Tinerii din PMP Mehedinți iau atitudine împotriva eliminării gratuității CFR pentru studenți

Elevii și studenții din Organizația de Tineret a PMP Mehedinți iau atitudine fermă împotriva tăierii gratuității pe calea ferată pentru studenți. Liderul OTPMP Mehedinți, Andrei Beze, condamnă, pe contul său de socializare, modul inechitabil în care Guvernul face economii la buget pe spatele celor mai defavorizate categorii, în timp ce bugetarii de lux sunt menținuți și protejați în continuare.

„Noi, tinerii din Organizația de Tineret a PMP Mehedinți, privim cu profundă îngrijorare și nedumerire, modul în care Guvernul României înțelege să reducă cheltuielile bugetare, lovind în tânăra generație a acestei țări și, implicit, în viitorul României. Noi putem înțelege atât criza profundă prin care trecem, cât nevoia stringentă de ajustare a cheltuielilor bugetare, dar nu putem înțelege de ce trebuie sacrificate categorii sociale defavorizate ale țării. Nu înțelegem de ce trebuie luat de la studenți, din alocațiile copiilor și din pensiile bunicilor noștri, în timp ce de categoriile de bugetari de lux, beneficiare ale unor îndemnizații, salarii și pensii speciale nesimțite, sunt protejate în continuare și hrănite, inutil, cu banii aceste țări”, spune liderul OTPMP Mehedinți, Andrei Beze.

„Calculele Guvernului sunt greșite”

„Gratuitatea transportului CFR pentru studenți era deopotrivă un sprijin dat categoriei din care facem parte, precum și un sprijin dat unei companii ajunse în pragul colapsului, așa cum este CFR, iar banii plătiți pentru gratuitatea noastră se întorceau oricum în economie. Vedem cu stupoare cum premierul Florin Cîțu folosește ca argument pentru reducerea gratuității cu 50 la sută, situația din alte țări europene super-dezvoltate, în care politicienii s-au preocupat și de dezvoltarea economiei, și de investiții, dar și de protejarea categoriilor defavorizate și vulnerabile. Nu, domnule prim-ministru, comparația nu este una corectă și nici sustenabilă! Și asta, pentru simplu motiv că în acele țări în care spuneți că studenții au gratuitate limitată pentru transportul pe calea ferată, cetățenii trăiesc mult mai bine, salariile sunt mai mari, șomajul este la cote suportabile, iar părinții acelor studenți nu sunt atât de necăjiți și plini de lipsuri, precum părinții studenților din România! Știați că mulți dintre studenții care veneau acasă gratuit cu trenul o făceau pentru a-și lua mâncare, pentru că masa la cantinele sau restaurantele din centrele universitare e mult prea costisitoare? ”, mai spune Andrei Beze (foto stânga).

Acesta încheie postarea cu o solicitare de reevaluare, adresată guvernanților: „Nu suntem de acord cu modul inechitabil în care Guvernul sacrifică studenții și elevii acestei țări, copiii și pensionarii, pentru a menține privilegiile unor bugetari de lux de care nu au tupeul să se atingă și cerem Guvernului să reevalueze corect situația și să identifice adevăratele zone bugetofage ale țării!”.

Ce argumente a adus premierul Cîțu pentru reducerea gratuității studenților

Premierul Florin Cîțu a venit cu mai multe exemple în sprijinul tăierii gratuității pe calea ferată pentru studenți și a enumerat câteva țări din Europa și reducerile la transport pe care le oferă.

„În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar. În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, în Portugalia 25%. În Slovenia, până în 26 de ani - 30%, Spania - reducere 20% şi Suedia reducere la clasa a II-a şi oferte speciale de last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%”, a afirmat premierul.

Citit 1376 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2021 19:03
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…