BREXIT AUTOHTON ÎN CONSILIUL LOCAL SEVERIN

A doua zi după celebrul BREXIT britanic, la Drobeta Turnu Severin, la mare distanță de locul în care britanicii au încercat să înjunghie pe la spate Uniunea Europeană, avea loc constituirea Consiliului Local rezultat în urma alegerilor locale din data de 5 iunie 2016. Surprizele aveau, însă, să vină la alegerea viceprimarilor, unde doi consilieri PSD aveau să se alăture grupului liberal, pentru ca acest grup să primească un viceprimar. Primarul Marius Screciu i-a numit pe cei doi trădători și a propus excluderea lor din PSD. Vom explica în cele ce urmează care a fost jocul politic.


Am făcut trimitere la BREXIT, ca termen de comparație, ușor forțat, recunosc, deoarece impresia lăsată de ciudatul gest al Marii Britanii naște în sine emoții și intenții de comparare. Ceea ce s-a petrecut vineri, 24 iunie 2016, în Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin seamănă, însă, izbitor cu un vot pentru scoaterea în afara alianței a UNPR, partidul împreună cu care PSD a reușit să câștige alegerile, pe vot politic, la Consiliul Județean Mehedinți, și cel mai mare număr de consilieri municipali. Trebuie să spunem că Alianța PSD + UNPR a câștigat 11 consilieri municipali la Drobeta Turnu Severin, deși dacă încercăm să îi separăm, vom constata că 6 consilieri sunt de la UNPR și 5 consilieri sunt de la PSD. Ne întrebăm firesc cui folosește jocul politicianist al consilierilor aleși de popor și dacă primarul nu ar trebui să îi cumințească pe aceștia (în ipoteza în care ar deveni obraznici, desigur!), făcând apel tot la popor, dar la acel popor care l-a votat direct.

Cum președinte al UNPR Mehedinți este nimeni altul decât fostul primar Constantin Gherghe, este logic faptul că acesta și-a negociat dur retragerea, prin impunerea pe lista de candidați eligibili a unui număr mare de membri, marea majoritate dintre ei fiind oameni săi de încredere. Planul primarului care a ales să nu mai candideze pentru a treilea mandat a fost unul simplu de intuit. El și-a dorit să păstreze controlul asupra Primăriei Drobeta Turnu Severin, asupra Consiliului Local și poate chiar și asupra noului primar și, mai mult decât atât, și-a dorit, cel mai probabil, să protejeze accesul succesorilor săi la afaceri sensibile din trecut, care ar putea să facă trimitere la el. Intenția fostului primar Gherghe este una normală până la urmă, judecând după capacitatea ființei umane de a se autoproteja, mai exact la reflexe condiționate și necondiționate inerente supraviețuirii speciei umane.

Firește că nici Constantin Gherghe și nici oamenii lui nu știau exact ce vor vota severinenii și care va fi raportul de forțe politice, rezultat în urma votului, din noul Consiliu Local. Speranțele date de sondaje conduceau la ideea unei majorități la limită, fragile, dar a unei majorități până la urmă. Mai exact, Consiliul Local Severin este format din 23 de consilieri, iar majoritatea simplă necesară luării deciziilor este de minim 12 consilieri. PSD + UNPR a obținut, însă, 11 consilieri, deoarece lucrurile au fost „încurcate”, dacă putem spune așa, de PMP, care pe valul de simpatie generat de candidatura Gabrielei Dobrotă, a obținut 2 consilieri municipali. În aceste condiții, raportul de forțe din noul consiliu local a devenit unul deschis oricărei combinații posibile: PSD + UNPR – 11 consilieri (5 – PSD și 6 – UNPR); PNL – 10 consilieri și PMP – 2 consilieri.

La alunecarea PSD-ului către o încurcătură a mai contribuit și un scandal inedit izbucnit în micul PMP Mehedinți, între Gabriela Dobrotă și Eugen Golea, finalizat cu o excludere ambiguă a lui Golea din partid și o retragere a sprijinului politic pentru acesta, acțiune care a condus la invalidarea mandatului de consilier al acestuia de către PMP. Gabriela Dobrotă a venit la ședința de constituire însoțită de următorul pe lista de candidați, Răzvan Emanoil Roșca, numai că tot Eugen Golea a fost cel care i-a băgat în ceață pe consilieri, depunând la dosar o cerere prin care își motiva absența de la prima ședință printr-o spitalizare iminentă. Vom vedea imediat cum au profitat liberalii de această bâjbâială din Mișcarea Populară.

Ce majoritate se dorea?

Alianța PSD + UNPR, dominată de UNPR și bine coordonată de politicianul abil Constantin Gherghe a intuit și stabilit ca definitivă o alianță cu PMP în Consiliul Local, în urma căreia majoritatea ar fi fost formată din 13 consilieri, iar viceprimarii se împărțeau cu PMP. UNPR ar fi venit cu consilierul Narcis Bordea, omul lui Gherghe, iar PMP ar fi venit cu Gabriela Dobrotă. Judecata alianței încropite între PSD, UNPR și PMP era destul de sănătoasă, în concordanță cu ambițiile politice ale grupului dominat de fostul primar Gherghe, dar și previzibilă în contextul valului de simpatie pe care PSD a reușit să câștige zdrobitor în Mehedinți.

A vrut și PMP caimacul

Aici a intervenit, însă, dorința fierbinte a consilierului PSD Cornel Folescu de a primi o funcție de viceprimar, după toate campaniile la care a contribuit masiv și în care, așa cum domnia sa spune, a adus rezultate notabile. Teoretic, Folescu nu era inițial interesat de combinația prin care putea ajunge viceprimar, ci doar de finalizarea acestui demers. Dorința lui Cornel Folescu nu se plia însă pe ambițiile alianței dominate de Gherghe și nici pe rezultatul votului ce a introdus în ecuație, pe neașteptate, și PMP-ul. Dacă PMP, cu cei doi consilieri ai săi, a devenit arbitru politic în mijlocul meciului disperat dintre cele două mari blocuri politice din Consiliul Local, firește că a cerut partea sa de pradă de război și anume un post de viceprimar. Cum la Severin nu sunt disponibile decât două posturi de viceprimar, UNPR nu putea să renunțe nici în ruptul capului la șansa de a-l pune viceprimar pe Narcis Bordea și în acest fel Cornel Folescu a rămas pe dinafară.

Intervenție în forță a PNL

Ceea ce avea să se întâmple în prima ședință a Consiliului Local Severin, avea să întreacă orice pronostic, iar dacă cineva ar fi introdus alegerea viceprimarilor la bursa de pariuri, e greu de precizat dacă putea ghici o asemenea combinație. Liberalii, cu cei 10 consilieri ai lor, conduși de un lider puternic, conștienți că până la conturarea unei majorități necesare alegerii viceprimarilor mai aveau nevoie de doar 2 consilieri, au capacitat atenția și interesul celui care își dorea, repet, justificat și legitim din punctul său de vedere, funcția de viceprimar, Cornel Folescu, și s-au înțeles cu acesta să împartă funcțiile de viceprimari: PNL – Daniel Cîrjan, Grupul disident din PSD – Cornel Folescu. Așa se face că alături de Cornel Folescu a mers până la capăt și tânărul consilier PSD Alin Rapcea. Cu 12 voturi, liberalii și cei doi consilieri PSD au răsturnat situația în forță.

Spunem în forță, deoarece înainte de votul pentru alegerea viceprimarilor, la momentul validării mandatelor de consilieri, PNL și cei doi disidenți din PSD au adoptat o strategie interesantă: refuzul validării a trei consilieri municipali, doi de la PSD și unul de la PMP. Astfel, consilierii aleși Mădălina Svobodă și Turbat Andrada Carmina, de la PSD + UNPR și consilierul ales Răzvan Roșca nu au primit votul de validare din partea liberalilor.

Undeva la limita legii

Manevra aplicată a fost catalogată ca ilegală și penală de toți cei care au analizat-o din perspectiva neașteptatei răsturnări de situație, însă e greu de spus dacă ea comportă cu adevărat un caracter ilegal. Mai exact, potrivit legii, consilierii aleși devin consilieri în exercițiul funcțiunii doar după ce sunt avizați de comisia de validare, validați nominal de plenul Consiliului Local și după ce depun jurământul. Este foarte clar că odată aleși de populație și validați de Judecătorie, la cererea Biroului Electoral Județean, nimeni nu le poate lua mandatul sub nicio formă, însă ambiguitatea tradițională a legislației din România duce și aici la interpretări ce pot fi favorabile unora sau altora. Concret, după ce numele consilierului ales a fost pronunțat de președintele de ședință, toți ceilalți, în afară de el, trebuie să voteze pentru. Nu se ia în calcul un vot împotrivă, dar se admit abținerile. În acest fel, consilierii Svobodă, Turbat și Roșca au primit foarte puține voturi pentru, deoarece cei interesați s-au abținut. Cum numărul de voturi pentru trebuia să fie de minim 12, cei trei consilieri nu au putut fi validați. E o șmecherie destul de tulbure, cam la limita legii, iar specialiștii spun că ea se utilizează doar la prima ședință și doar pentru diminuarea plenului, pentru că la cea de-a doua ședință cei trei consilieri vor veni și vor fi validați fără probleme.

Ciudata manevră aplicată de liberali a avut ca scop luarea unor măsuri de siguranță împotriva potențialilor trădători din propriul partid și controlarea strictă a votului, mai ales că votul pentru alegerea viceprimarilor este unul secret.

Acuzații de trădare și excluderi din partid

E foarte interesant de analizat ceea ce a urmat loviturii din Consiliul Local. Firește, președintele PSD Drobeta Turnu Severin, primarul Marius Screciu, s-a enervat pentru că avea și motive clare să o facă. Decizia imediat următoare pe care primarul Screciu a luat-o, în calitatea sa de președinte al Organizației Municipale PSD, organizație din care consilierii Cornel Folescu și Alin Rapcea făceau parte, a fost să convoace biroul politic și să propună excluderea din PSD a celor doi. Mai mult, Screciu i-a catalogat imediat ca trădători. „În şedinţa de constituire a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin care a avut loc vineri 24 iunie, doi dintre membrii partidului nostru au ales să trădeze şi să facă echipă cu PNL, pentru interese personale, denaturând votul cetăţenilor. Astăzi în şedinţa Biroului Permanent Municipal, cei doi, Cornel Folescu şi Alin Rapcea, au fost excluşi din rândurile PSD cu unanimitate de voturi. Este regretabil că domnul Alin Rapcea, consilier tânăr şi de viitor, a ales să-şi trădeze electoratul din Gura Văii pentru interesele proprii. PSD şi eu personal ne delimităm de astfel de oameni şi practicile lor”, a declarat Marius Screciu.

Procedura de excludere va urma, însă, mai multe căi ierarhice și se poate ajunge chiar la nivelul cel mai înalt al PSD, adică în fața președintelui Liviu Dragnea. Cu siguranță că ambii consilieri excluși vor contesta până în pânzele albe excluderea și aici va interveni o interesantă controversă. Ce vor spune cei doi, atunci când vor ajunge în fața lui Dragnea și ce va spune Dragnea când va trebui să decidă excluderea din partid a unui viceprimat de municipiu reședință de județ? Cam grea situație de elucidat ea semănând pe undeva cu judecata antică a celebrului rege Solomon cel Înțelept.

La luarea unei decizii ar putea înlinclina balanța și posibila fuziune a PNL cu UNPR, caz în care viceprimarul Cornel Folescu va spune lui Dragnea că el a dorit doar să salveze onoarea PSD și să dea acestui partid un post de viceprimar. Mai mult, ca lider al UNPR Mehedinți, nu știm cum va veni Gherghe la sânul PNL Mehedinți, dacă îl va primi cineva, dar aceesta e un alt subiect separat.

Ce ar trebui să facă primarul Marius Screciu

Nu știm concret, putem doar specula, dacă fostul primar Gherghe voia sau încă mai vrea să controleze activitatea din noua legislatură de la Severin, dar știm sigur că severinenii au un nou primar carismatic, ales de ei pentru că e cunoscut de mult în administrația locală, și de la care oamenii așteaptă rezultate. Mandatul lui Screciu a început excelent, datorită întâlnirii cu Remus Borza și gestionării situației în care lichidatorul judiciar a promis că nu va lăsa municipiul la iarnă fără căldură și apă caldă.

De aceea, sunt convins că Marius Screciu poate reuși să fie primarul pe care îl așteaptă severinenii, dar asta se va întâmpla doar dacă Screciu va prelua frâiele puterii, va deveni autoritar și va conduce primăria ca un gospodar, fără să intre în jocurile politice ale opoziției.

Va încerca majoritatea formată în jurul PNL să îl încurce? Eu cred că nu, dar dacă totuși va încerca, Marius Screciu va trebui să iese în fața severinenilor și să spună asta. Primarul Marius Screciu va putea învinge orice dacă va lucra cu adevăratul consiliu local al Severinului, format din toți severinenii, cu severinenii direct, prin procedura clasică a democrației europene, numită „transparență decizională prin consultare publică”. Primarul este alesul direct al populației și nu poate fi blocat sub nicio formă de interesele mărunte ale consilierilor locali, și ei aleși de populație, dar pe vot politic, nu uninominal direct.

Votul direct îi poate conferi primarului o putere enormă, cu care să țină în frâu orice fel de jocuri politicianiste de prin Consiliul Local, dacă acestea, repet, vor exista! Va avea proiecte care nu pot trece din cauza unor ambiții sau mofturi politice? Va trebui să iese și să spună populației: „Uitați ce vreau să fac, dar nu pot pentru că alții nu vor!”. Ce ar spune populația în acest caz? Nu mai are rost să detaliem. Cam asta este ceea ce primarii din România nu fac: consultarea publică permanentă și lucrul direct cu cetățenii urbei.

Citit 2975 ori Ultima modificare Marți, 26 Iulie 2016 17:02
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…