Lista datornicilor la stat, persoane fizice și juridice, așa-zisa listă a rușinii, publicată de ANAF conține, în județul Mehedinți, zeci de contribuabili ale căror datorii însumează circa 90 de milioane de euro. Jumătate din această sumă este în sarcina Regiei Autonome pentru Activități Nucleare. Pe locul al doilea în topul rușinii figurează Grupul CONFORT.

După ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista cu datornicii la stat, persoane fizice și juridice, supranumită generic și „LISTA RUȘINII”, nu mică ne-a fost surpriza să descoperim faptul că la nivelul județului Mehedinți, cuantumul total al datoriilor este de aproape 90 de milioane de euro. Jumătate din această sumă, circa 47 de milioane de euro, este numai datoria RAAN, regie aflată în pragul falimentului, după ce a fost devalizată sistematic de mai multe serii de „băieți deștepți”. Deloc surprinzător, pe locul al doilea pe lista datornicilor persoane juridice găsim un holding preferat de toți cei care au condus RAAN de-a lungul ultimilor 10 ani și anume CONFORT, grupul controlat de afaceristul timișorean Georgică Cornu. Frăția datoriilor se perpetuează și după falimentarea RAAN.

Frăție și la devalizare, nu numai la datorii

Un banal recurs la memorie ne arată faptul firmele din grupul CONFORT sunt cele care au supt cei mai mulți bani de la RAAN, iar nu demult doi dintre foștii directori ai RAAN, Adrian Olaru și Gheorghe Dulcea, au fost reținuți și ulterior plasați sub control judiciar fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la delapidare, infracțiuni care au prejudiciat bugetul RAAN cu 23.559.879,16 lei în beneficiul SC Confort Timișoara, firma omului de afaceri Georgică Cornu, condusă la acea vreme de asociatul acestuia, Nicu Lucian Caraiman.

Procurorii DIICOT i-au adus pe cei menționați la audieri în urma efectuării a patru percheziții în județul Timiș, pentru destructurarea grupului infracțional care a semnat un contract ca în perioada 2009-2012 să se execute lucrări de punere în funcțiune a unei instalații de evacuare „în șlam dens” pentru Termocentrala Romag-Termo, investiție care nu s-a mai finalizat.

„În conformitate cu dispozițiile din contract, furnizorul (SC Confort Timișoara) se obliga să constituie o garanție de bună execuție a contractului în cuantum de 10% din valoarea contractului, prin rețineri succesive din plata cuvenită pentru facturile parțiale. Garanția se restituia într-un procent de 70% în termen de 14 zile de la semnarea procesului-verbal de recepție, iar diferența de 30% la expirarea perioadei de garanție”, precizează un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că Adrian Cătălin Olaru și Gheorghe Dulcea nu au respectat clauzele contractuale și au dispus plata majorității sumelor de bani reținute succesiv drept garanție de bună execuție, în total 23.559.879,16 lei, către SC Confort SA Timișoara, unele plăți fiind mascate drept contravaloare factură de execuție.

Iată cum cei doi buni parteneri de tunuri date statului român au ajuns astăzi să fie frați de cruce și pe lista datornicilor la bugetul de stat, banii datorați de ei fiind aproape imposibil de recuperat integral, acești bani fiind practic furați de la gura personalului bugetar, a pensionarilor din România și de la fondul destinat construcției de școli, spitale, grădinițe sau infrastructură rutieră și de la sistemul de sănătate publică.

Primari și foști primari, în topul datornicilor

Pe lista datornicilor persoane fizice, topul rușinii este condus de un grup de cetățeni romi din Strehaia, cărora li s-a atras răspunderea materială după ce au înființat și falimentat firme fantomă. Pe locurile următoare, în primii 25, se află primarul comunei Bâcleș, Lucian Coandă și fostul primar al comunei Breznița Ocol – Dumitru Drăghici. Coandă datorează bugetului satului suma de 3.800.000 de lei (38 de miliarde de lei vechi), în timp de Dumitru Drăghici datorează statului român suma de 4,3 milioane lei (43 de miliarde de lei vechi) (declarație VIDEO șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Mehedinți - Cosmin Gabriel Durac).

Citit 2120 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iulie 2016 18:41
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…