IDS SIGLA PRINT

Alegerile de la Obârșia de Câmp și realitatea politică din județ

Alegerile parțiale din comuna mehedințeană Obârșia de Câmp, care vor avea loc alegeri în data de 27 iunie 2021, arată, dincolo de miza politică extrem de importantă a acestui scrutin, și realitatea politică actuală din județul Mehedinți, constituind de fapt o oglindă a vieții de partid din acest moment. Faptul că sunt doar trei candidați înscriși în această competiție electorală pentru funcția de primar al comunei Obârșia de Câmp, reprezentanți ai PSD Mehedinți, PNL Mehedinți și PMP Mehedinți, spune foarte multe despre starea partidelor politice din județ în această perioadă.

De fapt, aceste trei partide sunt și principalele partide politice din județ în clipa de față, realitate rezultată atât în urma scrutinului local, dar și a celui parlamentar care au avut loc în anul 2020. PSD Mehedinți rămâne principala forță politică a județului, PNL Mehedinți este un partid cu mulți aleși locali și aflat la guvernare, iar PMP Mehedinți și-a consolidat serios poziția politică în județ mai cu seamă după obținerea funcției de vicepreședinte al Consiliului Județean Mehedinți și având perspective reale de afirmare în perioada următoare, cu șanse mari ca la alegerile locale din anul 2024 să câștige mult mai mult decât a obținut la scrutinul precedent.

Evident, pentru scrutinul parțial din Obârșia de Câmp fiecare dintre aceste partide dorește ca reprezentatul său să câștige funcția de primar. De aceea, cred că va fi o campanie electorală foarte intensă, disputată, al cărei rezultat este incert până în seara votului. Miza politică a acestor alegeri a fost reliefată de faptul că toți liderii politici județeni au fost prezenți la depunerea candidaturilor de către reprezentanții lor, dar și de participarea la campanie, fiind implicați și interesați în mod direct.

La polul opus se află două partide care nu doar că au avut candidați la alegerile locale trecute în județ, dar care și-au pus și mari speranțe în acele alegeri: Alianța USR-PLUS Mehedinți și Pro România Mehedinți.

Cel puțin în cazul Alianței USR-PLUS Mehedinți pare ciudat faptul că nu a propus un candidat pentru funcția de primar al comunei Obârșia de Câmp, mai ales în contextul în care această alianță este la guvernare. Este adevărat că nu stă foarte bine la nivelul județului, că nu are lideri politici în adevăratul sens al cuvântului și nici structuri politice locale, însă pentru o formațiune politică aflată la guvernare este cel puțin straniu să nu propună un candidat fie chiar și pentru o comună. De fapt, USR-PLUS nu a avut niciodată un suport electoral consistent la nivelul județului Mehedinți, iar alegerile locale de anul trecut, dar și cele parlamentare au confirmat acest fapt, pentru că au câștigat doar câțiva consilieri locali. O astfel de situație este evident în defavoarea acestui partid.

Pro România Mehedinți este un partid aproape în pragul disoluției, după eșecul lamentabil la alegerile locale de anul trecut, raportat la speranțele pe care și le-a pus la acel scrutin. Chiar dacă are reprezentare la nivelul Consiliului Județean, Pro România Mehedinți este un partid tot mai absent, pe de-o parte datorită insucceselor electorale și postelectorale, iar pe de altă parte datorită unor tensiuni interne care au dus la o inactivitate totală, partidul fiind lipsit de perspectivă. Într-o atare situație, era greu de crezut că acest partid va propune candidat pentru aceste alegeri parțiale.

Citit 1182 ori Ultima modificare Joi, 17 Iunie 2021 21:30

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…