Pe data de 26 octombrie 2020, celebrul site recorder.ro publica un video-reportaj tulburător sub titlul „Mafia pădurilor, descrisă din interior: Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid“. Reporterii de investigație ai celebrei publicații analizează pas cu pas cu se implică political în treburile Direcțiilor Silvice, cum se colectează banii pentru partide, de la cel mai mic pădurar și până la cel mai mare șef ROMSILVA. Vă recomand să vizionați acest video, pentru a înțelege exact cum stau lucrurile. Inspirat de acest reportaj ziarul „Informația de Severin” demarează o analiză etapizată, pe seriale, despre cum se desfășoară caracatița pădurilor, chiar și prin județul nostru.
Pe scurt, ziariștii de investigație de la recorder.ro rezumă Ancheta lor, prin următoarea prezentare „Pentru prima dată, un om de la vârful sistemului silvic are curaj să vorbească public despre implicarea partidelor politice în tăierile ilegale de pădure. Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș și fost secretar de stat în Ministerul Mediului, își asumă această postură, îndemnându-i și pe alți oameni din sistem să iasă în față și să vorbească”. Nu știm dacă oamenii din sistem, de la nivelul județului nostru se vor grăbi așa de tare să vorbească, dar știm că nici aici lucrurile nu stau bine. Iar pentru a acoperi o poveste atât de încâlcită, în acest prim episode vom depăna amintiri. Sunt fapte apărute în presa vremii despre personaje care și astăzi, după aproape 10 ani, sunt tot la conducerea Direcției Silvice Mehedinți, de neclintit și de neoprit. Cum au rezistat peste ani? Pe circuit politic, evident!
Se întâmpla prin anul 2013
În presa locală au rămas mai multe articole despre conducerea Direcției Silvice Mehedinți. Unele dintre ele s-ar putea spune că sunt vechi și perimare, dar nu este deloc așa. Sunt fapte care s-au petrecut, despre unele doar s-a auzit, dar protagoniștii de acum 7 ani există și acum și… sunt tot acolo, adică la conducere! Așadar să depănăm amintiri de acum 7 ani!
La finalul anului 2013, mai exact în noiembrie 2013, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA a primit o „anonimă" care reclama o serie de ilegalităţi comise în ultimii 5 ani de şefii care s-au perindat la conducerea Direcţiei Silvice Mehedinţi, în speţă Nicolicioiu Sorin şi Lăzărescu Ştefan, care au condus la prejudicierea bugetului acestei instituţii cu peste 750.000 lei. Practic, cei doi fac rocada la şefia acestei instituţii de foarte mulţi ani, iar atunci când este schimbat unul dintre ei, celălalt îl numeşte imediat ca director tehnic, adjunct sau vreun şef de ocol, poziţii cheie prin care pot să-şi „sprijine" reciproc ilegalităţile.
Aparent, printre „afacerile" celor doi se regăsesc: În perioada 2008-2009, au semnat, în numele Direcţiei Silvice Mehedinţi, contracte de livrare de masă lemnoasă în valoare de peste 600.000 lei, către o firmă despre care ştiau că e în incapacitate de plată (SC CELROM SA Drobeta-Turnu Severin). Banii nu au fost recuperaţi niciodată de Direcţia Silvică, din cauză că, nu mult după livrarea masei lemnoase, firma a intrat în faliment. Acest lucru nu i-a deranjat pe cei doi decizionali, întrucât o parte din „prejudiciu" a ajuns, se pare, în buzunarele lor, sumă pe care „au uitat" să o depună în casieria unităţii.
În 2009 - 2010 s-au implicat în comercializarea de către Direcţia Silvică, prin intermediul Ocolului Silvic Baia de Aramă, a unor importante cantităţi de cherestea obţinută în urma prelucrării masei lemnoase din partea de nord a judeţului (cunoscută ca zonă în care se află lemnul de cea mai bună calitate din Mehedinţi). Bineînţeles că nu s-a considerat oportună organizarea unor licitaţii, preferându-se negocierea dintre părţi, aşa că nu ne mirăm că, din nou, Direcţia Silvică Mehedinţi a „pierdut" o sumă importantă de bani, de data asta „doar" vreo 80.000 lei. În aceleaşi condiţii de „eficienţă şi profitabilitate", şefii Direcţiei au aprobat şi comercializarea unor importante cantităţi de peşte provenind din păstrăvăriile deţinute în acea zonă de Direcţia Silvică Mehedinţi.
În luna septembrie 2013, au „ajutat" un proprietar privat de pădure, prin aprobarea acordării ilegale, de către Direcţia Silvică Mehedinţi, a sumei de 60.000 lei. La momentul respectiv, pădurea se afla în administrarea Ocolului Silvic Vînju Mare, iar cei 60.000 lei reprezentau de fapt contravaloarea cheltuielilor înregistrate de acest ocol silvic în activităţile de exploatare a masei lemnoase din pădurea deţinută de respectivul proprietar.
Toate aceste reclamaţii au făcut obiectul unui control al ROMSILVA în luna decembrie 2013, condus de un anume Aldea Dan şi ....surpriză!!!, se pare că s-au cam adeverit, aşa cum susţinea de altfel chiar Aldea Dan. Însă, ştiţi vorba aia - „prietenii la nevoie se cunosc" iar Nicolicioiu Sorin şi Lăzărescu Ştefan nu duc lipsă de prieteni, aşa că, încet dar sigur, în luna aprilie 2014, conducerea RNP ROMSILVA a decis clasarea acestei anchete întrucât „chipurile" - autorii respectivei reclamaţii nu au putut fi identificaţi.
Între timp lucrurile au revenit „la normal", iar în luna martie 2014, Lăzărescu Ştefan a fost schimbat din funcţia de director al Direcţiei Silvice, ghiciţi cu cine? ... nu era greu ... cu Nicolicioiu Sorin, iar în ziua următoare Lăzărescu Ştefan a fost numit şef de ocol la Strehaia, pentru a se ocupa în continuare de buna administrare a fondului silvic mehedinţean.
Mai vreţi să vă povestesc de casele de vacanţă ale celor doi prin Cerna Sat, în valoare de câteva zeci de mii de Euro fiecare, ridicate în ultimii doi-trei ani din salariile de bugetari sau de Audi-ul de 18.000 Euro al lui Nicolicioiu Sorin cumpărat cu banii jos tot în această perioadă? Nu cred că mai are rost....
Povestea am găsit-o la o simplă căutare pe Google, nu foarte dificilă, iar ca aceasta mai sunt zeci de alte povești. Or fi adevărate? Eu spun că da, dar dacă nu sunt adevărate așteptăm cât mai urgent un drept la replica de la protagoniști.
Cert rămâne un singur adevăr de necontestat: Sorin Nicolicioiu e tot la conducerea Direcției Silvice Mehedinți sau prin preajmă, iar în acești ani care au trecut de la povestea de mai sus s-a plimbat pe la toate partidele care au guvernat local, întotdeauna fiind acolo unde era puterea.
Deputatul ION CUPĂ (septembrie 2020):„Depolitizarea ROMSILVA MEHEDINȚI este prima condiție pentru a stopa defrișările ilegale în județ”
De fapt, ne amintim episoade autentice din campania electorală pentru alegerile locale. S-au spus multe atunci, ca în orice campanie electorală, dar unele lucruri spuse atunci par să aibă rădăcini adânci în realitatea dureroasă din jurul nostru. Iar realitatea defrișărilor ilegale este o realitate dureroasă!
În septembrie 2020, deputatul PMP Ion Cupă, președintele Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Mehedinți. Am început subliniind acest aspect tocmai pentru a nu mi se reproșa ulterior că nu am ținut cont de declarațiile din timpul campaniei electorale și de specificul acestor declarații.
Da, este adevărat că într-o campanie electorală se fac declarații, dar unele dintre ele spun și adevăruri dureroase. O asemenea declarație, făcută de deputatul Ion Cupă, vorbea tocmai de ceea ce analizăm noi aici, adică necesitatea stringentă a unei depolitizări masive a ROMSILVA.
Împotriva defrișărilor ilegale
„Am luat atitudine tot timpul împotriva defrișărilor ilegale. Mărturie stau inițiativele mele legislative, pozițiile și demersurile mele publice făcute în calitate de președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților. Am inițiat împreună cu alți colegi parlamentari un proiect de lege, devenit lege între timp, prin care am modificat Codul Silvic în sensul valorificării superioare a masei lemnoase ca lemn fasonat. Ceea ce permite măsurători precise pe fiecare piesă, o monitorizare mai riguroasă, reducând astfel riscul tăierilor ilegale. Am votat în Parlament proiectul de lege care reglementează interzicerea, vreme de 10 ani, a exportului de bușteni în spațiul extracomunitar. O măsură venită la timp în direcția valorificării, în interes național, a lemnului, aurul pădurilor din România. Este inacceptabil ca sub ochii statului român, în fiecare an, 20 de milioane de metri cub de lemn să fie tăiate ilegal, inclusiv lemn din ariile protejate și parcurile naționale, așa cum sunt și Parcul Național Domogled-Valea Cernei sau Parcul Național ”Porțile de Fier”. În privința furtului de lemn, județul Mehedinți este în continuare, în opinia mea, unul încadrat la Cod Roșu. Din păcate...”, spunea Ion Cupă, în septembrie 2020.
Depolitizarea ROMSIVA MEHEDINȚI și... despre Nicolicioiu, numai de bine!
„Este inacceptabil ca de atâția ani același om să conducă această instituție (n.r.: Sorin Nicolicioiu, directorul Direcției Silvice Mehedinți), îmbrăcând unul după altul tricourile politice ale echipei aflate la putere în județ. Permanentizând aceleași practici care nu au nimic cu profesionalismul și cu respectarea legilor, în litera și spiritul lor. Sub conducerea acestui om, Romsilva a făcut din Mehedinți o capitală nedorită a defrișărilor ilegale. În continuare acest om, în loc să vegheze la buna gestiune a pădurilor și la paza lor face politică de partid și încolonează pădurarii la acțiuni politice si electorale. În mandatul meu lupul nu va mai fi pus paznic la oi! În același timp, preocuparea mea majoră va fi aceea de a aplica legile pentru a stopa tăierile ilegale. Avem în legile adoptate recent sancţiuni clare în materie: închisoare de la 1 la 3 ani și amendă de 100.000 lei. Constituirea Registrului național de evidență informatizată a proprietăților forestiere și a Catalogului național al masei lemnoase sunt două instrumente utile pe care le voi folosi pentru monitorizarea modului în care se exploatează lemnul în județul Mehedinți. Voi utiliza absolut toate pârghiile legale pe care le am pentru protejarea și regenerarea fondului forestier din județul Mehedinți. Voi impune, pe baza legii, exclusiv criteriile de competență la ocuparea tuturor posturilor din Romsilva Mehedinți. Voi coopera îndeaproape cu toate instituțiile publice și organizațiile societății civile interesate în apărarea legalității în materie de protejare și exploatare a pădurilor”, mai declara, tot în septembrie 2020, deputatul Ion Cupă.
Ariile protejate trebuie să devină o realitate integrală în Mehedinți, nu una parțială!
„Și în parcurile naţionale din Mehedinți există în continuare o tendință de degradare accelerată a ecosistemelor naturale, de afectare a pădurilor virgine şi seculare, de fragmentare a habitatelor şi erodare a solului. Voi fi extrem de vigilent la inițiative privind extinderea si legalizarea urbanizării unor zone pentru construcţii, drumuri, reţele, la exploatări forestiere comerciale în aceste arii. Nimic în afara legii! Nu voi permite repetarea unor episoade de genul tăierilor ilegale din pădurea Ciucevele Cernei, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, în urma cărora România risca să piardă, acest statut important. Aceste arii protejate sunt plămânul județului Mehedinți si nu doar al acestui județ. Orice atentat la ele sunt atentate la sănătatea publică. Iar eu nu voi tolera așa cea!”, mai spunea Ion Cupă.
Direcţia Silvică Mehedinţi în atenția DNA-ului / Articol publicat de news-mehedinti.ro, pe data de Data: 11 mai 2015
Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA în cazul neregulilor descoperite la ocoalele silvice din ţară. Este vorba despre situaţii în care firme care nu aveau niciun drept participau la licitaţii prin indulgenţa angajaţilor Romsilva. Iar după câştigarea contractelor, firmele erau protejate, deşi defrişau suprafeţe cu mai mari decât era legal.
Potrivit Corpului de Control al Guvernului, Romsilva a decis în 2009 să aprobe un regulament privind vânzarea masei lemnoase care se recoltează din pădurile statului, deşi nu avea niciun drept legal în acest sens.
Regulamentul a făcut ca la licitaţii să participe firme care nu puteau dovedi că pot susţine o astfel de activitate, în detrimentul celor care până atunci, legal, puteau participa la aceste licitaţii.
Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a exploatat pădurile, în proporţie de 68,43% cu ajutorul unor firme private, deşi în alte direcţii exploatarea s-a făcut cu ajutorul secţiilor specializate pe care le aveau in subordine.
Direcţia Silvică Mehedinţi a aprobat ilegal contracte de vânzare-cumpărare a masei lemnoase, în cantiate de aproape 9.000 de metri pătraţi. Comisia de licitaţie nu a respectat regulile şi astfel a fost prejudiciat statul cu peste 500.000 de lei.
Corpul de Control a descoperit şi faptul că au fost admişi la licitaţii operatori economici care nu au plătit garanţia de contractare, informeaza antena3.ro.
Potrivit inspectorilor guvernamentali, de multe ori direcţiile silvice nu făceau controale pentru a verifica dacă sunt respectate contractele. În plus, chiar dacă se constatau nereguli, nimeni nu percepea penalităţi şi nu dădea amenzi. Ba chiar, unele firme erau ajutate să plătească mai puţin, printr-o schemă simplă.
Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA în cazul neregulilor descoperite la ocoalele silvice din ţară.
Va urma
Vom reveni, în numerele următoare și cu alte dezvăluiri și peripeții. Mai noi și mai vechi! Așteptăm cu mult interes toate sesizările cititorilor noștri și toate dezvăluirile pe care le pot face. De asemenea, îi rugăm pe toți cei care dețin documente, mărturii sau cunosc situații legate de Direcția Silvică Mehedinți să ni le pună la dispoziție cu toată încrederea.