MĂSURI PENTRU COMBATEREA TĂIERILOR ILEGALE DE PĂDURI

Proprietarii de păduri care dețin terenuri forestiere cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii de pază gratuite a terenurilor forestiere, măsură ce are scopul să contribuie la combaterea tăierilor ilegale. Dar oare poate fi stopat furtul de lemn când în Mehedinţi un pădurar păzeşte şase milioane de metri pătraţi de pădure, adică şase sute de hectare?

Scriam în urmă cu câteva săptămâni despre jaful care se produce în pădurile din Mehedinţi şi despre faptul că în localitatea Dumbrava au dispărut în ultimii ani o pădure de peste 100 de hectare, jefuită de hoţii de lemne. Ei bine o măsură de care actualul ministru al Mediului, Cristina Paşca Palmer vorbea în vară, aceea de a subvenţiona de la stat paza pădurilor egale sau mai mici cu treizeci de hectare pentru a le proteja de hoţii de lemne a fost adoptată de curând de guvernanţi. „Guvernul a adoptat printr-o Hotărâre, schema de ajutor de minimis, respectiv schema de ajutor social pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, dacă suprafața proprietății este mai mică sau egală cu 30 de hectare. Este pentru prima dată când, această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008, va fi pusă în aplicare. Ajutorul de minimis, respectiv ajutorul de stat vor fi acordate pentru a acoperi costurile serviciilor silvice realizate de către ocoalele silvice, astfel încât proprietarii de păduri cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare să beneficieze de servicii în mod gratuity. Hotărârea de Guvern este valabilă pentru perioada 2016 - 2020, valoarea totală a ajutorului ce va fi acordat fiind estimată la 248,9 milioane lei, iar numărul beneficiarilor la circa 2 milioane pentru întreaga perioadă. Suprafata totală cu proprietăți mai mici sau egale de 30 ha este de aproximativ 580.000 de hectare. Pentru anul 2016 se estimează că va fi acordată suma de 14,5 milioane lei, fonduri asigurate în bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin rectificarea bugetară adoptată de Guvern în luna august. Începând cu anul 2017, valoarea estimată că se va aloca anual de la bugetul de stat pentru finanțarea acestei scheme de ajutor de minimis este de 58,6 milioane lei” se precizează într-un comunicat de presă remis de Guvernul României.

CINE POATE BENEFICIA DE FACILITATE? CINE IA BANII PENTRU PAZA PĂDURILOR?

De acest de ajutor de minimis vor putea beneficia persoane fizice și juridice care desfășoară activități economice, au în proprietate terenuri forestiere cu suprafață totală mai mică sau egală cu 30 de hectare și îndeplinesc cumulativ unele criterii de eligibilitate. Aceştia nu trebuie să se afle în procedură de executare silită pentru plata datoriiilor fiscale și nefiscale, nu au popriri pe conturile bancare, nu se află în procedură de dizolvare, lichidare sau administrare special, nu sunt supuse unei proceduri de insolvență și nici nu îndeplinesc criteriile prevăzute de lege pentru a fi supuse unei proceduri de insolvență colectivă la cererea creditorilor lor. Şi persoanele fizice și juridice care nu desfășoară activități economice vor beneficia de ajutor de stat în sume echivalente celor acordate prin schema de minimis. Numai că de aceşti bani nu vor beneficia în mod direct proprietarii de pădure ci ei vor fi acordaţi direct angajaţilor Romsilva. Este vorba de ocoalele silvice care asigură serviciile silvice, pe baza unui contract de administrare / servicii, încheiat conform prevederilor legale. După ce Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, autorităţile silvice vor fi obligate să identifice proprietarii privaţi de pădure şi să încheie contracte cu proprietarii acestora pentru paza pădurilor. Această situaţie ar putea rezolva şi o altă problemă actual, aceea că proprietarii de pădure nu au dreptul să taie lemn din proprietatea lor dacă pădurile nu sunt păzite. Şi în acest fel se ajungea la incredibila situaţie că în timp ce oamenii îşi plăteau doar impozitele, hoţii de lemne jefuiau pădurile.

Dacă vor încheia contracte cu ocoalele silvice, acestea vor avea obligaţia nu numai să păzească pădurea, (iar pădurarii vor deveni responsabili, pentru că orice lemn tăiat ilegal le va fi imputat, când păgubitul face sesizare) ci şi să marcheze lemne, într-o anume cotă, pentru ca proprietarii să poată tăia lemn de foc din propria suprafaţă forestieră. Poate în acest fel autorităţile vor mai reuşi să stăvilească furturile de pădure din proprietatea privată, deşi numărul celor care ar trebui să păzească aceste suprafeţe este foarte mic. În Mehedinţi, un pădurar are în pază nu mai puţin de 600 de hectare de pădure care se află în proprietatea statului, adică 6 milioane de metri pătraţi, ceea ce trebuie să recunoaştem, este imposibil. Ca să nu mai spunem că dacă se vor adăuga proprietăţile private, suprafaţa va creşte. Poate şi de aceea Mehedinţiul este încadrat în categoria judeţelor trecut cu COD ROŞU în ceea ce priveşte furtul de lemn.

Citit 967 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 13:38
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…