„În acest an, în urma inventarierii, suprafețele de teren infestate cu ambrozie, sunt de 7 750 de hectare. Avem, în prezent, 10 UAT-uri care sunt puternic infestate cu această buruiană: Căzănești, Corcova, Corlățel, Dumbrava, Izvorul Bârzii, Pătulele, Prunișor, Șișești, Tâmna și Vrata.”, declară Bianca Pădină, consilier D.A.D.R. Mehedinți.
„Am trimis, deja, notificări către UAT-uri. Problema apare la fermele mari, care au suprafețe mari cultivate cu cereale. Ambrozia era, anul trecut, mai mare decât porumbul. Această bucruiană este foarte rezistentă.”, spune Daniel Bălu, Garda de Mediu Mehedinți.
„Mulți oameni sunt alergici la această buruiană. Tocmai de aceea, trebuie îndepărtată. Lasă pe față semne, apare roșeața, provoacă chiar și mâncărime.”, spune, la rândul său, Liviu Chiriloiu, inspector sanitare D.S.P. Mehedinți.
Sancțiunile aferente pentru neîndepărtarea ambroziei sunt prevazute în Legea nr. 62 din 2018. Pentru persoanele fizice, amenzile pleacă de la 750 lei și ajung până la 5.000 de lei, iar pentru firme pleacă de la 5.000 și ajung până la 20.000 de lei.
„Din punct de vedere statistic, municipiul Drobeta Turnu-Severin este una dintre localitățile cu cea mai mică suprafață acoperită de ambrozie. Am atras atenția că, prin prisma faptului că municpiul este o aglomerare urbană și sunt mulți locuitori pe această suprafață, trebuie să fim atenți. Este important să se discute cu deținătorii de terenuri, după care vor urma și sancțiuni, dacă este nevoie. În schimb, cer intoleranță zero față de instituțiile publice, unde se află suprafețe cu ambrozie. Persoanele fizice pot întâmpina probleme financiare, tocmai de aceea încercăm să mergem pe prevenție.”, declară viceprimarul municipiului, Daniel Cîrjan.
„Și în județul Mehedinți, această plantă a produs multe alergii. Sfatul pentru proprietarii terenurilor ar fi acela să stârpească planta, pentru a se evita, în felul acesta, ca populațuia să sufere de alergii.”, declară, la rândul său, subprefectul de Mehedinți, Oactvian Tuțu.
Metodele recomandate prin legislație pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în functie de locul și suprafata infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.