IDS SIGLA PRINT

Interviu cu DAN CONSTANTIN FOTA, candidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Bălăcița

„Odată ales, primarul este în slujba tuturor cetățenilor comunei! Și a celor care l-au ales, dar și a celor care nu l-au ales!”

Partidul Mișcarea Populară propune locuitorilor comunei Bălăcița un om cu vastă experiență în administrația publică locală. Dan Constantin Fota este medic veterinar și are 44 de ani, consideră că primarul ales trebuie să fie al tuturor cetățenilor și să fie mereu în slujba întregii sale comunități. Își dorește o campanie decentă și bazată doar pe o confruntare constructivă de idei.

Reporter: De ce v-ați decis să candidați și de ce ați ales Mișcarea Populară?

Dan Constantin Fota: Am deja o experiență în administrația publică locală, sunt la al treilea mandat de consilier și cred că o comună mare precum Bălăcița, o comună cu mare potențial, are nevoie de un primar care să fie în slujba tuturor cetățenilor. Candidez pentru cetățenii comunei și pentru că am proiecte importante pe care le pot aplica pentru comunitatea în care m-am născut. Am ales Mișcarea Populară pentru este singurul partid cu adevărat de dreapta și singurul partid care are o viziune clară de dezvoltare a României. Am întâlnit aici foarte mulți oameni noi în politică, ambițioși și cu un extraordinar spirit de echipă.

Reporter: Comuna Bălăcița are un potențial uriaș, în mai multe domenii de activitate. Se află cumva la jumătatea drumului dintre Drobeta Turnu Severin și Craiova și cu puțină imaginație ar putea să se dezvolte armonios. Ce ne puteți spune despre atragerea investitorilor și despre crearea de locuri de muncă?

Dan Constantin Fota: Investițiile sunt motorul oricărei comunități din lume. Sunt nenumărate exemple în România de comune care au reușit să stârnească interesul investitorilor și cu ajutorul investițiilor s-au dezvoltat rapid. Îmi doresc să atrag investitori în comună și chiar am o strategie creionată în acest sens. Un primar destoinic, sprijinit direct de un Consiliu Local de bună-credință pot găsi soluții administrative prin care să acorde facilități investitorilor și să exploateze potențialul unei unități administrativ teritoriale, în funcție de oportunitățile fiecărei zone. Da, există un plan de atragere a investițiilor și îmi doresc să îl pun în aplicare, îndeosebi pentru a putea crea locuri de muncă. Nu mai vrea să văd tineri care părăsesc comuna, unii pentru totdeauna, deoarece aici nu au niciun viitor.

Reporter: Înțeleg că Bălăcița este o comună cu potențial și cu un anumit specific local, este renumită, printre altele, pentru crescătorii de ovine și caprine și pentru brânza de calitate produsă aici. De ce nu se exploatează acest potențial al zonei?

Dan Constantin Fota: Așa este, creșterea oilor și a caprelor este o ocupație cu tradiții vechi în această zonă. Oricine a auzit de ciobanii din această zonă și de brânza de foarte bună calitate produsă aici. Cu toate acestea, nimeni nu a făcut nimic pentru acești oameni. Nu avem o fabrică de prelucrare a lactatelor și nici măcar un punct de colectare a laptelui, un loc în care oamenii să își poată comercializa produsele. Dar, peste toate aceste anomalii, avem mari probleme cu pășunatul! Pășunile sunt insuficiente și destul de prost gestionate, iar oamenii nu mai au unde să își pască animalele. Tocmai de aceea, unul dintre proiectele mele ca primar va fi rezolvarea problemei pășunilor și sprijinirea crescătorilor de animale cu care ne mândrim pe aceste locuri de zeci și zeci de ani.

Reporter: Pe de altă parte, aici funcționa pe vremuri un mare târg, către care veneau oameni din toate zonele învecinate. Ce se întâmplă acum, când înțeleg că târgul nici nu mai are autorizație de funcționare?

Dan Constantin Fota: Este adevărat, târgul de la Bălăcița era cândva renumit, doar că între timp a fost lăsat în paragină. Nu are autorizație de funcționare și nici nu a fost modernizat corespunzător, așa cum s-a făcut în alte localități din Mehedinți. Este nevoie de construcția unor clădiri specifice, autorizate, de modernizarea și utilarea corespunzătoare a târgului. Pentru toate acestea se pot atrage fonduri europene, iar dacă voi fi ales primar, voi dezvolta astfel de proiecte necesare comunității noastre.

Reporter: Ce alte probleme mai sunt în Comuna Bălăcița, de ce ar mai avea nevoie oamenii?

Dan Constantin Fota: În primul rând, îmi doresc foarte mult să pun la punct infrastructura de aducțiune cu gaz. Există fonduri pentru extinderea rețelei de gaz în România, iar rețeaua deja trece prin Strehaia și Tâmna, iar de acolo se poate extinde și către noi sau către comuna Bâcleș. Se pot face hub-uri în acele zone, iar de acolo să poată fi adusă rețeaua de gaze și către noi. Pe de altă parte Bălăcița este printre singurele comune din județ care nu are un cămin cultural. La Gvardenița există o școală a cărei clădire este nouă, dar care nu are copii și poate fi transformată într-o școală profesională sau de meserii, pentru că tinerii de aici au mare nevoie de așa ceva.

Reporter: Am înțeles că oamenii zonei își doresc și investiții în infrastructura sportivă!

Dan Constantin Fota: Da, îmi doresc să construiesc o bază sportivă modernă și, împreună cu oamenii de suflet ai comunei, să punem bazele unei echipe de fotbal. De asemenea, comuna ar trebui să achiziționeze și o autospecială de pompieri.

Reporter: Toate aceste proiecte sunt deosebit de importante pentru comună, dar nu înțeleg de ce nu s-au făcut până acum!

Dan Constantin Fota: Există o rețetă extrem de simplă în administrația publică: Trebuie să te consulți în permanență cu oamenii, să îi întrebi ce nevoi reale au și ce își doresc. Sunt adeptul transparenței și a consultării publice. Acest lucru a lipsit în toți acești ani. Eu voi aplica regula consultării publice încă din timpul campaniei electorale. Voi întreba oamenii ce își doresc și împreună cu ei voi construi un program ambițios. Eu cred că aceasta este cheia unei bune guvernări locale, iar ca primar voi consulta populația în permanență.

Citit 469 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2020 19:26
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…