Ce s-a mai întâmplat de atunci și până în prezent? Mare lucru nu s-a schimbat, așa cum nici directorul executiv al Direcției Silvice Mehedinți, Sorin Nicolicioiu, nu a fost schimbat din funcție deoarece a știut cu multă abilitate să înoate prin apele favorabile ale politicii mehedințene, trecând de la un partid la altul, exact la momentul potrivit. Prejudiciile sunt colosale, iar dosarele penale au curs gârlă, dar povestea pare să se fi uitat. Vom încerca să readucem în actualitate istoria tristă a celor care lucrează, în județul nostru, în subordinea ROMSILVA și care ar trebui să fie protectorii pădurilor autohtone.
Dăm timpul înapoi și ștergem praful de pe câteva dintre dosarele de control, nu puține la număr, care au vizat ocoalele silvice din subordinea Direcției Silvice Mehedinți. De altfel, rapoartele de control în posesia cărora am intrat sunt tulburătoare și au generat mai multe dosare penale, în ultimii 5 ani. În episodul de azi vom analiza o parte din jaful organizat, descoperit la Ocolul Silvic Șimian, în urma unui control inopinat.
Pe 20 septembrie 2016, o doamnă care deținea, cu titlu de proprietate, o suprafață considerabilă de pădure pe raza Ocolului Silvic Șimian, face o sesizare către Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, după ce constatase cu stupoare că i-au fost tăiate circa 6 hectare de pădure. Garda Forestieră ia act de sesizarea cu nr. 12647/20 septembrie 2016 și face un control inopinat la fața locului. Controlul s-a desfășurat între 26 septembrie 2016 și 9 decembrie 2016, în fondul forestier situat pe raza Ocolului Silvic Șimian din cadrul Direcției Silvice Mehedinți. Constatările comisiei de control sunt terifiante, mai exact cei trei membri ai comisiei de control trimiși la Șimian se crucesc după ce descoperă jaful din pădurile mehedințene.
Iată fragmente din raportul de control
În primul rând, petentul care sesizase Garda Forestieră avea în proprietate circa 20 de hectare de tren și ceruse, în baza legii, asigurarea serviciilor silvice, mai ales că suprafața de pădure se învecina cu cea aflată în proprietatea statului și era predispusă tăierilor ilegale. Ocolul Silvic promite că va asigura aceste servicii, dar ulterior refuză nejustificat să respecte legea. Între timp, un pădurar face o ofertă de cumpărare pentru pădurea petentului.
Vom ascunde deocamdată numele petentului. Iată ce scrie în raport: „Control inopinat în baza sesizării nr. 12647/20.09.2016 privind suprafața de pădure situată pe raza Ocolului Silvic Șimian deținută în baza titlului de proprietate nr. (…) de către (…), suprafață pentru care pădurarul Apostol Marian din cadrul Ocolului Silvic Șimian a făcut o ofertă de cumpărare pe un preț de nimic, iar din informațiile primite de la o rudă și în urma deplasării la fața locului proprietarul a constatat că circa 5 - 6 ha au fost tăiate”. ȘOCANT!
„În urma verificărilor efectuate cu privire la aspectele precizate în petiție s-au constatat următoarele: a) după deplasarea efectuată la domiciliul petentei în data de 27.09.2016, (…) a precizat faptul că într-adevăr deține o suprafață de 20 ha pădure pe raza Ocolului Silvic Șimian pentru care nu are asigurate serviciile silvice, iar cu această ocazie înaintând o solicitare la Ocolul Silvic Șimian în vederea asigurării serviciilor silvice pentru suprafața de pădure ce o deține pe raza acestuia fiind înregistrată cu nr. 2777/28.09.2016; (…) până în data de 29.12.2016 inclusiv, Ocolul Silvic Șimian nu a comunicat Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea documentele din care să rezulte că pentru suprafața de fond forestier ce aparține petentei sunt asigurate serviciile silvice, așa cum s-a stabilit prin nota de constatare înregistrată la acesta cu nr. 4015/09.12.2016. (…) se constată de asemenea un refuz nejustificat din partea Ocolului Silvic Șimian de a asigura serviciile silvice pentru suprafața de pădure deținută de petentă, suprafață ce este limitrofă cu fondul forestier proprietate publică a statului și este predispusă tăierilor ilegale de arbori, fiind încălcate dispozițiile art. 16, alin. (4), (5) din Legea 46/2008 cu modificările ulterioare;”
Când au descins în „parohia” pădurarului, au constatat jaful. Cităm în continuare din raportul de control:
„(…) având în vedere aspectele precizate în sesizare s-a dispus de asemenea efectuarea unui control parțial în cantonul deținut de pădurarul Apostol Marian, control la care au asistat și delegații Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea, iar în urma efectuării acestuia s-au constatat următoarele aspecte: au fost identificate și anulate un număr total de 1017 cioate (…), provenite din tăieri ilegale de arbori; s-a constatat faptul că pe o parte din cioatele identificate și nemarcate a fost aplicată o substanță de culoare neagră astfel încât acestea să pară de o vechime mult mai mare decât în realitate, (…); Volumul arborilor tăiați ilegal și justificați este de 8,213 mc, cu o valoare totală de 1.525,45 lei din care T.V.A. 254,24 lei; Volumul arborilor tăiați ilegal și nejustificați este de 645,091 mc, cu o valoare totală de 246.685,76 lei, din care T.V.A. 41.114,29 lei”.
„Valoarea prejudiciului evaluată inițial în actul de control nr. 1400/2016 este de 16.510,93 lei fără TVA, iar în urma recalculării este de 39.263,07 lei fără TVA, rezultând o diferență de 22.752,14 lei”;
„un număr de 90 cioate care prezentau marca silvică nelizibilă (posibil RP 16 159 sau RP 16 161) și nu au fost evidențiate în actele de control de fond, fiind evaluat un prejudiciu de 69.008,40 lei fără TVA. aferent unui volum de 196,768 mc”;
Nu ratați următorul număr al ziarului, unde vom continua să vă prezentăm jaful forestier din ograda Direcției Silvice Mehedinți!