În premieră pentru Tele 2 Drobeta și jurnalmehedinti.ro, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a răspuns la câteva întrebări legate de Sistemul integrat de management al deșeurilor solide în Mehedinți, despre întârzierile de atribuire a exploatării stațiilor de transfer, ce stau nefolosite de aproape doi ani, și despre o situație destul de critică ce împinge România către o procedură de infrigement, dacă nu reușim să ne trezim la realitate și să colectăm deșeurile civilizat. Atenție!!! În interviu, președintele vorbește deschis și despre situația dureroasă a salubrizării de la Orșova!

De multe ori, în activitatea mea jurnalistică, l-am atacat frontal pe Aladin Georgescu, în special pentru modul în care evita să comenteze situații sensibile și cazuri grave cu implicații majore pentru mehedințeni. În numele dreptului la informare și al dorinței de a scoate la iveală explicații pentru lucruri ce păreau de neexplicat, i-am solicitat domnului președinte un interviu. A acceptat provocarea și a acordat interviul pentru Tele 2 Drobeta, televiziunea cu cea mai mare audiență din județ și pentru jurnalmehedinti.ro. Răspunsurile pot explica multe și cred eu că fac lumină într-o situație destul de critică: managementul deșeurilor și punerea lui în operă, după lungi și interminabile așteptări.

Vă prezint mai jos întrebările adresate președintelui CJ Mehedinți. Răspunsurile le găsiți în materialul VIDEO atașat deasupra textului, material ce a fost difuzat și în cadrul rubricii „Interviul săptămânii”, de la Tele 2 Drobeta.

1. Domnule președinte, fără prea mult efort, orice cetățean poate accesa pagina mehedintirecicleaza.ro, unde există o amplă descriere a proiectului considerat de o importanță vitală pentru județul nostru. Aflăm de aici umătoarele:

Consiliul Judeţean Mehedinţi implementează proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 „Dezvoltarea Sistemelor Integrate de Management al Deseurilor si Extinderea Infrastructurii de Management al Deşeurilor”, derulat începând cu data de 22.08.2013, cu finalizare la data de 31.12.2015, având o valoare de 97.094.421 lei, din care 72.620.476 lei valoare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Să lămurim, pentru început, informația de mai sus: Ce înseamnă acele termene stipulate și ce ce presupunea termenul de finalizare programat inițial pentru data de 31.12.2015?

2. Ce înseamnă un asemenea proiect pentru mehedințeni și ce presupune, ce include el, pe înțelesul mehedințenilor? Ne obligă cumva Uniunea Europeană să terminăm, odată pentru totdeauna, cu procedeele acelea clasice de colectare a deșeurilor de pe raza județului?

3. Implementarea unui astfel de proiect presupune că nu vom mai avea localitate în județ în care colectarea și gestionarea deșeurilor să se facă rudimentar și cu riscuri evidente pentru mediu?

4. Până la un moment dat, lucrurile au funcționat foarte bine și stațiile de transfer au fost construite și dotate corespunzător. Practic, problema punerii în exploatare a intervenit atunci când operatorii trebuiau aleși prin licitație publică și desemnați să exploateze serviciile de salubrizare și stațiile de transfer. Înțeleg că a fost un termen inițial la finele anului 2016, apoi unul la 1 septembrie 2018. Este adevărat?

5. A fost prelungit termenul inițial al proiectului? Ce s-a întâmplat, de fapt?

6. În acest moment, știm cu toții că publicarea documentației de licitație s-a realizat și există un termen clar de depunere a dosarelor. Dar de ce s-a amânat publicarea mai bine de un an?

7. Înțeleg că, deocamdată, singura statie de transfer dată în exploatare, cea de la Malovăț, este administrată de BRANTNER, dar operatorul nu plătește încă redevențe? Care ar fi motivul?

8. Ar mai fi o problemă! Se pare că în luna iunie 2018 au expirat garanțiile instalațiilor de la Malovăț și de la stațiile de colectare. A fost depășită această problemă?

9. Noul sistem de management integrat, odată pus în operă, ar trebui să rezolve și situația dureroasă de la Orșova, unde au existat probleme grave privind colectarea deșeurilor. Cum vedeți situația de la Orșova, unde colectarea e concesionată de FLORICOLA, iar operarea stației va fi licitată?

10. Care este stadiul de conservare a utilajelor achiziționate prin proiect, pubele, mașini colectoare, aflate la un moment dat în custodia celor de la FLORICOLA?

11. Mai există UAT-uri care nu fac încă parte din ADIS? Care va fi soluția în cazul acestora?

12. Domnule președinte, nu numai la Mehedinți, ci și în întreaga țară, riscă România o procedură de infrigement dacă nu grăbește procedurile despre care vorbeam?

Citit 4705 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 20:52
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…