Împreună împotriva pandemiei. Grupul PPE din Parlamentul European propune un PACT DE SOLIDARITATE Covid-19

Criza COVID-19 a arătat că amenințările la adresa sănătății cetățenilor nu ține cont de frontiere. Nu se pot închide frontierele la nesfârșit iar statele membre singure, fiecare în parte, nu vor putea să încetinească răspândirea virusului. În aces context, Grupul PPE consideră că Uniunea Europeană poate face mult mai multe lucruri în această direcție. Lipsa unei acțiuni coordonate la nivelul UE a dus la probleme reale, în special în primele etape ale pandemiei. Grupul PPE consideră că soluția nu este de a închide frontierele sau de a restricționa exporturile de echipamente de protecție.

Pandemia a demonstrat că nu putem depăși o criză de această magnitudine acționând pe cont propriu. Pentru a răspunde situației extraordinare și grave cauzate de COVID-19, Grupul PPE din Parlamentul European a propus un PACT DE SOLIDARITATE ce constă în măsuri imediate pentru combaterea virusului, ajutarea celor afectați, protejarea familiilor noastre, a lucrătorilor și a celor mai vulnerabili, susținerea întreprinderilor și un plan pe termen lung pentru a consolida răspunsul Europei la astfel de crize în viitor. Este foarte clar pentru toată lumea că pandemia de coronavirus a obligat Uniunea Europeană săîși regândească prioritățile.În acest context,popularii europenii au propus crearea unui fond de solidaritate UE Coronavirus de cel puțin 50 de miliarde de euro constând în până la 20 de miliarde de euro în afara plafoanelor CFM din subvenții și până la 30 de miliarde de euro în împrumuturi, garantate de bugetul UE, sprijinind eforturile financiare întreprinse de sectoarele de sănătate din toate statele membre în perioada actuală a crizei, precum și investițiile în sectorul sănătății după criză.

Pactul de Solidaritate al EPP se bazează pe cinci piloni de acțiune concretă:

1. Un răspuns unit la provocările din domeniul sănătății;

2. Acțiuni în ce privește măsurile de distanțare socială;

3. Asigurarea infrastructurii critice;

4. Ajutorarea persoanelor, afacerilor și regiunilor cele mai afectate acum;

5. Un plan ambițios pentru viitor.

Problema este că politicile care vizează cel mai mare număr de cetățeni, educație, sănătate, turism, nu sunt europene. Așa că popular europenii au început să creioneze politici comune și în aceste direcții. În sănătate s-a făcut un pas spre o politică comună prin crearea unui program de sănătate ca urmare a crizei de Covid-19. În acest domeniu există diferențe de nivel în finanțare și dotare, de aceea trebuiesc făcute eforturi mari pentru a ajunge la o politică comună pentru a reduce inegalitatea dintre Est și Vest. Europarlamentarii Grupului PPE au solicitat fonduri pentru construirea infrastructurii spitalicești și a serviciilor de sănătate. Pentru a evita supra-aglomerarea în spitale, PPE dorește înființarea unei rețele europene de spitale specializate în răspunsul pandemiei în fiecare regiune a Uniunii Europene. Totodată, UE trebuie să preia conducerea în dezvoltarea și producerea unui vaccin și să-l facă disponibil la nivel mondial și accesibil

Pe de altă parte, Grupul PPE va încuraja pe viitor soluțiile digitale pentru combaterea crizei. Pentru a lupta mai bine cu o boală extrem de infecțioasă precum COVID-19, statele UE au nevoie de informații în timp util și precise despre răspândirea bolii. În acest sens, popular europenii propun înființarea unui centru european de coordonare pentru schimbul de date și informații cu privire la persoanele care vin în UE din străinătate ca mijloc de protecție a sănătății europenilor. PPE propune de asemenea relocarea principalelor industrii farmaceutice înapoi în Europa și crearea un stoc european comun de medicamente și echipamente medicale pentru a nu depinde în mare măsură de furnizorii externi. Grupul PPE a depus zeci de amendamente la Raportul privind criza medicamentelor, care urmăresc în principal eliminarea cauzelor crizei medicamentelor, precum: prețurile mari, lipsa de transparență a fondurilor pentru cercetare, exportul paralel. Deoarece în perioada maximă a pandemiei, spitalele și medicii lucrau la niveluri care depășeau capacitățile lor, Grupul PPE propune aplicarea unui adevărat sistem european de solidaritate. În sensul că, profesioniștii din domeniul sănătății să se poată deplasa liber și să lucreze în spitale peste granițe, dacă este nevoie. PPE își dorește astfel ca pacienții să aibă posibilitatea de a fi tratați într-un spital de peste graniță dacă spitalele locale sunt supra-aglomerate.

Grupul PPE din Parlamentul European propune o comunicare intensificată între guverne și parlamente. Jurnaliștii și opoziția politică trebuie să aibă acces la informații și raționamente în spatele soluțiilor impuse și trebuie să-și poată exercita controlul. Transparența este esențială. PPE vrea să se asigure că sectorul digital ia măsurile necesare pentru a stopa fake news, dezinformarea și discursul de ură cu privire la criza Coronavirus prin intermediul rețelelor de socializare și a proteja mass-media independentă ca adevărat garant al dreptului oamenilor de a fi informați. De asemenea, UE trebuie să coordoneze acțiunile statelor membre împotriva propagandei din țări terțe, fraudei pe internet și a cibercriminalilor care exploatează temerile oamenilor sau vând materiale medicale expirate sau contrafăcute.

Pen tru ca studenții Erasmus + să își reia studiile odată ce se încheie criza,popular ii europeni dorescsă ajute cercetătorii din UE prin reducerea sarcinilor administrative și asigurarea continuității angajării prin prelungirea automată cu 6 luni a a programelor de cercetare. PPE propune în viitor ca UE să dezvolte o platformă educațională europeanăprivind educația online pentru ca școlile și universitățile să se asigure că toți elevii și studenții din statele membre au acces la instrumente educaționale de calitate. Platforma ar putea servi, de asemenea, drept centru de resurse comune pentru profesori, studenții și părinții europeni care lucrează de acasă, îmbunătățind astfel calitatea generală a educației în toate statele membre.

Desigur, Grupul PPE s-a gândit și la transportul aerian, legătura între state. În acest context, PPE susține că verificările la frontierele interne, deși sunt necesare trebuie să rămână strict limitate în timp, proporționale și utilizate numai pentru perioada considerată necesară de către autoritățile sanitare. Spațiul Schengen trebuie să rămână funcțional. PPE propune stabilirea unor rute de călătorie sigure pentru cetățenii sau rezidenții UE care revin din străinătate și o abordare armonizată a testării și a carantinei. Popularii europeni susțin că repatrierea comună a cetățenilor UE ar trebui să fie coordonată de mecanismul de protecție civilă al UE. Asigurarea liniilor prioritare la toate frontierele interne ale UE pentru a asigura fluxul liber al personalului medical, al lucrători sezonieri din agricultură și a echipamentelor medicale, precum și a fluxului de produse esențiale, cum ar fi produsele alimentare trebuie să reprezinte o prioritate. PPE mai propune și ca restricțiile de circulație să fie impuse și ridicate în jurul zonelor cele mai afectate într-o manieră coordonată pentru a evita efectele transfrontaliere negative. Această strategie ar putea include testarea la scară largă, echipamente de protecție personală pentru toți lucrătorii sanitari și distanțarea socială în zonele relevante. PPE solicită Comisiei Europene să elaboreze un protocol comun de testare care ar trebui să fie pus în aplicare în mod coordonat, inclusiv pe aeroporturi.

Citit 1042 ori Ultima modificare Miercuri, 05 August 2020 13:34
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…