EI CONFIRMĂ PROVERBUL CĂ „OMUL SFINŢEŞTE LOCUL!”

După aproape cincisprezece ani în care au muncit din greu departe de ţară, pe plantaţiile de căpşuni din Spania, s-au întors acasă şi au pus bazeze unei mici afaceri în agricultură. Fac, desigur, ce au învăţat mai bine, au plantat căpşuni la Ostrovul Corbului în Mehedinţi, iar fructele autentice româneşti au gustul copilăriei noastre şi se vând ca pâinea caldă. Mica afacere este completată mai nou de o plantaţie de un hectar de afini.

Aceasta este, pe scurt, povestea frumoasă a unei familii de români adevăraţi, muncitori şi întreprinzători, de la noi, din Mehedinţi, care cu perseverenţă au reuşit. După ani mulţi de pribegie prin vestul Europei, asemeni multor români, oltenii noştri s-au întors acasă. Nu au irosit banii pe care i-au strâns de-a lungul anilor, ci i-au investit într-o locuinţă frumoasă, dar şi în mica afacere care să le asigure un trai decent de acum încolo, eventual fără să mai fie nevoiţi să plece din ţară. „Am fost cu soţul în Spania timp de 14 ani, departe de casă şi de familie şi într-o zi ne-am spus că este timpul să ne retragem în ţară şi ne-am propus să facem şi noi ceva ce fac spaniolii. Aşa că ne-am pus pe treabă! Este al treilea an şi suntem mulţumiţi. Tot ce am realizat aici este cu fonduri proprii, cu banii strânşi de noi. Cel mai important este că suntem împreună cu familia, copii, nepoţii. Nu am făcut asta să ne îmbogăţim peste noapte, creştem încet, încet, suntem optimişti şi suntem muncitori cu toţi” începe povestea Elena Frimu.

Căpşuni cu gust autentic românesc, culese chiar de clienţi

Oameni cu simţul afacerilor, dar şi români darnici, membrii familiei Frimu au înţeles rapid că valorificarea profitabilă muncii lor ţine de ideea că trebuie să fii cât mai aproape de client, în afara faptului că mai important decât orice este gustul căpşunilor. Calitatea le-a asigurat, la scurt timp după ce au demarat afacerea, intrarea cu fructele într-un hipermarket din Drobeta-Turnu-Severin. Dar o mare parte din producţia micii ferme pleacă la clienţi chiar de pe plantaţie, spune Alina Frimu, nora doamnei Elena. „Anul trecut am vândut foarte mult la supermarketuri, aici în Drobeta-Turnu-Severin, dar vindem foarte multe fructe de acasă. Deja oamenii s-au obişnuit, ştiu calitatea fructelor şi gustul, cel mai important! Sunt foarte încântaţi pentru că mulţi spun că nu au mai mâncat asemenea căpşune cu aromă şi dulceaţă din copilărie. Astfel ne-am făcut clienţi, mulţi vin acasă şi când avem o producţie foarte mare vindem şi la piaţă. Cei care vin aici pe plantaţie să cumpere, cine vrea să culeagă, are voie se culeagă fructele, iar dacă nu vor să le culeagă le culegem noi cu ajutorul zilierilor pe care îi avem în campanie, pentru că altfel nu am putea să facem faţă. Şi copii care vin cu părinţii au voaie să mânânce căpşuni din plantaţie cât vor, pentru că sunt copii şi sunt foarte încântaţi când şi le culeg ei şi le mănâncă. Încercăm să arătăm că se poate şi în România, numai că atunci când începi o afecere trebuie să fi perseverent, să continui să speri şi să munceşti foarte mult”, încheie Alina Frimu.

Capii familiei se ocupă de tehnologie

Dacă pe plantaţie cresc patru soiuri de căpşuni, din care trei româeşti, tehnologia cultivării lor este desigur adoptată din Spania, acolo unde soţii Frimu au muncit atâţia ani. Ei vor ca ea să fie îmbunătăţită pentru ca astfel afacerea să crească de la un an la altul şi munca să fie uşurată. „Sunt foarte satisfăcut acum, deoarece tehnologia din Spania vreau să o pun în aplicare, cunosc foarte bine sistemul utilajelor cu care se lucrează şi am început acum să pun la punct o maşină cu care se lucrează mult mai performant în plantaţie. Vrem să ne extindem la un hectar, la două, la trei, la cât ne va permite bugetul. Suntem foarte aproape de producţia pe care o scoteau spaniolii pe suprafeţele lor, dar va trebui să muncim şi să performăm şi cu siguranţă îi vom ajunge pe spanioli” spune Traian Frimu, soţul doamnei Elena.

Dar pentru a diversifica producţia, familia a investit, într-o asociere cu un prieten şi într-o plantaţie de afini, alte fructe extrem de bune pentru sănătate şi care se vând la preţuri foarte ridicate în market-urile româneşti. De aceasta se ocupă Liviu Frimu, fiul celor doi soţi, un tânăr care spune că a lăsat în urmă un serviciu care îi aducea un câştig excelent în Anglia, pentru a fi acasă, alături de soţie, copilul său şi de părinţi. „Plantaţia de afin a fost un vis pe care am vrut să mi-l îndeplinesc şi am reuşit aici în parteneriat cu un bun prieten să punem primul hectar, să vedem cum va funcţiona. Ne punem mari speranţe în el. Deşi avem încă opţiuni pentru toată familia să lucrăm prin toate colţurile Europei, trebuie să pui în balanţă ce înseamnă familia şi ce înseamnă banii. Nu mă aştept la miracole, să câştig banii din Europa, dar cu siguranţă câştig mai mult decât aş munci într-o plantaţie din afară, pentru că această afacere a noastră ne ţine aproape şi reuşim să trăim decent, din fonduri proprii. Dar cum am spus, nu ne aşteptăm la miracole, pentru că agricultura nu poate să te îmbogăţească peste noapte”, încheie Liviu Frimu frumoasa poveste a familiei sale. În final ar mai fi de spus că aceşti oameni au încercat să obţină şi bani europeni pentru a-şi extide afacerea, dar când au văzut cât de greoaie şi de stufoase sunt iţele accesării de bani europeni şi-au spus că se vor rezuma la reinvestirea propriilor fonduri.

Pentru a ajunge la plantaţia de căpşuni a familiei Frimu care se află în localitatea Ostrovul Corbului, porniţi de la Şimian către Hinova, pe DN 56 A, iar la Hinova faceţi dreapta pe DN 56 B către Porţile de Fier, mergeţi aproximativ 3 km şi găsiţi locaţia, dacă urmăriţi cu atenţie indicatorul amplasat pe partea stângă a drumului.

Citit 11639 ori Ultima modificare Vineri, 12 Mai 2017 15:29
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…