IDS SIGLA PRINT

FĂRĂ SUBVENȚII LA CĂLDURĂ?

Un proiect al Guvernului pune cetățenii în dificultate! Sunt vești proaste pentru românii care sunt racordați la rețelele centralizate de energie termică.

Un proiect de lege al Guvernului elimină subvenţia la căldură pentru majoritatea populaţiei. Conform prevederilor, aproape toţi locuitorii orașelor nu vor mai primi subvenţie la căldură, ceea ce înseamnă că, iarna viitoare, facturile ar putea fi duble faţă de iarna aceasta.

În Drobeta Turnu-Severin, prețul pe care îl plătește populația, pentru gigacalorie, este de 292 lei. În cazul în care subvenția de la stat va fi eliminată, consumatorii vor scoate din buzunare 592 lei. Odată cu adoptarea unui asemenea proiect de lege, administraţiile locale nu vor mai putea subvenţiona energia termică pentru întreaga populaţie, ci doar pentru acele persoane şi familii care se încadrează în condiţiile prevăzute de lege.

„Eliminarea acestei subvenții, pentru cetățenii din Severin, ar fi o dramă, pentru că noi producem foarte scump gigacaloria, din cauza faptului că funcționăm pe păcură, care, la rândul ei, este destul de scumpă. În același timp, depunem eforturi mari pentru a introduce rețeaua de gaze naturale, în tot orașul, pentru a scăpa de agentul termic atât de scump, produs prin valorificarea păcurei. În acest moment, prețul de producție al gigacaloriei, cu TVA, transport și distribuție, este de 592 lei, iar populația plătește doar 292 lei, deci jumătate din preț este suportat de primărie. Este, într-adevăr, un efort deosebit și pentru noi, dar, la momentul acesta, este varianta cea mai bună, pentru a ajuta populația. Din câte înțeleg eu, Guvernul vrea ca această subvenție să rămână doar la persoanele cu probleme. Noi, ca Primărie, ne dorim ca măcar anul acesta, să putem sprijini, în continuare, populația, iar factorii decidenți să ne dea voie să acordăm această subvenție, până găsim o altă soluție de încălzire a caselor. În ultimii 4 ani, pentru aceste subvenții, Primăria a dat 87 de mii de lei, adică aproape 20 de milioane de euro, bani cu care s-ar fi putut face foarte multe lucruri, însă nu am putut lăsa această povară doar pe umerii severinenilor.“, declară primarul municipiului, MARIUS SCRECIU.

Dacă proiectul Executivului va deveni lege, se va permite acordare de subvenții pentru încălzire doar acelor persoane sau familii definite drept consumatori vulnerabili.

Citit 1202 ori Ultima modificare Joi, 13 Mai 2021 23:09
Adriana Draghici

"Ziarul nu este numai o ştire, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică şi informaţie... Ziarul e o stare sufletească." - Tudor Arghezi

1 comentariu

  • Link la comentariu V.D.TOT Luni, 24 Mai 2021 18:25 postat de V.D.TOT

    Cred ca primul lucru la care trebuie sa va ganditi , imediat , ar fi introducerea completa si de urgenta a gazului metan in Severin ! Din pacate , va sta gandul doar la lamentari ca in cazul drobului de sare ! MH Gaz joaca tontoriul pe nervii severinenilor cu acceptul consilierilor locali si primarilor si asteapta ca RomGaz sa-i tina isonul !

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…