IDS SIGLA PRINT

Primăria vrea să mute pontoanele amplasate pe faleză

Se iau măsuri, după incidentul de pe Dunăre, în golful Orșova, când patru sportivi au fost loviți de o barcă de agrement. Primăria a notificat proprietarii de pontoane că trebuie să se mute în altă zonă și că nu mai au voie să desfășoare, în zona respectivă, plimbări cu barca. În opinia autorităților, aceste pontoane sunt amplasate ilegal pe faleza Dunării. Tocmai de aceea, primăria a trimis, deja, înștiințări către deținătorii acestor afaceri. Decizia este motivată de faptul că sportivii sunt în permanent pericol, atâta timp cât, în zonă, se fac plimbări cu barca.

Decizia îi nemulțumește, însă, pe proprietarii de ambarcațiuni și pontoane, care au plătit, de-a lungul timpului, taxe și au obținut avize de la instituțiile statului, pentru a-și începe afacerea acolo. Antreprenorii spun că ar exista și alte soluții, însă că nimeni nu i-a chemat la discuții. Mai mult: aceste persoane susțin că turismul sezonier este singura lor sursă de venit, iar decizia Primăriei nu face altceva decât să îi pună pe butuci.

„Nu vom sta cu mâinile în sân. Acel eveniment neplăcut de pe Dunăre, când patru canotori au fost loviți, nu ne putea lăsa indiferenți. Astfel, am emis notificări către proprietarii de ambarcațiuni, i-am somat să aducă gardul, pe care l-au tăiat, la starea inițială și să ridice toate bunurile de pe domeniul public. De altfel, am înștiințat, în legătură cu această acțiune, toți factorii cu rol decizional. Nu ne dorim să închidem activitatea de turism de la Orșova, însă îmi propun ca această activitate să nu mai provoace incidente asupra sportivilor. Vom reglementa această situație, astfel încât fiecare barcă de agrement să plece de la marginea orașului, nu de aici, cum se întâmplă în prezent.”, declară MARIUS STOICA, primarul municipiului Orșova.

„Am primit adresa din partea Primăriei. Mi se pare o decizie greșită. Ar trebuie să fie luată o hotărâre care să ne ajute. Eu, din asta, trăiesc. Am făcut investiții în zonă. Eu am plătit niște taxe, când am pornit, am luat avize. Ni s-a promis că se va face un cadru legal, pentru a putea funcționa, însă acum, ne-am pomenit cu această decizie. Eu plătesc o taxă de 4 mii de lei pe an, pentru poarta deschisă la Dunăre. Eu am investiție făcută, nu am unde să o mut și nici cum. Unde vrea să ne mute Primăria, nu pot veni turiștii. Pentru a nu mai încurca sportivii, ar trebui să respectăm anumite reguli – să menținem o viteză scăzută în zona în care sportivii se antrenează.”, ne spune ALEXANDRU NOVAC, proprietarul unui ponton de pe faleză.

„Noi am făcut un acord cu Primăria, am plătit taxe. Eu nu am alte afaceri, nu lucrez în altă parte, iar de aici trăiesc. Ei ne-au dat 30 de zile să ne mutăm, adică fix în august în plin sezon – când vin turiștii. Să ne facă un program. Spre exemplu, să plecăm de la 11.00, pe Dunăre cu ambarcațiunea, să nu îi încurcăm pe sportivi. Dacă primăria ne închide pe noi, va urma un efect în lanț – vor avea de suferit și pensiunile și hotelurile.”, spune, la rândul său, GEORGIANA PREDA, proprietarul altui ponton din Orșova.

ION IENĂȘESCU, proprietar de vapor, declară vehement că: „Hotărârea luată de administrația locală este în afara legii. Lacul nu aparține primăriei. El se află în administrarea Porților de Fier I. Eu am aprobări pentru tot acest amplasament – pentru ponton, pentru lucrări și pentru vapor. În baza cărei legi ne cer să ne mutăm în 30 de zile? Tot ei mi-au dat aprobare să vin aici. Numai pe un stâlp am plătit 5 mii de lei. Soluția ar fi să fie impuse niște reguli de circulație pe Dunăre – restricții de viteză - și să se asigure că sunt respectate."

Turismul sezonier este singura latură a economiei, care funcționează, cu adevărat, în micul oraș de la Dunăre, iar punerea acestui sector pe butuci ar putea însemna o adâncire și mai mare din punct de vedere economic, pentru locuitorii de aici.

Citit 1152 ori Ultima modificare Vineri, 30 Iulie 2021 16:50
Adriana Draghici

"Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie... Ziarul e o stare sufletească." - Tudor Arghezi

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…