Primăria Severin schimbă total conceptul de încasare a serviciilor de salubritate

Până la sfârșitul lunii iunie 2021, severinenii vor avea noi reguli pentru serviciul de salubrizare. Aceștia vor trebui să depună o declarație de impunere privind numărul de persoane care locuiesc într-o locuință. Taxa va fi încasată de Primărie și va fi mai mică: 12 lei/persoană!

Municipalitatea lucrează la un nou concept, potrivit căruia populația și societățile comerciale vor plăti taxa de ridicare a gunoiului direct la Primărie și nu la operatorul de salubrizare BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SA, ca până acum. Primarul Marius Screciu motivează noile metode prin scăderea prețului și prin nevoia de a avea un control strict asupra încasărilor, pentru o eficientizare a relației dintre prestatorul de servicii și beneficiari. Populația va trebui să completeze o declarație de impunere în care să se precizeze numărul de persoane care locuiesc la fiecare adresă.

Noua formulă de lucru cu firma de salubrizare a fost anunțată de către municipalitate, încă de la ultima ședință a Consiliului Local, când s-a votat această nouă schemă. În principiu, municipalitatea dorește să colecteze direct taxa de salubrizare care, în prezent, este colectată de BRATNER SERVICII ECOLOGICE SA. Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin are și vești bune! Acesta spune că, în noua formulă, severinenii vor plăti mai puțin decât până acum: Taxa va fi, în cazul persoanelor fizice care locuiesc la case, de 12 lei/persoană, în loc de 14 lei/persoană, așa cum este în prezent. În cazul celor care locuiesc la bloc, taxa se va reduce de la 13,46 lei/persoană la 12 lei/persoană.

Totuși, până vom ajunge să beneficiem din plin de noul sistem, severinenii trebuie să mai treacă de o etapă birocratică și anume completarea unei declarații de impunere, prin care proprietarii de locuințe trebuie să declare numărul de persoane care locuiesc la fiecare adresă. Declarațiile se află și pe site-ul Primăriei și pot fi descărcate online, dar primarul spune că aceste formulare vor ajunge la toți severinenii, fiind împărțite și prin oamenii trimiși de Primărie. De altfel, se va face și publicitate în perioada următoare, pentru ca oamenii să fie pe deplin informați.

Avem la dispoziție 3 luni pentru a ne conforma

Tot acest proces de schimbare a conceptului de încasare a taxei de salubrizare va trebui finalizat până la sfârșitul lunii iunie. Există și consecințe grave, în cazul în care nu se depun la timp declarațiile de impunere. Astfel, în declarația respectivă, fiecare proprietar de locuință precizează exact câte persoane sunt în acea locuință, iar cei care nu vin să declare vor fi taxați din oficiu cu o taxă corespunzătoare unui număr de 7 persoane pe locuință. Primarul mai spune că există și o parte bună, deoarece la locuințele unde se vor declara zero persoane , acolo nu se va percepe nicio taxă.

„Fiecare proprietar de locuință va primi în perioada următoare un formular de declarație, aceste formulare le vom împărți prin angajați ai Primăriei, dar se găsesc și pe site-ul Primăriei de unde se pot descărca și completa. Urmează ca după completarea formularului, oamenii să vină cu actul de proprietate și buletinul și să le depună la noi. Cei care nu vin să declare vor fi taxați cu 7 persoane pe locuință, de aceea este foarte important ca fiecare proprietar de locuință să vină și să declare câte persoane locuiesc la acea adresă. La fel, cei care dețin mai multe locuințe, trebuie să declare că acolo nu locuiește nicio persoană, pentru a fi scutit de la plata taxei. Avem trei luni la dispoziție și eu cred că avem timp să cuprindem întreaga situație și să lămurim pe fiecare cetățean al municipiului. În momentul în care va intra în funcțiune acest concept, firma de salubritate va ridica gunoiul, după care ne va factura nouă, Primăriei, cantitatea colectată, la finele fiecărei luni”, a declarat primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Noua taxă se va putea plăti și fizic, la casierie, dar și online

„Vom avea un sistem online de depunere a declarațiilor și un sistem de plată online. Dar vor exista și puncte dedicate de colectare a taxei și se va putea plăti taxa și la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe Locale. De asemenea, vom avea casieri care vor merge din casă în casă pentru a colecta taxa”, explică primarul Marius Screciu.

Care sunt obiectivele declarate ale municipalității?

Primarul municipiului spune că, prin implementarea noului concept, se dorește un control strict asupra încasărilor și evitarea situațiilor în care unii nu declară corect sau nu plătesc serviciile prestate în beneficiul lor. În acest sens, cantitatea declarată de către operatorul de salubrizare trebuie să fie conformă cu cuantumul taxelor încasate, în caz contrar municipalitatea având instrumentele necesare de a urmări persoanele care încearcă să declare eronat sau să nu își plătească serviciile prestate de operatorul de salubrizare.

Se trece la colectarea selectivă a deșeurilor

Odată cu noul sistem de taxare a salubrității se va trece și la colectarea selectivă, operatorul de salubrizare având deja pubele speciale și utilaje de colectare selectivă.

„Fiecare țarc va fi dotat cu o pubelă de culoare albastră pentru colectarea hârtiei și cartonului, una de culoare galbenă pentru plastic și metal, una de culoare verde pentru depunerea sticlei și una de culoare neagră pentru gunoiul menajer. Suntem pregătiți, am achiziționat două mașini care vor fi folosite pentru colectarea selectivă și am achiziționat și pubelele necesare”, spune reprezentantul BRATNER SERVICII ECOLOGICE SA, Andrada Turbat.

Citit 3031 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 13:08
Mai multe din această categorie: « Taxe și impozitele locale nu se majorează
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…