IDS SIGLA PRINT

Naționalismul mehedințean este, totuși, firav

Și la sfârșitul anului trecut, dar în mod special la începutul acestui an, pe fondul măsurilor restrictive luate de autorități în contextul crizei Covid-19, se constată și în județul Mehedinți o încercare de revitalizare a naționalismului politic. Este pentru prima dată după foarte mulți ani când mișcarea naționalistă din județ începe să se manifeste, dar și să se organizeze.

Evident, astfel de acțiuni, așa cum au mai fost în istoria recentă a țării, au loc pe fondul unor nemulțumiri profunde în societate. Iar criza Covid-19 a arătat în această perioadă de un an de zile că nemulțumirile cetățenilor s-au acutizat de o lună la alta în primul rând datorită îngrădirii unor drepturi și libertăți, dar și a unor măsuri greșite luate de Guvern, măsuri care nu au avut, nici pe departe, drept consecință diminuarea infectărilor în rândul cetățenilor și nici o perspectivă certă că într-un timp relativ scurt se revine la o viață normală.

În istoria politică mehedințeană am mai asistat la o perioadă de creștete a naționalismului politic. Anul de grație a fost 2000, an în care PRM Mehedinți, un partid cunoscut pentru promovarea naționalismului, s-a clasat pe locul 2 în județ, iar la alegerile parlamentare din toamna aceluiași an a obținut în județ două mandate de deputat. După aceea, treptat, mișcarea naționalistă din județ a început să se stingă, mai cu seamă după aderarea țării la Uniunea Europeană. Este adevărat că nici nu a mai avut lideri, însă nici nu a mai fost un interes pentru acest tip de mesaj politic.

În prezent, se constată că se dorește revitalizarea acestei mișcări naționaliste și a acestui tip de mesaj. Evident, nu se poate vorbi de un reviriment al naționalismului politic în județul Mehedinți, însă nu este exclus ca încet, încet acesta să prindă la un anumit segment de alegători. Deocamdată naționalismul mehedințean este unul firav, dar nu trebuie neglijat, mai ales în contexte de criză, precum este acesta generat de acest virus, pentru că astfel de manifestări apar în momente de criză. Din acest punct de vedere este prematur de spus dacă în anii următori vom asista la nivelul județului la o creștere a electoratului naționalist care să vadă în aceste partide o alternativă. Cred că partidele mari, cele care au aleși locali și reprezentanți la nivelul administrației publice județene, vor reuși să stopeze acest elan naționalist manifestat atât de zgomotos și, pe alocuri chiar violent, în ultimul timp și care va continua să fie prezent și în perioada următoare.

Pe de altă parte, nu este mai puțin adevărat nici faptul că este de datoria liderilor politici să vină cu măsuri și soluții concrete pentru a nu mai spori nemulțumirile, în unele cazuri revolte, în rândul cetățenilor, pentru că aceste manifestări tot mai puternice de sorginte naționalistă apar atunci când oamenii simt că nu mai au încredere în partidele considerate democratice.

După foarte mulți ani de la dispariția PRM Mehedinți din categoria partidelor cu aleși locali, chiar și cu reprezentare în conducerea administrației publice locale, nu ar fi exclus ca la alegerile locale din anul 2024 să existe în județ partide naționaliste care să obțină aleși locali, dacă nu primari, cel puțin consilieri locali, dacă nu se iau măsuri corecte. Pentru că este cât se poate de evident că aceste partide încep să capete consistență și la noi în județ, în contextul evoluției politice la nivel național, unde vedem aproape zilnic manifestări mediatice ale lor și ale liderilor lor.

Citit 1008 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 01:14

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…