Un cioban de pe meleagurile județului Sibiu, unde oieritul are tradiții seculare, a ales, în urmă cu 12 ani, să se stabilească în județul nostru, la Salcia. Omul spune că nu i-a fost prea greu să facă acestă curioasă alegere, deoarece clima din această zonă îl ajută la pășunatul oilor o vreme mult mai îndelungată. Deceniul trăit la malul Dunării nu l-a făcut, însă, să uite de obiceiurile tradiționale ale zonei Sibiului, în special de prepararea brânzeturilor și a specialităților din carne de oaie. Omul deține 1500 de oi și mai bine de 200 de hectare de teren.

Dan Constantin a venit în județul Mehedinți, în urmă cu 12 ani. S-a stabilit în comuna Salcia, iar clima de la malul Dunării pare să-i fi priit din plin. A achiziționat peste 200 de hectare de teren agricol și a făcut, în tot acest timp ceea ce știa elo mai bine: a crescut ovine. Tradiția crescătorilor de oi din zona Sibiului a mutat-o cu totul la Salcia, unde brânza recunoscută în întreaga lume ca telemea de Sibiu are același gust, iar preparatele din carne de oaie se fac după aceleași regului ca la Jina. L-am surprins pe gospodarul nostru preparând un sloi la ceaun. Omul spune că l-a ajutat mult clima din Mehedinți, pentru că a făcut economie de nutreț.

Ciobanul din Salcia spune că telemeaua de Sibiu nu are nicio legătură cu zona în care cresc oile, ci gustul ei inconfundabil ține de modul în care laptele este procesat.

Pe cele 200 de hectare pe care le deține, Dan Constantin cultivă grâu, orz, porumb și rapiță. Despre ajutorul Guvernului, baciul spune că nu știe nimic, nu l-a simțit prea mult. Programul lui Petre Daea, „Alege oaia”, încă nu a ajuns la baciul Costică din Salcia. Dar el nu se plânge!

Crescătorii de animale din Mehedinți se dezvoltă, de cele mai multe ori, pe cont propriu. Ministerul Agriculturii a demarat pentru crescătorii de oi, precum baciul Costică de la Salcia, programe pentru valorificarea lânii și cărnii, însă timpul va trebui să demonstreze cât vor fi ele de eficiente.

Citit 11317 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2018 23:03
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…