ORȘOVA SUB ZODIA CIRCULUI ADMINISTRATIV

NOAPTEA MINȚII!!! Cel mai probabil, un oraș mai blestemat ca Orșova nu cred că există pe toată Planeta Albastră. Nimeni nu știe de ce această frumoasă urbe a fost atât de crunt blestemată să nu își găsească niciodată liniștea, normalitatea și drumul spre dezvoltare. Bunăoară, în urmă cu câteva zile, în Consiliul Local Orșova s-a mai scris o pagină a stupizeniei și mizeriei administrative, a circului unei adunături de aleși care acționează haotic, iresponsabil și, mai nou, inexplicabil!


De mai bine de două decenii, bietul municipiu Orșova (nici dracu nu mai știe de ce s-o numi municipiu, în afară de ambiția prostească a unuia care se ajunsese mare liberal pe vremuri și atât a putut el face pentru Orșova), sinistrul municipiu Orșova zace într-o degringoladă continuă și într-o nesfârșită zodie a impotenței politico-administrative. De opt ori la rând, orșovenii chemați la urne au ales numai personaje coborâte din opera nemuritoare a lui Caragiale. Ai putea jura că este lumea perfectă a lui Cațavencu, Farfuridi, Brânzovenescu, Dandanache, Tipătescu și toți cei care în celebra lume a lui Caragiale se umpleau de ridicol.

Parcă nici măcar de ridicol nu se mai umplu cei ce au fost aleși să conducă destinele Orșovei, ci numai de o profundă mizerie umană și o incompetență crasă, dublată e iresponsabilitate. Ceea ce vedem la Orșova, în fiecare legislatură, indiferent cum s-au numit primarii și consilierii care au evoluat în arena circului administrativ local, este o interminabilă mizerie ridicată la rang de administrație locală, prestată de niște aleși locali ce parcă ar fi fost făcuți toți de aceeași mamă. De fiecare dată când le vezi evoluția, îți vine efectiv să îi dai cu capul de toți pereții. Ai zice, la prima vedere, că sunt cretini cu toții, dar nu este deloc așa: sunt perfect sănătoși și tot ceea ce fac este parte a unui plan diabolic de devalizare a bietului oraș și de urmărire a propriilor interese.

Sunt multe situații stupide în care consilierii Orșovei au votat proiecte inexplicabile, dar momentan îmi vin în minte două care mi s-au părut de-a dreptul decupate din filmele cu Stan și Bran, ca să nu spun „din filmele cu proști”. Unul din proiectele legislative, pierdut în negura vechilor legislaturi, prevedea ca la un festival local fiecare consilier să recite o poezie din Eminescu. Un alt proiect, ceva mai recent, este peste orice limită a imaginației unui om sănătos la bilă: Un consilier șef de grup politic dispune introducerea unui amendament la aprobarea bugetului, pe care îl pasează unei colege consilier, culmea, medic de profesie, prin care se iau banii de la Spitalul Municipal și se mută la „Zilele Orșovei”. Mândru de isprava lui, consilierul cu pricina ajunge, ca o culme a ironiei sorții, la scurt timp după aceea, managerul Spitalului Municipal de la care îi tăiase finanțarea.

Teza de doctorat în administrație falimentară

Cea mai mare și mai sinistră dintre mizeriile administrative s-a petrecut, însă, recent. Timp de șase luni de zile, adică o jumătate de an, o adunătură de aleși locali cu mințile înfierbântate de răfuieli personale, au ținut orașul sufocat de gunoaie pentru că nu au fost în stare să îl cheme la masa negocierilor pe operatorul privat și să îl întrebe franc de ce nu mai vrea să ridice gunoiul și de ce solicită dublarea tarifelor. Nu îi iau partea lui Constantin Popescu, despre care am spus mereu că e un afacerist fără scrupule, plin de multe păcate, dar în cazul e față, realizez că deja nu mai e vina lui Popescu! Era cât se poate de simplu să asculți ce vrea operatorul privat FLORICOLA SA, să faci o analiză documentată și să îi spui verde în față că nu îi dai prețul cerut de el, ci un alt preț mai rezonabil. În loc să facă asta, deștepții de la vârful administrației locale au clocit un plan de înființare a unui serviciu propriu. Nimic rău până aici, doar că au bâjbâit pentru asta timp de șase luni, la capătul cărora au venit în ședința Consiliului Local cu un proiect de dare în administrare a serviciului către Consiliul Local și cu stabilirea unui tarif de 8,64 de lei, adică mai mare decât al operatorului privat, la care dacă se adăuga și TVA, devenea mai mare decât a cerut operatorul privat prin dublarea celui existent. Declarații sforăitoare, planuri mărețe și chiar intenția de a face un împrumut în numele Primăriei pentru 10 miliarde de lei vechi, totul pentru o himeră. Ba că se aduc utilaje din Timișoara, ba că se aduc din Italia, ba că se obține licența de exploatare de la ANRSC, unde niște băieți deștepți s-au dus pentru a avea de unde să se întoarcă, ba că se face azi, ba că se face mâine! Până una alta, se pare că utilajele au venit din Irlanda, via Biserica Penticostală TABOR!

În ședința Consiliului local din data de 26 mai 2017, într-o zi de vineri, s-a precizat chiar, ca formă de presiune asupra celor care se mai gândeau dacă e bine să voteze sau nu, că până marți problema e rezolvată și gunoiul, care ajunsese cam până la etajul I al blocurilor, se va ridica sigur. Ca să fie circul maxim până la coadă, ce credeți că s-a făcut la respectiva ședință? O inginerie ce ar putea căpăta conotații penale cu iz de fals și uz de fals! În proiectul de hotărâre pus pe masa consilierilor pentru a fi votat scria negru pe alb că se stabilește un tarif de 8,64 de lei pentru prestarea serviciului public ce urma să fie dat în administrarea Consiliului Local, adică pentru noul serviciu public propriu al municipalității, pe care conducătorii distrați ai Orșovei în cloceau de o jumătate de an. Consilierii prezenți la ședință au comentat pe ici pe acolo, firesc până la urmă, pentru că mirosea de la o poștă a vrăjeală, dar au votat pentru că gunoiul mai avea puțin și intra peste ei în Primărie. Imediat după ce proiectul de HCL s-a votat și trebuia să se transforme imediat în Hotărâre a Consiliului Local, textul acesteia s-a adaptat în laboratoarele juridice ale Executivului și a apărut voalat că s-ar fi votat acel tarif pentru prestarea serviciului de salubrizare de oricine și nu doar de noul serviciu public creat. În aceste condiții, luni dimineața, pe 29 mai 2017, de la Primărie pleacă o adresă către FLORICOLA, care este înștiințată că i s-a stabilit noul tarif și ar fi cazul să pună mâna și să ridice gunoiul cât mai repede. Se apropia ziua de marți și se promisese ceva, dar ceva ce gașca de conducători instabili nu putea îndeplini sub nicio formă.

GHINION!

S-a mizat, cel mai probabil, pe ideea că operatorul privat nu va accepta tariful stabilit la ședință și va refuza în continuare să ridice gunoiul. Numai că, GHINION! Operatorul FLORICOLA SA a luat de bună somația Primăriei și a trecut la treabă. În două zile orașul a fost făcut lună, iar locurile ce erau la un pas de a deveni focare de infecție au fost chiar și spălate. Imediat, conducătorii „luminați” ai Orșovei, reuniți într-un soi de cartel al unor interese ciudate, au protestat și într-o nouă ședință de Consiliu Local au luat foc. Au considerat că nu are ce căuta Popescu să ridice gunoiul, că erau la un pas să facă noul serviciu și că unii consilieri nu ar fi de partea lor și a orșovenilor. În momentul când li s-a cerut să pună pe masă documente care să ateste stadiul demersurilor de înființare a noului serviciu, conducătorii lu’ pește au ridicat din umeri și au spus că au documente dar nu le-au adus cu ei, după care au luat foc! Au luat-o la rost pe doamna consilier Doinița Chircu, aruncându-i aceeași idioțenie împuțită, același clișeu oribil, că nu este orșoveancă și că nu ține cu orșovenii, de parcă aleșii care sunt orșoveni țin cu orșovenii de nu mai pot.

Despre planul diabolic al trupei de la vârful administrației locale din Orșova vom vorbi mai pe larg într-o anchetă complexă, dar până atunci trebuie să ne crucim de mai multe ori și cu ambele mâini, de toată această situație tembelă, în care un oraș a fost ținut 6 luni îngropat în gunoi, pentru ca mai apoi să fie dat lui Popescu de la Floricola să îl curețe în două zile. Păi de ce mama dracului nu i l-ați dat de la început să îl curețe și a trebuit să aburiți orșovenii cu povești despre un serviciu nou nouț, despre himere și despre ipotetice utilaje aduse de nicăieri?

Unde dracului v-a fost mintea? Fiecare v-ați gândit măcar o singură clipă, în timp ce vă făceați planurile de atingere a propriilor interese, la bieții orșoveni care înotau prin gunoaie? V-ați gândit saltimbancilor măcar o singură clipă la copilașii nevoiți să trăiască printre gunoaie și la perspectiva izbucnirii unei epidemii? Și mai ales, întrebarea fundamentală la care vă somez public să răspundeți, saltimbancilor, este următoarea: De ce ați modificat Hotărârea după vot și de ce l-ați mai chemat pe Popescu să ridice gunoiul dacă după aceea v-ați supărat pe el că ridică gunoiul?

P.S.: Întrebare suplimentară pentru primarul Marius Stoica: Este adevărat că ați revenit asupra deciziei inițiale de a nu-l mai numi pe Adrian Cican manager la Spitalul Municipal și într-un ceas de rătăcire l-ați numit totuși, pe data de 31 mai 2017?

Citit 26180 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2017 03:02
Etichetat cu
Mai multe din această categorie: UN NOU ÎNCEPUT, jurnalmehedinti.ro »
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Lasă un comentariu

Jurnal.Mehedinti

Jurnal Mehedinți este conceput ca un portal media ce își dorește să aducă în presa locală o dinamică nouă si un format atractiv.
 
    Tel: +40 728317685
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Foto

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…