Reporter: V-ați hotărât să candidați pentru funcția de primar, din partea PMP. De ce doriți să deveniți primar?
Marcel Sava: Candidez, în primul rând, pentru locuitorii comunei Salcia, nu pentru mine personal. Eu personal am tot ce îmi trebuie, dar locuitorii acestei comune au nevoie de o schimbare. Avem un primar, Pantelimon Gelu, care conduce de 20 de ani și, cu toate că Salcia era cea mai bogată comună din Mehedinți, la ora actuală, în loc să ne ridicăm, am intrat în jos ca țărușul. Am avut așteptări mari de la Gelu Pantelimon, și eu l-am votat de multe ori, dar m-a dezamăgit. Referitor la problemele comunei Salcia, în primul rând apa ajunge la locuitori doar când plouă, canalizarea nu funcționează, în cimitir sunt buruienile de trei metri, fântânița de la pod nu funcționează, salubritatea nu funcționează, nimeni nu face nimic. Sunt destui angajați la Primărie, dar nu se implică.
Reporter: Sunt și persoane care beneficiază de ajutorul social!
Marcel Sava: Da, există , dar mulți mi-au spus că ar vrea să facă, dar nu îi cheamă nimeni la muncă.
Reporter: Domnule Sava, Salcia a fost și rămîne o comună cu un potențial uriaș, este pe malul Dunării, ceea ce este un avantaj, aici se feceau altădată recolte bogate. Cu toate acestea, de ce credeți că s-a dus în jos comuna? Cine nu a știut să exploateze potențialul comunei?
Marcel Sava: E simplu! Dacă un manager conduce bine fabrica, ea merge bine, dacă nu există un conducător bun, totul se duce de râpă. În comuna Salcia, dacă vrei să scoți bani de la bancomat, te duci la Cetate sau la Cujmir, dacă vrei să alimentezi mașina, te duci la Cetate sau la Cujmir, dacă vrei să repari o pană la mașină, te duci la Cetate sau la Cujmir! Dacă te doare măseaua, te duci la Cetate sau la Cujmir! Nu avem absolut, dar absolut nimic! Planul meu pentru comuna Salcia este să atrag investitori. Le ofer terenuri, pentru ca ei să investească și să creeze locuri de muncă. Merg la Cetate sau la Cujmir și aduc un medic la cabinetul medical din sat.
Reporter: Ce fel de investiții s-ar putea realiza la Salcia?
Marcel Sava: Se pot face multe investiții, în varii domenii. S-ar putea face plantații de viță-de-vie, de pomi fructiferi, cum deja a venit un băiat care a înființat o plantație de 5 hectare de nuci. Mai există un băiat, Dan Chirițoiu, care a venit din Italia și și-a investit banii într-o plantație de meri, peri, piersici, deci potențial este, avem apa care curge gratis, avem locuri unde se pot face solarii cu legume sau pepeni, dar este greu cu desfacerea. Eu vreau să înființez o asociație a producătorilor, care să faciliteze desfacerea produselor acestora. Potențial este, dar trebuie exploatat.
Reporter: Care este situația agriculturii în acest moment, judecâd după faptul că nu se poate spune că nu s-a făcut agricultură de performanță în Salcia?
Marcel Sava: La ora actuală se face agricultură de performanță în Salcia, oamenii au utilaje, au tot ce le trebuie, dar problema este cu irigatul. Cu toate că avem stația pe malul Dunării, poate să se bage apă pe canal, dar dincolo de canal, apa nu mai ajunge, pentru că infrastructura de irigații a dispărut.
Reporter: Ajungem la o problemă destul de delicată. Ne amintim cu toții că fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a venit și a inaugurat această stație și a spus că de acum inainte, locuitorii de pe o rază de 200 de kilometri vor putea iriga terenurile agricole.
Marcel Sava: Asta a fost o minciună gogonată a domnului Daea, cu tot respectul pentru dânsul. Apa ajunge doar pe canal. De acolo, pe câmp, nu are cu ce să ajungă, pentru că toată infrastructura de irigații de pe câmpuri nu mai există.
Reporter: Și cum ar putea administrația locală să ajute la remedierea acestei situații?
Marcel Sava: Administrația locală poate să ajute prin atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de irigații, dar pentru asta trebuie să umbli și să te zbați, dacă stai, nimic nu se face de la sine!
Reporter: Care este la ora actuală situiația populației din Salcia? Ce s-a întâmplat cu tinerii și dacă pot fi aduși înapoi pentru a trăi bine la ei acasă?
Marcel Sava: Ca peste tot în țară, tineretul din Salcia a plecat pentru un trai mai bun și pentru siguranța zilei de mâine. Pentru a-i aduce înapoi în comună, trebuie să le creezi condiții. Să aibă asfalt, apă, canalizare, un spectacol, pentru că la noi în comună nu s-a mai făcut un spectacol, nu ai un restaurant unde să mergi, nu ai nimic.
Reporter: Sunteți consilier local. Cum decurg lucrurile în forul legislativ local din comuna Salcia?
Marcel Sava: Consilierii nu au nicio putere în Salcia, pentru că primarul are majoritate și orice propune primarul, ei ridică mâna. Noi, consilierii din opoziție am venit cu propuneri de investiții, dar vine primarul sau contabilul și le spune că nu sunt bani.
Reporter: Dar au existat programe guvernamentale, PNDL, fonduri europene. De ce nu s-au folosit?
Marcel Sava: Da, fac acum! Toată lumea a observat și se știe treaba asta, că de 20 de ani de când este el primar, se apucă să facă ceva înainte de alegeri cu câteva luni. S-a apucat de asfalt acum, dar în loc să asfalteze străzile principale, a asfaltat niște străzi secundare, pe care circulă oile și caprele.
Reporter: Ce proiecte aveți pentru comuna Salcia?
Marcel Sava: Am foarte multe proiecte pentru comuna Salcia. Vreau să împrejmuiesc cimitirul, să angajez o echipă care să administreze acest cimitir, vreau să înființez două capele la cimitir, cu tot ce trebuie. Un alt proiect este rezolvarea problemelor cu apa și canalizarea. Toată lumea are în casă băi, mașini de spălat, dar nu au apă. Mă întreb mereu de ce e apă doar când plouă. Canalizarea nu funcționează. Vreau să reabilitez fântânița de la pod, un simbol al comunei noastre. Să amenajăm acolo locuri de parcare, toalete, parc, tot ce trebuie.
Reporter: Ați vorbit și de investitori. Cum îi puteți atrage în comună?
Marcel Sava: Investitorii pot fi aduși și vin cu drag, dar trebuie să le creezi și condiții! Nu vin dacă nu au apă, canalizare, spații corespunzătoare, drumuri, etc. S-ar putea construi o croitorie în Salcia. Avem destule spații care sunt în paragină, le putem reabilita și folosi. Gândiți-vă că nu avem un PECO în comună, o frizerie! Poți să aduci investitiori să facă plantații de viță-de-vie, de pomi, unde să se creeze locuri de muncă.
Reporter: Ce ne puteți spune despre modul în care investitorii puțini care mai sunt prin Salcia sunt ignorați?
Marcel Sava: Referitor la lucrările ce se fac în Salcia, nu sunt de acord să vină firme din alte parte să le facă, devreme ce avem și noi firme în Salcia. Au lucrat pe la stadion, tot cu firme din afara comunei, de ce să plece banii din comuna Salcia, când ar putea rămâne aici, la oamenii noștri? Avem angajați, avem salariați, putem să sperăm că oamenii se vor dezvolta, vor putea lua un împrumut de la bancă. O altă propunere a mea este rezolvarea situației ciobanilor. Ciobanii umblă pe unde pot cu animalele, în timp ce noi avem izlaz comunal. De ce să nu le dăm bucăți din izlazul comunal, în fucție de numărul de animale pe care le au? Un alt sprijin pe care îl putem acorda comunității este acela de a da în folosință, pentru toți locuitorii, utilajele de la Primărie, pentru că sunt cumpărate din banii noștri ai tuturor.