Mihai Stănişoară – o retragere politică neaşteptată
Mihai Stanişoară s-a retras din viaţa politică, renunţând la funcţia de deputat şi la calitatea de membru al PLR. Decizia a fost una neaşteptată, chiar dacă nu a produs un cutremur în politica locală. Mihai Stănişoară a fost cel mai important politician mehedinţean al ultimului deceniu. A fost politicianul care a deţinut cele mai importante poziţii: ministru al Apărării Naţionale, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională şi lider de grup parlamentar. A fost cel de-al doilea parlamentar mehedinţean ca longevitate, fiind ales consectiv în această demnitate. De două ori consecutiv deputat, apoi un mandat senator, iar la ultimele alegeri parlamentare a fost ales din nou deputat. Din anul 2000 până în aprilie 2015 a fost membru al Parlamentului României. A fost mai întâi preşedintele PD Mehedinţi, ulterior PDL Mehedinţi. În acest partid s-a afirmat şi şi-a construit o carieră politică de succes.
Mihai Stănişoară a avut o contribuţie importantă la de dezvoltarea judeţului Mehedinţi, fiind politicianul care a facut lobby în timpul guvernului PDL pentru atragerea sumelor de bani cu care a fost demarat proiectul de refacere a infrastructurii în municipiul Drobeta Turnu Severin, dar şi de reabilitate a unor importante instituţii. A făcut performanţă politică atât timp cât a condus PDL Mehedinţi. Meritul său a fost acela că a crezut în şansa acestui partid şi că a reuşit să strângă în jurul său oameni care s-au dovedit în final alegeri potrivite. După ce PDL nu a mai fost partid de guvernământ, a apărut şi declinul pentru Mihai Stănişoară. Mai întâi a pierdut competiţia electorală pentru funcţia de preşedinte al CJ Mehedinţi la alegerile locale din vara anului 2012 chiar în faţa adversarului său politic, Adrian Duicu. În toamna aceluiaşi an a reuşit să obţină la redistribuire mandatul de deputat, după ce în colegiul său Rodin Traicu, candidatul USL Mehedinţi, obţinuse peste 50% din voturi.
În martie 2013 a demisionat din PDL şi s-a înscris în PNL, devenind şi vicepreşedinte la nivel naţional. A stat în acest partid un an de zile, pentru că în martie 2014 a aderat la Partidul Liberal Reformator, formaţiune ruptă din PNL şi condusă de fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu. Această alegere a fost cea mai mare eroare politică pe care a făcut-o Mihai Stănişoară. Fluctuaţiile de la un partid la altul din ultimii 2 ani, decizii personale care au condus în mod inevitabil la decredibilizarea sa ca om politic, dar şi lipsa unei perspective politice clare l-au determinat, probabil, să ia decizia retragerii din politică.
Adrian Duicu şi-a încheiat mandatul de ales local ca incompatibil
Ascensiunea politică a lui Adrian Duicu a fost una fulminantă. La începutul anilor 2000, acesta era secretar general al PSD Mehedinţi şi nimic nu prevestea că peste doar câţiva ani, avea să fie stăpânul absolut al acestui partid.
Promovat în partid de către Eugen Nicolicea, experimentat politician care a stat în fruntea PSD Mehedinţi din 2000 până în 2009, Adrian Duicu a ajuns, în cele din urmă, şef peste social-democraţii mehedinţeni. Momentul prielnic a fost începutul anului 2009, când, beneficiind de un context politic favorabil, Adrian Duicu a reuşit să-l înlăture din fruntea PSD Mehedinţi pe Eugen Nicolicea, luându-i locul la şefia organizaţiei judeţene. Adrian Duicu a profitat în ascensiunea sa politică şi de o conjunctură politică favorabilă, deoarece în anul 2008, PSD Mehedinţi a suferit cea mai categorică înfrângere electorală la alegerile locale, pierzând atât preşedinţia Consiliului Judeţean, cât şi primăria municipiului Drobeta Turnu-Severin.
Eugen Nicolicea, în calitatea sa de preşedinte de partid, a fost considerat principalul responsabil de acest insucces electoral. Exista, aşadar, o justificare reală pentru o schimbare fundamentală. Aşa a ajuns Adrian Duicu să devină preşedintele PSD Mehedinţi, după ce în prealabil, îşi exercitase, la maximum, influenţa în rândul organizaţiilor teritoriale. Ajuns preşedinte al PSD Mehedinţi, Adrian Duicu a dorit să acceadă şi în funcţii publice. Crearea USL Mehedinţi a fost un bun prilej pentru Adrian Duicu de a-şi atinge mai uşor obiectivele personale. Chiar dacă fiecare partid a propus candidaţi pentru cea mai importantă funcţie politică aleasă, în cele din urmă, Duicu a fost desemnat drept candidat unic al USL Mehedinţi.
Exclusiv cu sprijinul liberalilor locali, Adrian Duicu a fost ales preşedinte al CJ Mehedinţi, îndeplinindu-şi astfel visul de a conduce judeţul şi de a-şi exercita puterea. În luna aprilie a anului 2014, Adrian Duicu a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie. A stat în arestul Poliţiei Capitalei luni bune, apoi în arest la domiciliu, în această perioadă fiind şi suspendat din funcţia administrativă pe care o deţinea. Lovitura de graţie primită de Adrian Duicu a fost la începutul acestui an când a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma procesului pe care îl avea cu Agenţia Naţională de integritate. Ca urmare a hotărârii ÎCCJ, prefectul judeţului Mehedinţi a fost obligat să semneze ordinal de încetare a mandatului de preşedinte al CJ Mehedinţi a lui Adrian Duicu.
În felul acesta s-a pus capăt unei cariere politice şi administrative care părea să fie una promiţătoare, fie şi pentru faptul că Adrian Duicu conducea cea mai puternică forţă politică a judeţului.