Unul din aceste partide este ALDE Mehedinți pentru care anul 2020 a însemnat eliminarea din jocul politic local. Dacă până la alegerile locale de anul trecut, ALDE Mehedinți avea atât reprezentare la nivelul Consiliului Județean Mehedinți, deținând și o funcție de vicepreședinte, cât și primari comunali, după acele alegeri formațiunea s-a găsit în situația de a nu obține nimic. Rezultatul era într-o măsură foarte mare previzibil, întrucât aleșii locali au părăsit formațiunea, iar la nivelul conducerii acesteia nu au existat lideri cu notorietate, astfel încât să atragă suficiente voturi. Deși partidul a avut candidați cel puțin pentru principalele funcții administrative alese din județ, în teritoriu lucrurile au stat cu totul diferit, ceea ce a arătat evident că formațiunea și-a pierdut baza electorală din județ comparativ cu ultimul scrutin similar. Rezultatul foarte slab obținut de ALDE Mehedinți a făcut ca această formațiune să nu mai conteze în jocul electoral în perioada următoare. Chiar dacă la congresul partidului care a avut loc în primăvara acestui an Viorel Palașcă, președintele ALDE Mehedinți, a fost ales într-o funcție de conducere, perspectiva de revenire în Mehedinți este foarte mică, aproape nulă, dacă e să raportăm la contextul politic existent în județ. ALDE Mehedinți, după rezultatul obținut la localele de anul trecut, dar și raportat la potențialul său politic pe care îl are în prezent, nu mai poate emite pretenții să revină. Lipsa aleșilor locali, dar și a unor structuri locale bine organizate fac imposibilă o relansare a sa, oricât de mult ar încerca actuala conducere a ALDE Mehedinți să readucă formațiunea pe linia de plutire.
Pe de altă parte, este și o tradiție locală, întrucât partidele care nu au mai obținut aleși locali în anumite momente electorale nu au mai revenit în prim-planul politicii mehedințene, chiar dacă au încercat anumite schimbări interne, de lideri sau strategii politice. Cel mai probabil ALDE Mehedinți va funcționa ca partid politic numai formal, în ipoteza în care nu fuzionează cu un alt partid sau nu dispare cu timpul, absorbit de un anumit partid, așa cum s-a mai întâmplat.
Un alt partid fără o perspectivă reală este Pro România Mehedinți, după eșecul lamentabil de la alegerile locale de anul trecut, dar și după ce a ratat șansa la începutul acestui an de a avea reprezentare în conducerea Consiliului Județean Mehedinți și a Primăriei Drobeta Turnu Severin. Situația în care se găsește în prezent Pro România Mehedinți este una delicată, pentru că neavând în fruntea sa un lider politic de anvergură, la care se adaugă structurile teritoriale slabe, face imposibilă o afirmare a sa pe scena politică mehedințeană. Contextul politic este total defavorabil acestui partid, aflat într-o evidentă scădere atât ca acțiune politică, dar și în ceea ce privește comunicarea, fapt care demonstrează că insuccesul electoral de anul trecut și-a pus amprenta asupra evoluției sale. În aceste condiții, Pro România Mehedinți are toate șansele să scadă și mai mult, pentru că fără aleși locali importanți și fără lideri politici de forță nu poate să-și creeze organizații locale puternice, de perspectivă, care să ofere garanția unui rezultat bun la viitoarele alegeri.