NU COLECTĂM SELECTIV, ROMÂNIA VA PLĂTI SANCȚIUNI DE 200.000 DE EURO PE ZI

În 2007, la intrarea în Uniunea Europeană, politicienii români și-au luat angajamanetul că în treisprezece ani, adică până în 2020, statul român va reuși să facă investiții în depozite pentru gestionarea deșeurilor manajere și jumătate din deșeurile aruncate de români vor fi colectate selectiv. Au trecut nouă ani de la momentul semnării acordului cu UE și noi colectăm selectiv, țineți-vă bine, doar 4, maxim 5 la sută.

Da, ați citit bine! În nouă ani nu am reușit aproape nimic și mai avem doar trei ani la dispozție să recuperăm tot ce nu am făcut în toți acești ani. În caz contrar România va trebui să plătească penalități care ar putea ajunge până la 200.000 de euro zinic, ceea ce ar fi un adevărat dezastru.

Pentru ca România să-și atingă ținta asumtată este nevoie ca în fiecare județ al țării să fie construit un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Până acum lucrurile nu stau prea bine. Avem în funcţie doar patru în întreaga ţară, dar mai sunt şi altele în curs de realizare. Mehedinţiul a intrat de curând şi el în rândul judeţelor care deţin un astfel de sistem, care este funcţional, dar nu este deocamdată şi operaţional, pentru că nu a fost stabilit încă operatorul care îl va prelua şi în va pune în funcţiune. Centrul a fost construit, în ultimii ani, cu 40 de milioane de lei, fonduri europene, a fost finalizat încă din primăvara acestui an şi este unul dintre mai moderne sisteme de management al deşeurilor din ţară. Acesta a fost construit în localitatea Malovăţ, unde au fost aduse o staţie pentru tocarea deşeurilor bidagradabile şi o alta pentru balotarea deşeurilor care pot fi reciclate, peturile din plastic, hârtia sau cartonul. Angajaţii care vor lucra în centru vor selecta pe diferite categorii toate aceste deşeuri, ele vor fi făcute baloţi şi de aici vor lua drumul fabricilor de profil, ne spun cei însărcinaţi să promoveze în media acest centru.

„Deşeurile reciclabile vor veni aici în această staţie, vor fi încărcate pe benzi, vor urca apoi în staţie, unde pe categorii, hârtie, peturi şi aşa mai departe vor fi selectate de către operatori, apoi vor fi împinse pe următoarea bandă, pentru a fi balotate şi apoi valorificate” a declarat Silviu Tămuş, reprezentant al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Dar practic, sistemul funcţionează după principiul nimic nu se pierde, totul se transformă. Până şi deşeurile menajere nefolositoare, în noul centru vor putea deveni pământ de flori. Acestea vor fi mai întâi tocate în staţie, iar apoi, prin instalaţii speciale de umidificare şi ventilaţie vor fi transformate în gunoi care va ajunge la depozitul Brantner, ori vor ajunge compost, care va putea fi vândut în magazine de bricolaj pe post de pământ de flori. „Compostul este o categorie separată, se va obţine din biodegradabile şi acesta va trebui să stea mai mult în staţie, până la trei luni, sau poate chiar mai mult, până când materialul biodegradabil va ajunge compost, iar la final va ajunge fie la depozitul ecologic, sau va putea fi comercializat. Staţia practic este operaţională, urmează ca în luna decembrie să fie organizată licitaţia pentru operator şi în concomitent va fi şi licitaţia pentru operatorii care vor colecta din tot judeţul deşeurile”.

Ajutorul populaţiei, foarte impoartant pentru succesul proiectului

Dar pentru că totul să meargă ca la carte şi inclusiv staţia să funcţioneze bine este necesar sprijinul populaţiei, care va trebui să înţeleagă şi să colecteze selectiv. Românii trebuie să înţeleagă şi pet-urile, obiectele din plastic, hârtie şi alte deşeuri reciclabile pe care le vedem acum peste tot pe la marginea râurilor să le depoziteze în recipienţii pe care îi vor primi. Pentru că în fiecare comună vor ajunge recipienţi pentru colectare selectivă, care vor fi puşi la dispoziţie gratuit de către coordonatorii acestui proiect sau de către operatorii care vor câştiga licitaţiile pentru a ridica gunoiul menajer din comune şi sate. Dar am ajuns la cea mai mare problemă a acestui sistem şi anume aceşti operatori. Ei trebuie stabiliţi prin licitaţie publică, iar în această zonă bătălia este foarte mare, pentru că şi interesele sunt foarte mari. Practic, aceşti operatori nu vor pune la bătaie decât câteva autospeciale pentru transportul deşeurilor, combustibil şi forţa de muncă. Şi în acest ultim caz numărul angajaţilor poate să nu fie foarte mare, ţinând cont că în zonele rurale colectarea deşeurilor nu poate fi atât de complexă. În schimb, aceste fime vor avea contracte cu primăriile sau poate cu cetăţenii, pentru colectarea deşeurilor pentru care vor avea contracte ferme, iar cetăţenii vor fi obligaţi să plătească ridicarea gunoiului. Aşadar, cu excepţia unor chestiuni destul de riguroase în ceea ce priveşte înscrierea la licitaţie, investiţia acestor firme nu pare să fie foarte mare, în timp ce profitul poate fi garantat.

O astfel de situaţie exista şi până acum, numai că ea era destul de prost gândită pentru oameni şi foarte bine gândită pentru firmele de colectare. În unele sate existau europubele chiar şi la distanţe de 3 – 4 km, oamenii erau obligaţi să plătească taxă pentru gunoi, iar deşeurile erau aruncate tot la marginile şoselelor, în timp ce firmele de salubritate veneau o dată pe săptămână în localitatea respectivă şi ridicau gunoiul. Şi cum în multe alte judeţe din cauza interselor foarte mari aceste licitaţii ţin închis de foarte mult timp Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, este destul de interesat dacă în Mehedinţi lucurile nu stau la fel, mai ales că există deja informaţii că bătălia la licitaţia din toamnă este destul mare, ţinând cont că unele dintre firmele care vor să participe sunt suţinute politic. De aceea, există marele risc să se repete situaţia masterplanului pe alimentarea cu apă, care a fost periclitat serios de intersele unor firme susţinute politic de greii judeţului la vremea respectivă. Numai că în acest caz, intersele unor oameni politici sau oameni de afaceri ne-ar putea costa enorm, deoarece fiecare zi de prelungire a acestei situaţii în care nu colectăm selectiv ne apropie de data când vom plăti penalităţi de aproape 200.000 de euro zilnic, dacă intrăm în procedură de infrigement.

Citit 952 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 20:00
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…