Primarul comunei Tîmna, Ion Cioară ar putea rămâne fără mandat după ce instanta de judecată de hotărât definitiv și irevocabil că s-a aflat în conflict de interese. Mai mult, primarul poate fi cercetat și penal pentru această situație. Toate aceste necazuri vin după ce s-a demonstrat că primarul Cioară și-a angajat fiul la un serviciu subordonat unității administrativ teritoriale. Prefectul confirmă faptul că așteaptă decizia ANI. Mai e doar o chestiune de timp până când Cioară va zbura din funcție.

Agenția Națională de Integritate mai face o victimă în administrația publică din Mehedinți. Primarul comunei Tîmna, Ion Cioară, va rămâne fără mandat deoarece s-a aflat în conflict de interese. Primarul a pierdut definitiv și irevocabil procesul cu ANI, Inalta Curte de Casație și Justiție pronunțând o decizie prin care certifică starea de conflict de interese în care primarul s-a aflat în mandatul 2008 - 2012. Concret, acesta a semnat, la data de 10 iulie 2008, o dispoziție prin care fiul său era numit în funcția de referent debutant la Serviciul situații de urgență din cadrul Primăriei Comunei Tîmna, iar în anul 2012 a semnat o dispoziţie prin care fiul său era desemnat să participe la efectuarea operațiunilor generate de desfășurarea alegerilor locale din iunie 2012.

„CIOARĂ ION a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Tîmna, Jud. Mehedinți, a semnat, la data de 10 iulie 2008, o dispoziție prin care fiul său este numit în funcția de referent debutant la Serviciul situații de urgență din cadrul Primărie Comunei Tîmna, precum și o dispoziţie prin care fiul său este desemnat să participe la efectuarea operațiunilor generate de desfășurarea alegerilor autorităților administrației publice locale din data de 10 iunie 2012”, se arată în decizia emisă de Agenția Națională de Integritate.

Fapta primarului din Tîmna contravine dispozițiilor art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Mai mult, fapta de conflict de interese, dovedită de instanță are și consecințe penale, deoarece prin decizia sa s-a obținut un folos patrimonial pentru fiul său.

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată la art. 301, din Codul Penal al României

De mai bine de trei ani, primarul din Tîmna se judecă cu ANI. Mai întâi a atacat decizia ANI la Tribunalul București, care și-a declinat competența către Curtea de Apel București. După ce a pierdut procesul la Curtea de Apel, Ion Cioară a făct recurs la INalta Curte de Casație și Justiție, unde după patru termene contestația i-a fost respinsă, soluția Curții de Apel București rămânând definitivă. Prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a precizat că așteaptă o adresă de la ANI, pentru a emite un ordin de încetare a mandatului.

„În continuare, procedural, ANI ar trebui să ni se adreseze și să emitem ordinul prefectului de eliberare din funcție, urmând ca pe linia conflictului de interese propriuzis să se pronunțe altă instanță de judecată. Noi n-am fost în acest moment parte în acest conflict, deci noi trebuie să fim sesizați oficial”, a declarat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Contactat telefonic, primarul Ion Cioară nu a dorit să comenteze situația, motivând că trebuie să se documenteze și că nu știe nimic despre ceea ce s-a întâmplat. În cazul său, legea e forte clară și spune că persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Citit 5226 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Octombrie 2017 16:42
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…