IDS SIGLA PRINT

Fostul secretar al comunei Devesel, un om cu multă experiență în administrația publică locală, candidează cu șanse reale la funcția de primar al ccomunei. Daniel Vezureanu este un om ambițios și activ, care propune soluții concrete de dezvoltare comunitară. Urmăriți un interviu cu candidatul PMP la funcția de primar al comunei Devesel!

Reporter: Care ar fi cele mai importante probleme de rezolvat la Devesel?

Daniel Vezureanu: Să știți, în primul rând, că nu sunt chiar foarte nou în ale politicii, am lucrat și colaborat cu politicienii, dar nu am făcut efectiv politică. Abia acum m-am decis să intru în politică, la PMP, pentru că m-am regăsit aici, este mai aproape de mine și unul dintre fructele mele preferate este mărul. Problemele de azi ale Deveselului sunt multiple, începând de la fondul funciar, locurile de muncă, curățenia. Salubritatea lasă de dorit în toată comuna, în general ne asemănăm cu alte comune din Mehedinți, ca să nu fac o comparație cu toate comunele din țară, deși cred că și la nivel național sunt probleme similare.

Reporter: Vorbim de o comună mare, apropiată și de municipiu, dar și de frontieră. În ce stadiu de dezvoltare se află comuna și cum stați cu fenomenul de depopulare?

Daniel Vezureanu: În decursul anilor satele s-au depopulat, iar Deveselul foarte mult. Sunt, de exemplu, localități precum Bistreț, Scăpău, chiar și Devesel, care au o depopulare foarte mare. Ori au plecat tinerii și nu au mai revenit în comună, ori bătrânii ne-au părăsit pentru totdeauna. Unul dintre motivele pentru care tinerii pleacă este lipsa locurilor de muncă și asigurarea unui trai decent pentru ei și copiii lor. Comuna Devesel este puțin dezvoltată din punct de vedere al serviciilor, în 2008 am fost una dintre primele comune care am accesat fondurile europene, pentru alimentarea cu apă și sistemul centralizat de canalizare. În satele Batoți și Tismana s-a făcut și asfaltare. A fost prioritar Batoți la alimentarea cu apă pentru că în sat oamenii se chinuiau să aducă apa din 5 fântâni, scoasă de la peste 45 de metri, dintre care două sau trei erau cu apă potabilă. Fostul primar Mimiș, împreună cu mine, am demarat acest proiect și l-am finalizat. Am modernizat și câteva școli, împreună cu fostul primar Drocan, cu fonduri europene. La școlile din Devesel și Scăpău ploua prin acoperișul distrus. În general s-au mai făcut și se vor mai face modernizări și asfaltări, și alimentări cu apă, și canalizări, pentru că acesta este atributul primarului și al Consiliului Local, stă în puterea adminsitrației locale. Cetățenii comunei trebuie să aibă asigurate toate utilitățile.

Reporter: Comuna Devesel era cunoscută, pe vremuri, și pentru agricultură și zootehnie. Ce s-a întâmplat cu complexul de taurine? Ar mai putea vreodată locuitorii să se ocupe de agricultură și zootehnie?

Daniel Vezureanu: A existat până spre finalul anilor 90 un complex de îngrășare a taurinelor și era foarte renumit. Am înțeles că se puteau aduce la îngrășare până la 800, chiar 1000 de capete pe serie. Ce s-a întâmplat? Am înțeles că fostul primar Drocan, fiind acolo la Consiliul de Administrație sau la contabilitate a participat la vânzarea tuturor taurinelor și nu s-a mai repopulat. Banii s-au risipit, nu știe nimeni unde au ajuns. L-au închis și l-au lăsat de paragină. Complexul era rentabil, dar conjunctura acelor vremuri a dus la închiderea lor. De acolo s-a luat tot ce se putea lua. El se pretează din nou la altceva, dar nu se mai poate face îngrășare de taurine acolo, deoarece legea nu mai permite așa ceva în vecinătatea locuințelor. Sunt foarte mulți tineri care au animale pe raza comunei, dar preponderent ovine și caprine. Vite nu mai sunt aproape deloc.

Reporter: Dacă ne îndreptăm privirea spre satele Batoți și Tismana, credeți că acolo s-ar putea vorbi și despre o dezvoltare a turismului, prin construirea de pensiuni, case de vacanță, trasee turistice?

Daniel Vezureanu: Cu siguranță, este o zonă care se pretează la turism la fel ca și zona montană. Este o zonă acolo la Dunărea Mică, care seamănă cu zonele montane. Vegetație, pădure, imagini superbe. Cred că vor exista investitori care vor dori să ia terenuri aici și să pună zona pe harta traseelor turistice din Europa. La Dunăre, cu atât mai mult! De exemplu pescuitul sportiv se poate dezvolta puternic aici.

Reporter: Ce îi lipsește astăzi comunei Devesel, pentru a deveni și mai atractivă.

Daniel Vezureanu: Prioritară e atragerea investitorilor pentru a crea locuri de muncă. Este pentru mine prioritatea 0, acest deziderat. Voi prezenta în cel mai scurt timp un program complex de dezvoltare, dar toate la timpul lor!

Reporter: Ați mai făcut politică, într-un fel sau altul, dar mai mult adminsitrație. De ce Partidul Mișcarea Populară?

Daniel Vezureanu: Am mai fost curtat de multe partide, dar am ales PMP pentru că e mai aproape de idealurile mele, de modul meu de a gândi, de comportamentul meu, prin statutul lui, prin oamenii pe care i-am găsit aici. Sunt oameni cu care eu am mai colaborat, mulți dintre ei îmi sunt prieteni. Am cântărit bine și am decis că e mai bine la PMP, decât în altă parte.

Reporter: Constituie un avantaj faptul că ați fost secretarul comunei, că dumneavoastră cunoașteți bine administrația locală? Va conta acest lucru pentru un primar?

Daniel Vezureanu: Contează foarte mult acest lucru, va conta experiența în administrație! Un viitor primar care vine nou în administrație, în aceste vremuri tulburi, până pricepe totul, cum merge angrenajul administrativ, e greu. Nu este deloc ușor să înveți să rezolvi problemele specifice și să formezi o echipă bună cu care să poți lucra eficient. Pănă vezi problemele reale, e dificil. Eu cunosc problemele de acolo, mai ales încurcătura adminstrativă care există la Devesel. Sunt probleme care datează de 30 de ani, pe care dacă nu le cunoști, nu le poți rezolva.

Reporter: Ce le transmiteți locuitorilor comunei Devesel?

Daniel Vezureanu: Le transmit să aibă încredere în mine și în Partidul Mișcarea Populară, să fie alături de noi, în campanie și la vot, să comunice tuturor celor care nu mă cunosc așa de bine că sunt același om pe care cei din comună mă știu de ani de zile.

Citit 1859 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2020 21:36
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…