Imprimă această pagină
APUSUL POLITIC AL LUI ADRIAN DUICU

În luna aprilie a anului 2014, Adrian Duicu, fostul preşedinte al PSD şi al Consiliului Judeţean Mehedinţi, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie. A stat în arestul Poliţiei Capitalei luni bune, apoi în arest la domiciliu, în această perioadă fiind şi suspendat din funcţia administrativă pe care o deţinea. Lovitura de graţie primită de Adrian Duicu a fost la începutul acestui an când a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma procesului pe care îl avea cu Agenţia Naţională de integritate. Ca urmare a hotărârii ÎCCJ, prefectul judeţului Mehedinţi a fost obligat să semneze ordinal de încetare a mandatului de preşedinte al CJ Mehedinţi a lui Adrian Duicu. În felul acesta s-a pus capăt unei cariere politice şi administrative care părea să fie una promiţătoare, fie şi pentru faptul că Adrian Duicu conducea cea mai puternică foaţă politică a judeţului.


A limitat orice formă de opoziţie politică în judeţ

 

Din momentul în care a fost ales preşedinte al CJ Mehedinţi şi până în momentul arestării sale, Adrian Duicu nu s-a remarcat prin nicio realizare notabilă pe linie administrativă, în afara continuării unor proiecte demarate şi finanţate din perioada în care democrat-liberalii locali conduceau instituţiile administrative locale. Dacă nu a făcut nimic în această direcţie, Adrian Duicu a performat, în schimb, în plan politic, unde a avut o activitate intensă. Fostul lider al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, a reuşit, în perioada cât a fost în fruntea judeţului, să se impună ca principalul politician din judeţ, omul care are ultimul cuvânt atât în deciziile administrative, cât şi în numirea unor oameni în anumite funcţii publice.

Tactica politică aleasă de Adrian Duicu şi experimentată deja cu succes nu a fost aceea a identificării şi adoptării unor strategii prin care să contribuie la dezvoltarea judeţului sau să impună o nouă viziune politică în alianţa din care face parte, ci ea s-a rezumat doar la o preocupare de slăbire, aproape până la eliminare, a oricărei forme de opoziţie politică. Din acest punct de vedere, Adrian Duicu a realizat o adevărată performanţă politică. De când a devenit preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu a fost preocupat în permanenţă de acest aspect. Într-o primă fază, i-a atras de partea sa pe aleşii locali ai adversarului politic, respectiv PDL Mehedinţi. Aşa se explică de ce unii consilieri severineni şi judeţeni, iar unii primari democrat-liberali au ajuns să susţină deschis PSD Mehedinţi, dar şi să se obţină o majoritate confortabilă. De asemenea, tot datorită acestei tactici politice trebuie înţeleasă şi atitudinea primarului municipiului Drobeta Turnu-Severin, Constantin Gherghe, edil local care, după preluarea puterii de către PSD Mehedinţi în judeţ, a înţeles să susţină tacit acest partid, iar deschis, pe liderul său absolut.

Nu a realizat nimic notabil

PSD Mehedinţi, prin liderul său, Adrian Duicu, a avut, tot timpul, ultimul cuvânt în luarea deciziilor care privesc judeţul. După alegerile locale din anul 2012, când PSD Mehedinţi şi-a văzut obiectivul politic îndeplinit, partidul nu s-a mai manifestat ferm şi în plan administrativ. Este oarecum o poziţie ingrată, deoarece liderul PSD Mehedinţi a fost votat, chiar şi în baza unui vot exclusiv politic şi cu susţinerea altor partide, pentru a face ceva pentru locuitorii judeţului. Cu toate acestea, deşi au trecut doi ani de zile de la alegerile locale şi până la arestarea sa, în ciuda unui vot politic masiv, administraţia judeţeană şi cea locală severineană, controlată exclusiv de PSD Mehedinţi, nu s-a prea remarcat prin nimic deosebit. Iar aici nu este vorba doar de realizări propriu-zise, ci şi de lipsa unei strategii clare de dezvoltare a judeţului, a unor iniţiative concrete.

O aroganţă politică evidentă

Deşi deţinea toată puterea locală, Adrian Duicu nu au ieşit niciodată din logica păguboasă a campaniei electorale, deoarece a considerat că trebuie să continuie disputa politică în stilu-i excesiv polemic şi agresiv caracteristic, lansând săgeţi către principalii adversari politici. Ţinta directă a fost reprezentată de cei doi parlamentari de opoziţie ai judeţului ieşiţi la redistribuire, Mihai Stănişoară şi Marius Bălu, despre care Adrian Duicu a spus că sunt „locatari ai judeţului”.

Adrian Duicu a făcut în permanenţă dovada unei aroganţe politice, chiar şi atunci când nu se impunea, iar exemplul cel mai evident este atitudinea sa de superioritate la adresa PNL Mehedinţi, formaţiunea care l-a sprijinit şi susţinut pentru a câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean. Atunci când fostul preşedinte al PNL Mehedinţi, Liviu Mazilu, a fost demis din funcţia de preşedinte, apoi exclus din partid, Adrian Duicu a înţeles să facă jocul acestuia. Astfel, a acceptat să-l schimbe, din funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu-Severin, pe liderul liberalilor severineni, Daniel Cîrjan, şi să o menţină în funcţia de vicepreşedinte al CJ Mehedinţi pe Adriana Bădănoiu, deşi aceasta fusese exclusă din rândul liberalilor. Toate acestea aveau loc într-un moment în care liberalii erau parte componentă a USL Mehedinţi, existând un protocol clar în acest sens. Mai mult, Adrian Duicu declarase şi public că atâta timp cât va fi preşedintele CJ Mehedinţi, liberalul Daniel Cîrjan nu va mai fi ales viceprimar al Severinului.

O carieră politică ratată

Arestarea preventivă a lui Adrian Duicu a atras consecinţe directe aspura sa. Acesta a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi şi din cea de preşedinte al PSD Mehedinţi. Perspectiva nu era una favorabilă, pentru că indiferent de evoluţia situaţiei sale juridice, nu se mai putea pune problema ca Adrian Duicu să-şi mai poate continua cariera politică. A fost, fără îndoială, cea mai spectaculoasă şi ruşinoasă ieşire din scena politica mehedinţeană. Un destin politic trist. Însă dincolo de asta, rămâne întrebarea: cum poate un politician care a ajuns să deţină cea mai mare funcţie şi cea mai mare influenţă politică să-şi rateze, din cauza propriei lăcomii, o carieră politică ce părea una promiţătoare? Adrian Duicu a demonstrat însă că este posibil.

Citit 1468 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 01:43
Etichetat cu
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…