Imprimă această pagină
NEBUNIA EXIT-POLL-URILOR! BARNA SAU DĂNCILĂ?

Marele moment de la ora 21:00 a sosit fulgerător și fiecare televiziune centrală a prezentat câte un exit-poll, cu case de sondaje diferite. Clasamentul este, însăși, același, iar în fiecare dintre ele, mare atenție, nu sunt prinse cele aproape 700.000 de voturi din diaspora, care, evident, se împart între Klaus Iohannis și Dan Barna. Așa că... să mai așteptăm!

Marele câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale este Klaus Iohannis. Fie că are, după cum văd pe televiziunile centrale, 39 la sută (Digi 24); 38,7 la sută (Realitatea Plus); 39 la sută (Antena 3) sau 42 la sută (România TV). E foarte clar că primele trei televiziuni (DIGI 24, Realitatea Plus și Antena 3) au rezultate oarecum asemănătoare – 39 la sută, ceea ce dovedește o oarecare liniaritate, dar ce ne facem cu SOCIOPOL-ul de la RTV, unde 42 la sută are Iohannis, 18 la sută are Dăncilă și 16 la sută are Barna? Poate o fi acela corect, poate nu! Vom vedea în orele următoare.

Mă întreb totuși dacă între Dăncilă și Barna nu se va petrece o rocadă în orele următoare, deoarece diferența e atât de mică încât se cam topește în marjele de eroare ale tuturor exist-poll-urilor.

Dar haideți să vedem ce spun exit-poll-urile:

REZULTATE EXIT POLL IRES (preluat de B1, DIGI 25, Realitatea Plus): Klaus Iohannis – 38,7%; Viorica Dăniclă – 22%; Dan Barna – 16,1%; Mircea Diaconu – 8,2%; Theodor Paleologu – 5,6%.

Rezultate EXIT POLL CURS-Avangarde (preluat de Antena 3); Klaus Iohannis 39%; Viorica Dăncilă 22,5%; Dan Barna 16,4%; Mircea Diaconu 7,9%; Theodor Paleologu 6,1%.

Exit poll SOCIOPOL (preluat de România TV): Klaus Iohannis - 42%; Viorica Dăncilă - 18%; Dan Barna - 16%; Mircea Diaconu - 10%; Theodor Paleologu - 5%. Aici este foarte interesantă precizarea celor de la SOCIOPOL, ei menționând expres că au luat în calcul și voturile din diaspora.

Ce observăm de aici? În primul rând, mitul fantamagoric potrivit căruia Mircea Diaconu ar fi putut intra în turul al doilea s-a spulberat, așa cum era, de altfel, și normal, iar cei care visau frumos s-au trezit la realitate. În al doilea rând, se dă o bătălie dură pentru locul al doilea între Viorica Dăncilă și Dan Barna. Dacă SOCIOPOL nu minte că ar fi măsurat și diaspora, diferența între Dăncilă și Barna e oarecum fragilă. Dacă judecăm după cercetările sociologice ale IRES și CURS-Avangarde, atunci diferența poate fi insurmontabilă.

Se vorbește la orele nopții despre o posibilitate extremă ca Dan Barna să treacă peste Viorica Dăncilă, cu ajutorul voturilor din diaspora, dar, repet, posibilitatea nu poate fi decât una extremă. Pentru ca Dan Barna să recupereze diferența, ar trebui ca oamenii de acolo să fi votat în proporție de peste 72 la sută cu Dan Barna, ceea ce e imposibil. E foarte clar că voturile din diaspora se împart între Barna și Iohannis, dar e greu de crezut că Iohannis ar putea fi ignorant printre cei 700.000 de români care au votat în afara granițelor României. Ar însemna să sfidăm orice fel de logică, chiar și pe cea a bunului simț. Acum că USR și Dan Barna se hrănesc o noapte întreagă și poate încă vreo câteva zile cu o firavă și efemeră speranță, asta e treaba lor! Noi trebuie să rămânem lucizi și să înțelegem că turul al doilea se va juca între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. În rest, e dreptul fiecăruia să spere pentru că, nu-i așa, de la cutia Pandorei încoace, speranța e cea care moare ultima și singura care era atât de plăpândă încât nu a fost în stare să iese din acea cutie a frumoasei Pandora, odată cu toate relele lumii.

Citit 1914 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2019 23:09
Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

"A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce-o să se întâmple mâine, săptămana viitoare, luna viitoare, anul viitor. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat."

- citat de Winston CHURCHILL

Website romeocrismaru.blogspot.ro
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…