IDS SIGLA PRINT

CONSTANTIN DASCĂLU: „De 30 de ani, în această comună, nu s-a făcut absolut nimic!”

INTERVIUCandidatul PMP pentru funcția de primar al comunei Breznița Motru își dorește să scoată la lumină o zonă lăsată de izbeliște și afectată de nepăsare

Este fiu al comunei Breznița Motru, are 61 de ani și spune că nu mai suportă ideea că pe plaiurile sale natale, totul a rămas încremenit în timp, de mai bine de trei decenii. Nu s-a investit nimic pentru modernizarea comunei, nimic pentru bunăstarea comunității! Nu există alimentare cu apă, canalizare și nici drumuri asfaltate. Oamenii merg tot prin noroaie ca acum 40 de ani, tinerii au plecat de acasă, iar frumusețea și pitorescul zonei sunt umbrite de nepăsarea și indolența unei administrații publice anacronice. 

Reporter: Reprezentați o comună pitorească, cu oameni frumoși și gospodari, dar care, în ultimii ani, nu prea s-a dezvoltat așa cum ar fi fost normal. Ce îi lipsește comunei Breznița Motru?

Constantin Dascălu: Sunt foarte multe de făcut în comuna noastră. Asfaltul este sub orice critică, ulițele satului nu sunt nici asfaltate, nici măcar pietruite, rigolele lipsesc cu desăvârșire, iar pârâul ar trebui amenjat, în așa fel încât să poată constitui o sursă de irigații pentru agricultorii comunei. De 30 de ani, în această comună nu s-a făcut absolut nimic. S-a lucrat, ce-i drept, la grădiniță și la școală. Dar la grădiniță s-a făcut o investiție care, din păcate nu mai folosește nimănui, nu mai sunt copii care să o frecventeze. Școala s-a reabilitat, dar nu are apă curentă.

Reporter: Să înțelegem că în Breznița Motru nu există nici alimentare cu apă, nici canalizare?

Constantin Dascălu: Nu există așa ceva! Măcar apă dacă am fi avut și era un lucru mare! Ce să mai vorbim de canalizare! De 30 de ani, în acestă comună nu s-a făcut, așa cum vă spuneam, absolut nimic!

Reporter: Ce se întâmplă cu populația comunei, cu tinerii?

Constantin Dascălu: Populația este îmbătrânită, tinerii au plecat din comună. Cred că se putea face ceva și pentru ei, cu fonduri europene, dar nu a umblat nimeni să se intereseze. Totul a rămas în comună, exact cum era la Revoluție. Este nevoie de investiții în comună, se pot realiza, dar nimeni nu a mișcat un deget în acest sens.

Reporter: Ce fel de investiții s-ar preta în comună?

Constantin Dascălu: Avem crescători de animale, agricultori, se putea investi într-o stație de irigat, puteau fi ajutați cumva oamenii, se puteau crea diverse mici întreprinderi. Am fost consilier timp de trei mandate. În acea perioadă am cerut, în repetate rânduri, înființarea unui serviciu public al comunei, unde puteam angaja oameni ai satului, tineri, meseriași, puteam executa diverse lucrări. E vorba de o firmă în subordinea Primăriei care putea executa orice fel de lucrări care acum sunt plătite unor firme venite din alte zone. Se creau și locuri de muncă, dar se crea și plus-valoare și rămâneau banii și impozitele aferente în comună. Lucrările realizate până acum se puteau efectua de către un serviciu public al comunității noastre.

Reporter: Care este situația populației comunei, la acest moment?

Constantin Dascălu: Undeva în jur de 1.600 de persoane, în marea lor majoritate bătrâni. Tinerii au plecat, nu au ce face aici, nu au nimic de lucru. Comuna este deosebit de pitorească, localnicii ar putea cel puțin să se întoarcă aici măcar pentru a-și întreține gospodăriile și pentru a se bucura de peisajul de aici și de aerul curat. Dar dacă nu există utilități, nu există nicio urmă de progres, oamenii nu se mai întorc.

Reporter: Există totuși soluții pentru modernizare? Se poate face ceva?

Constantin Dascălu: Se pot face multe, dacă ar exista voință și determinare. Există utilaje la Primărie, se cară piatră peste tot, dar pe ulițele satului nostru nu s-a pus nimic. Doar în apropierea alegerilor se aruncă câte o mașină de piatră ici-colo, ca să le ia ochii oamenilor. Pe ulițe este noroiul ca acum 40 de ani. Au fost fonduri la dispoziție destule, fonduri europene, PNDL, au fost nenumărate posibilități, dar nimeni nu a exploatat niciuna dintre aceste oportunități. Cum s-au dezvoltat comunele din jur, și comuna noastră se putea dezvolta. Primarul nostru este la al treilea mandat, dar în acești ani nu a mișcat nimic, nu s-a ocupat de absolut nimic.

Reporter: Locuitorii comunei ce spun?

Constantin Dascălu: Oamenii și-au dat seama că au făcut o alegere greșită. Stând de vorbă cu ei, am văzut că oamenii au înțeles că în comună se puteau face multe, dacă exista preocupare. Gândiți-vă că la noi nu se mai fac nici măcar manifestări culturale. La noi în comună nu există, de ani de zile, un festival, ceva distractiv pentru tineri, o cât de mică manifestare culturală.

Reporter: De ați ales Mișcarea Populară?

Constantin Dascălu: Este, în opinia mea, un partid mai serios. În plus, nu l-am uitat pe Traian Băsescu, mi s-a părut cel mai bun președinte. Mi-am format și o echipă la nivelul local și sper că vom face o figură frumoasă la Breznița Motru.

Reporter: Ce ar putea face tinerii care se întorc acasă și doresc să investească în comuna lor natală?

Constantin Dascălu: Unii s-au întors, datorită situației internaționale, alții ar dori să se întoarcă bucuroși, dar trebuie să facem ceva pentru ei, trebuie să îi ajutăm să poată investi. Trebuie încurajați să deschidă mici afaceri aici, să li se dea facilități, terenuri, să fie ajutați să investească în agricultură. Viața și activitatea comunei trebuie practic resetată, trebuie să o luăm de la început și să construim în acestă comună. Așa cum spuneam, acel serviciu public al comunei putea da o speranță celor de aici, puteam crea locuri de muncă. Vă dau doar un exemplu: Într-un cătun al comunei se face o investiție unde lucrările sunt sub orice critică. Lucrează oameni fără experiență, în timp ce un serviciu public putea veni cu oameni competenți.

Reporter: Ce le transmiteți cetățenilor acum în preajma alegerilor locale?

Constantin Dascălu: Cred că oamenii au început să aibă mai mult discernământ, să fie mai selectivi, oamenii încep să realizeze că în comuna lor nu s-a făcut nimic de 30 de ani. Îi rog pe oameni să aibă încredere în mine, că îmi voi da interesul să fac ceva pentru comună. Sunt fiu al satului, acolo m-am născut și acolo am crescut, știu care sunt problemele comunei și am soluțiile de dezvoltare pe care oamenii le așteaptă de ani și ani de zile.

Citit 674 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iulie 2020 23:59
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…