Un val impresionant de reproșuri curge de ieri încoace pe rețelele de socializare și în media, la adresa președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta a desemnat-o, fără probleme, pe Viorica Dăncilă ca premier al României. Președintele a explicat, atât în discursul televizat, cât și pe pagina sa de Facebook, faptul că nu putea proceda altfel, deoarece ar fi încălcat Constituția și că PSD și ALDE sunt răspunzătoare de repetatele eșecuri ale propriei lor guvernări. Specialiștii în drept constituțional îi dau dreptate lui Klaus Iohannis.

De ce a desemnat președinteșe Klaus Iohannis, atât de ușor și de rapid, un candidat propus de PSD și ALDE? De ce nu a luptat cu Dragnea și nu ajucat până la capăt? Este președintele într-o complicitate politică cu actuala coaliție de guvernământ? Sunt întrebări care frământă milioane de români, de ieri încoace. Chair și aliații săi tradiționale „#rezist” și „Corupția ucide” protestează acum împotriva lui. Românii par să fi uitat că ei singuri au dat majoritate PSD-ului, iar acum vor ca Iohannis să răstoarne situația. Putea sau nu președintele să facă altă nominalizare? Nici Constituția, dar nici experții în drept constituțional nu recomandă riscul de a sfida majoritatea parlamentară.

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”, se arată la articolul 103, alineatul 1, din Constituția României.

Indiferent de frustrările care îi macină pe români și de nemulțumirile lor, Președintele a acționat corect, în spiritul și litera Constituției. Iohannis a avut pe masă doar trei nominalizări de candidați: Viorica Dăncilă – PSD – Alde; Siegfried Mureșan și Eugen Tomac din partea PMP. Ca atare, spun specialiștii, singura variantă viabilă era cea înaintată de deținătorii unei majorități, adică de PSD și ALDE.

Citit 4504 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2018 18:24
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…