IDS SIGLA PRINT

Congresul PNL, o mascaradă politică

Congresul PNL, desfășurat la sfârșitul lunii trecute, a produs mai multă nervozitate și revoltă decât speranță pentru un partid aflat la guvernare, de la care toată lumea aștepta o nouă conducere capabilă să vină cu soluții la actuala criză din țară. Organizat în plină pandemie, cu un număr de 5000 de delegați, acest eveniment politic a fot înainte de toate o sfidare la adresa populației care trebuie să respecte regulile impuse. Însuși președintele țării, Klaus Iohannis, a fost surprins în sala unde se desfășura congresul fără mască de protecție.

Congresul PNL a fost o mascaradă politică, o regie la care marea majoritate a delegaților prezenți au știut cu cine trebuie să voteze. La rezultatul votului a contribuit și președintele Klaus Iohannis, care și-a anunțat susținerea pentru premierul Florin Cîțu atât înainte, în timpul campaniei interne din partid, cât și, voalat, la lucrările congresului. În felul acesta, Florin Câțu a fost ales noul președinte al PNL. Nu pentru că este un politician redutabil, un lider politic în adevăratul sens al cuvântului. Dimpotrivă, Florin Cîțu a fost ales lider al liberalilor pentru că este premier în funcție. Interesant este că pentru alegerea lui Florin Cîțu în funcția de președinte al PNL s-au spus vorbe grele de către cei din tabăra lui Ludovic Orban, acuzații revoltătoare: presiune, șantaj, promisiuni de bani alocați aleșilor locali, etc. Toate acestea întregesc un tablou edificator al celui mai grotesc Congres al PNL de la înființarea sa. PNL a avut în fruntea sa lideri importanți. De fiecare dată alegerea președintelui partidului s-a desfășurat în limitele competiției adevărate în care cel mai bun a câștigat. Ceea ce s-a întâmplat la ultimul congres a exprimat tocmai contrariul, anume acela că trebuia ales cine era stabilit dinainte.

Ludovic Orban, președintele PNL la data congresului și contracandidatului lui Florin Cîțu, este un politician mult mai experimentat, mult mai matur și mult mai pregătit, mai ales pentru un PNL aflat în derivă, cum este în prezent. Chiar dacă ar fi știut că va pierde, Ludovic Orban avea obligația să candideze pentru un nou mandat. Chiar și așa, s-a observat că, în ciuda acestei regii foarte bine orchestrate, Ludovic Orban a reușit să strângă suficiente voturi, ceea ce înseamnă are mulți susținători în partid. Pentru că este limpede că, la acest congres al PNL, foarte mulți delegați ar fi votat cu Ludovic Orban fără să clipească, dacă nu erau determinați, într-un fel sau altul, să voteze cu Florin Cîțu. Oricum, chiar dacă a pierdut, Ludovic Orban este câștigătorul moral al ultimului congres liberal.

Congresul PNL va avea implicații serioase atât în ceea ce privește guvernarea, dar și evoluția viitoare a partidului. PNL este un partid deja prăbușit, iar din această perspectivă are nevoie de un lider de forță. Florin Cîțu este departe de a avea atât forța, cât și anvergura politică pe care le are Ludovic Orban, un politician cu un discurs mult mai echilibrat, mai convingător și mai credibil pentru electoratul liberal, dar nu numai. Evident, la această situație nu este exclus să apară și tensiuni în partid fie dintre cei nemulțumiți de prestația actualului președinte al PNL, fie de acei membri de partid fideli lui Ludovic Orban. PNL în frunte cu Florin Cîțu nu poate spera la o revenire și o ascensiune politică în perioada următoare, iar acest partid cu actuala conducere are toate șansele să se prăbușească și mai mult.

Citit 971 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 17:48

1 comentariu

  • Link la comentariu Dan Plesoianu Sâmbătă, 09 Octombrie 2021 19:02 postat de Dan Plesoianu

    Da, asa este, Ludovic Orban ar fi iesit probabil din nou sef al liberalilor, daca nu era impus Citu, si cu ajutorul celuilalte impostor bagat acolo cu forta, Rares Bogdan. Dar totusi asta nu inseamna ca daca cistiga Orban, in PNL totul era lapte si mire. Da, PNL a crescut ceva in ultimul timp, ca numar de simpatizanti, dar Orban este foarte departe de ceea ce ar trebui sa fie un presedinte de partid liberal, sau un prim-ministru. Cu alte cuvinte, fata de ceea ce ii trebuie Romaniei (la ora actuala se pare ca numai un Mesia ar mai putea rasturna ceva in tara), Orban este departe de ceea ce ar trebui. E un individ care nu prea are nici o calificare, care nu prea se pricepe la nimic, si care nu a spus niciodata ceva memorabil in toata viata lui... Este, cu alte cuvinte, un mediocru.

    Raportează

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…