virgil Popescu făcea referire la prețul anunțat de cei de la HIDROELECTRICA. Doar că nimeni nu le spunea oamenilor că acesta era doar prețul energiei electrice, fără celelalte taxe care urmau după și împreună cu care se forma prețul final din factura ajunsă la consumatorul casnic.

În realitate, la ora la care vorbim, în luna mai 2021, prețul final al unui kwh cumpărat de la HIDROELECTRICA, cu toate taxele incluse și cu TVA, este de 0,67 lei.

Dacă un presupus consumator care a fugit de serviciul universal (SU), ca dracul de tămâie, la HIDROELECTRICA, pentru a beneficia de acest 0,67 lei/kwh, plătește acum, pentru o factură de 100 de kwh, suma de 67 de lei, dacă ar fi stat cuminte și nu s-ar fi stresat să fugă de serviciul universal, ar fi plătit astăzi un tarif minim de 0,71 lei/kwh, adică suma de 71 de lei pentru aceeași factură de 100 de kwh. Mai exact, cu 4 lei mai mult! De ce a fost momit și îndemnat de toate vocile autorizate și politice să treacă pe piața concurențială? Ei, asta e o întrebare interesantă!

Piața liberalizată, O MARE ȚEAPĂ!

Ce s-a întâmplat până la urmă? Un dezastru! Haideți să luăm un exemplu elocvent, adică o factură pe care ne-a trimis-o la redacție, un cetățean care a fugit de tariful universal și s-a înregimentat pe piața concurențială! Omul ne-a trimis, pentru comparație, două facturi: una din data de 5 noiembrie 2020 (cu tarif universal) și una din 7 mai 2021 (cu tarif concurențial). Vorbim de un abonat al CEZ VÂNZARE SA, care a trecut de la SU la tariful concurențial numit CEZ EFICIENT STANDARD. În vechea factură, cea cu SU, pentru 133 kwh a plătit suma de 88,73 lei. O simplă împărțire a prețului la cantitatea facturată ne dă un preț de 0,67 lei. Repet, la data de 5 noiembrie 2020!

Pe noua factură, cu noul tarif de piață concurențială (că, de, omul a fugit de tariful de serviciu universal, că așa a fost sfătuit), pentru 152 de Kwh, prețul final este de 133,89 lei. Rezultă un preț de 0,88 lei/Kwh. Păi unde e marea fericire? Unde e prețul mai mic promis? Factura lui este mai mare cu 32 la sută! Și, mare atenție! Asta în condițiile în care, dacă își vedea de treabă și rămânea tot pe tarif SU, prețul de astăzi, oferit de CEZ VÂNZARE SA, conform ANRE, era de 0,79 lei/Kwh. Adică, din nou constată bietul om că a luat țeapă!

Să zicem că omul ar fi consultat cu atenție comparatorul de tarife de pe site-ul ANRE și ar fi plecat de la CEZ VÂNZARE SA, către HIDROELECTRICA, cei care promit cel mai mai mic preț, de 0,67 lei/kwh. S-ar fi ales cel mult cu același preț pe care îl plătea înainte, cu tariful lui de serviciu universal, deci nu ar fi avut motive să își mai bată capul, să se streseze sau să stea la coadă, pe timp de pandemie severă, pe la porțile închise ale furnizorilor de energie electrică! Facturile exemplificate le puteți vedea la finalul textului!

Revenind la furnizorul celui care ne-a trimis facturile, CEZ VÂNZARE SA, dacă intrăm pe site-ul ANRE, aflăm că tariful pentru CEZ EFICIENT STANDARD este de 0,79 lei/kwh! Adică același ca și în cazul în care își vedea de treaba lui și rămânea pe tariful de serviciu universal! Și atunci de unde prețul final plătit de bietul om, de 0,88 lei/Kwh? Păi nimeni de la ANRE nu i-a spus că furnizorul îi încasează și un abonament zilnic, care umflă factura.

CAM AȘA ARATĂ CEA MAI MAI MARE ȚEAPĂ DATĂ ROMÂNILOR DE LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ, pe care Ministerul Energiei a binecuvântat-o și chiar a lăudat-o excesiv în campania electorală din decembrie 2020. Concret, nimeni nu ne convinge că analizând piața concurențială găsim vreun motiv să intrăm în ea!

Ce spune ministrul Energiei!

Contactat telefonic, ministrul Energiei, mehedințeanul Virgil Popescu a precizat: „Avem o piață liberalizată de energie electrică, în sistem concurențial. Îi sfătuiesc pe cei care sunt nemulțumiți de prețul aplicat de furnizorul lor să caute cea mai bună ofertă pe comparatorul de tarife publicat pe site-ul ANRE!”.

Totuși, dacă urmăm sfatul domnului ministru ajungem de unde am plecat: cel mai mic tarif de pe piața aceea concurențială este cel oferit de HIDROELECTRICA, de 0.67 lei/kwh, adică unul care nu ne încălzește cu nimic și nu ne convinge să fugim de marele bau-bau numit tarif universal! Nu suntem mai fericiți, așa cum ni se spunea la finele anului trecut, în campania electorală, că vom fi, dacă întrăm pe piața concurențială!

Piață concurențială sau doar un bâlci al băieților deștepți din energie?

Piața concurențială de energie electrică, la care a trecut România de la 1 ianuarie 2021, este de fapt o junglă scăpată de sub controlul de statul român și de ANRE. Aici, băieții deștepți par să se înțeleagă de minune între ei, astfel încât să nu câștige bietul consumator, ci tot furnizorii sau intermediarii.

La o simplă căutare pe comparatorul de tarife oferit de ANRE, găsim peste 120 de furnizori de energie electrică, unii cunoscuți, alții doar niște SRL-uri cu nume necunoscute, care oferă tarife între 0,67 lei/Kwh și 1,19 lei/Kwh. Unii oferă un preț despre care nu ne spun că nu este final, deoarece, în cazul CEZ, de exemplu, se mai adaugă și un abonament lunar de 30 de bani pe zi.

De ce au fost momiți românii să intre în această piață concurențială? Simplu! Pentru a da profituri unor firme și pentru a ajunge să fie atât de bulversați încât să se sature de trecerea de la un furnizor la altul și să rămână captivi, resemnați și tributari unuia dintre furnizorii din listă, indiferent cât le-o mai veni factura!

Dacă, dimpotrivă, intri pe comparatorul de tarife și ceri serviciu universal, furnizorii vor fi mai puțini, iar cașcavalul mai restrâns, nu?

Cu alte cuvinte, statul român pare să-i fi abandonat pe români în hățișul fără sfârșit al furnizorilor de energie electrică, care, de acum înainte, pot scumpi curentul când și cum vor ei.

Vin scumpiri sinistre de la 1 iulie 2021!

Creșterea prețului la energie electrică cu aproape 20 la sută de la 1 ianuarie 2021 a fost doar începutul și a dat peste cap toată economia, inclusiv proiectele mari ale statului român, pentru care se așteaptă banii din deja celebrul Plan Național de Redresare și Reziliență.

„Niciodată în luna aprilie nu a fost înregistrat un preț mediu în piața spot de peste 300 de lei, în ultimii cinci ani analizați de noi, acesta fiind un preț caracteristic lunilor de iarnă. Iar prețul din luna aprilie 2021 este de, atenție, două ori și jumătate mai mare decât cel din aprilie 2020, lună în care, într-adevăr, România era în lockdown din cauza pandemiei”, scria economica.net, pe 30 aprilie 2021. Și e doar începutul!

Riscul creșterii sărăciei energetice va crește după 1 iulie 2021, în urma majorării prețului gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnelor de foc, se arată într-un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă. Inflația declanșată de aceste creșteri, la care se adaugă creșterea cursului valutar, dar mai ales faptul că ajutoarele prevăzute în Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decât pentru iarna 2022/2023, va aduce cel puțin 4 milioane de români în zona sărăciei energetice pentru cel puțin una din formele de energie folosite.

Analiza Asociației Energia Inteligentă, realizată pe baza prognozelor proprii de preț realizate în baza datelor de pe platformele BRM, OPCOM, CEGH etc., arată pentru următorul an următoarele: O creștere a prețului gazelor la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 20%; O creștere a prețului energiei electrice la consumatorul final, cu toate taxele incluse, cu cca. 10%; O creștere a prețului energiei termice, în situația eliminării subvențiilor din acest an, de minim 50%; O creștere a prețului lemnelor de foc cu cca. 10%.

Studiu de caz la prețul energiei electrice pentru agenții economici

Un alt studiu de caz pe care îl vom prezenta pleacă de la o adresă primită de o societate comercială de la furnizorul e de energie electrică. Aici situația e cu mult mai dramatică decât cea de la consumatorii casnici. Agentul economic căruia nu îi vom dezvălui identitatea, a primit de la furnizorul său de energie electrică o adresă în care este anunțat că de la 1 iunie 2021, prețul negociat de el va crește de la 250 lei/MWh la 385 lei/MWh, adică o creștere cu 54 la sută. În aceste condiții, tot sub protecția anonimatului, administratorul firmei care s-a trezit cu acestă pleașcă spune că e realmente disperat și că perspectiva viitorului este una sumbră pentru afacerea sa. Ce vor face agenții econimici cărora li se majorează în asemenea hal prețul la energie electrică? Vor scumpi produsele de tot felul, iar efectele vor fi înspăimântătoare. Pentru că prețul curentului electric se regăsește în toate prețurile produselor pe care le cumpărăm zilnic, inclusiv mâncarea de zi cu zi. Foto, la finalul textului!

Și în acest caz, sfatul dat de ministrul Economiei, Virgil Popescu, este acela ca agenții economici să consulte piața concurențială. „Pe piața concurențială și comparatorul de tarife al ANRE, se poate găsi cea mai convenabilă soluție, cel mai bun preț. Consumatorii de energie electrică trebuie să consulte piața și să cumpere la prețul cel mai mic de acolo”, spune Popescu.

„În contextul în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile și pensiile vor fi înghețate în acest an, românii s-ar putea confrunta cu o situație similară celei din 2010. Este un context dezastruos și îmi asum când spun că acest guvern face numai prostii. El nu a înțeles ce s-a întâmplat în 2010 – când s-au tăiat salarii, au înghețat pensii – atunci oamenii nu au mai consumat pentru că au fost nevoiți să se încadreze în ce aveau. Ei neconsumând nu au cumpărat ofertă, iar pe cale de consecință companiile nu au avut cui să vândă și s-a produs un întreg lanț economic, iar noi am stat în criză un an. Este o prostie ce face guvernul. Și e în contradicție cu ce spun Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Toată lumea spune: dați bani în consum, dați bani la populație pentru că doar astfel veți provoca redresare economică.”, a precizat economistul Adrian Câciu, citat de impact.ro

 

 

 

 

 

 

 

Citit 2602 ori Ultima modificare Luni, 24 Mai 2021 14:18
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…