Sistemul de irigaţii este la pământ şi, deşi sunt la dispoziţia statului român un milliard de euro pentru irigaţii, cei care dirijează Ministerul Agriculturii nu mişcă un deget să atragă aceste fonduri. Deşi ministrul Petre Daea cam asta promitea la preluarea mandatului!

Secetă, temperaturi de peste 30 de grade la început de mai şi fermieri disperaţi în Mehedinţi. După aproape o lună în care nu a mai căzut strop de ploaie, cultivatorii de terenuri se tem că tot ce au pus în pământ se va usca în foarte scurt timp. Crescute bine până acum, culturile de grâu, orz şi secară încep să se usce pentru că nu au apă. Nici la porumb şi floarea-soarelui lucrurile nu stau mai bine, pentru că fără apă plantele nu au nicio şansă să se dezvolte. Ar fi nevoie de irigaţii spun fermierii, disperaţi, pentru că ar putea pierde din nou sume uriaşe, dacă nu va ploua, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut în judeţ, din cauza secetei.

Temperaturi de cuptor în aprilie şi început de mai, fermieri disperaţi

Sunt mai bine de două săptămâni de aprilie și aceste două zile din luna mai de când temperaturile trec ziua chiar și de 30 de grade. Căldura excesivă, asociată cu vânt și lipsa precipitațiilor, de aproape o lună, au uscat complet pământul. După o iarnă cu precipitații, culturile s-au dezvoltat, dar acum suferă din cauza lipsei de apă. S-a instalat seceta exact când grâul și orzul aveau nevoie să crească bobul, iar dacă nu va ploua fermierii vorbesc despre culturi calamitate și pierderi mari pentru ei. Porumbul și floarea soarelui, fie că sunt în pământ, fie acolo unde au răsărit, se usucă, din cauza lipsei de apă și din nou au aruncat banii degeaba. Ar fi nevoie de irigații strigă fermierii de mulți ani, nemulțumiți că sunt ignorați de autorități, dar sistemul a fost distrus.

„A crăpat pământul în cultura de grâu. Este ora 11 şi avem 28 de grade, la ora 14.00 sunt prognozate 32 de grade în luna mai. Grâul a intrat deja în stres din cauza lipsei de apă. În curând ar trebui să-i dea spicul, începe polenizarea şi dacă nu va avea apă nu vom avea nici producţie. La orz este la fel, deja a început uscăciunea, nici nu mai putem să-l tragem din pământ. Nu are pic de apă. Noi avem 40 de zile de când nu avem strop de apă. Dacă în următoarele zile nu plouă, toată cultura este compromisă, nu vom mai avea producţie aproape deloc. Şi anul acesta, ca şi anul trecut riscăm să pierdem investiţii de un milion de euro”, spune Cornel Stroescu, unul dintre cei mai mari fermieri din Mehedinţi.

„Este secetă mare, mare de tot. Ia pământul foc! Ce să lucrezi că nu a plouat de la ultima zăpadă! Este o lună şi ceva, acum era momentul să dea un pic. Este afectat şi porumbul şi grâul şi floarea-soarelui, totul este afectat. Nu mai creşte, aşteptăm o ploaie, dar ne uităm în sus”, spune un alt fermier.

Un miliard de euro, pentru irigaţii, doar că autorităţile nu par interesate

Sunt ani întregi, cel puţin din 2011, de când Mehedinţiul a fost lovit crunt de secetă de când agricultorii de la noi cer ca statul român să acceseze cei un miliard de euro puși la dispoziție de UE pentru irigații, bani cu care să refacă infrastructura, pentru ca ei să nu mai facă agricultură la mila cerului. Un sistem de irigaţii care să aducă apă din Dunăre, apă cu care să fie udate culturile în perioadele secetoase ar dubla producţia. O producţie bună ar însemna venituri suplimentare la bugetul de stat, prosperitate pentru firmele româneşti şi locuri de muncă mai multe. Dar fără apă şi mereu la mila celui de sus, fermierii investesc anual în pământ sume uriaşe, bani împrumutaţi de la bănci, pe care cu greu mai reuşesc să îi şi returneze. În această situaţie vor ajuge curând la faliment.

„Dacă vrem să avem o agricultură performantă, avem nevoie de apă. Din 2015, cel puţin în Mehedinţi, avem secetă an de an. Am investit în fiecare an şi din păcate nu putem să avem producţii. Aici eu am o tarla de 200 de hectare de porumb între două canale de irigaţii. Avem aici o infrastructură care a fost construită acum 40 de ani, dar din păcate nu mai este funcţională. Autorităţile vorbesc cel mai mult în campania electorală, după patru ani iarăşi promit că fac irigaţii şi nu s-a făcut nimic. De ce trebuie să plecăm din ţară, de ce trebuie să importăm produse, când putem să le producem aici. Nu sunt investiţii foarte mari şi dacă vom face aceste investiţii şi veniturile vor fi foarte mari. Gândiţi-vă că noi agricultorii creăm plus valoare, ne-am pus tot ce am agonisit o viaţă ca să producem în România să nu mai plecăm în alte ţări să muncim pentru alţii, să producem aici în România, dar din păcate statul nu ne ajută cu nimic”, a încheiat Cornel Stroescu.

Citit 9574 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2018 22:53
Etichetat cu
Mihai Bădescu

„Oamenii buni nu au nevoie de legi pentru a acţiona responsabil, iar oamenii răi vor găsi întotdeauna o modalitate de a le ocoli.” - Platon

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…